Alexandr Panajotov Alexandrov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alexandr Panajotov Alexandrov
Alexandrov na fotografii z roku 2013.
Alexandrov na fotografii z roku 2013.
Bulharský kosmonaut
Státní příslušnostBulharská lidová republika Bulharsko
Datum narození1. prosince 1951 (72 let)
Místo narozeníOmurtag, Bulharsko
Předchozí
zaměstnání
vojenský pilot
HodnostPodplukovník
Čas ve vesmíru9d 20h 10m
Kosmonaut od1978
MiseSojuz TM-5
Znaky misíZnak posádky Sojuzu TM-5
Kosmonaut do1988
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alexandr Panajotov Alexandrov (* 1. prosince 1951 v Omurtag, Bulharsko)[1] byl bulharský kosmonaut, který se v roce 1988 na palubě Sojuzu dostal na orbitální stanici Mir v rámci mezinárodního programu Interkosmos.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Po základní a střední škole absolvoval vysokou školu ve Varně, získal zde titul inženýra elektrotechniky. Potom pokračoval ve studiu, byla to Vysoká vojenská škola Georgi Benkovski v Plevenu. Stal se z něj v roce 1974 vojenský letec, zkušební pilot.

V týmu kosmonautů připravujících se na lety do kosmu v SSSR byl od roku 1978, tedy 10 let před okamžikem, kdy z Bajkonuru odstartoval. Byl náhradníkem prvního kosmonauta z Bulharska Georgi Ivanova, který absolvoval let na Sojuzu 33. Jako náhradník se po letu krajana vrátil domů a pracoval dál v armádě jako vojenský pilot

Po necelých 9 letech dostal možnost znovu.


Let do vesmíru[editovat | editovat zdroj]

Skafandr typu Sokol Alexandrova

Byl druhou návštěvou na sovětské orbitální stanici Mir. Z kosmodromu Bajkonur odstartoval v sovětské lodi Sojuz TM-5 dne 7. června 1988 a byl tak zapsán jako 206. člověk ve vesmíru. V tříčlenné posádce s ním byli Anatolij Solovjov a Viktor Savinych.

Připojili svou loď k Miru a doplnili zde její stálou posádku ve složení Vladimir Titov a Musa Manarov. Pracovali zde na sérii připravených sovětsko-bulharských experimentů. Poté do lodě Sojuz TM-4 přenesli svá kosmonautická křesla z lodi Sojuz TM-5, se kterou přiletěli a která zde po jejich odletu zůstala. Přistáli po bezmála 10 dnech od startu v Sojuzu TM-4

Po letu do kosmu[editovat | editovat zdroj]

Po letu se vrátil do Bulharska. V roce 2002 byl z armády propuštěn do civilu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VÍTEK, Antonín; LÁLA, Petr. Malá encyklopedie kosmonautiky. Praha: Mladá fronta, 1982. Kapitola Interkosmonauti, s. 364. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]