Alessandro Poglietti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alessandro Poglietti
NarozeníItálie
Úmrtíčervenec 1683
Vídeň
Povolánívarhaník a hudební skladatel
OceněníŘád zlaté ostruhy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alessandro Poglietti (první polovina 17. století - červenec 1683 u Vídně) byl barokní varhaník a hudební skladatel, jehož původ se zatím s konečnou platností nepodařilo osvětlit.

Život[editovat | editovat zdroj]

Nejpozději od roku 1661 působil jako varhaník nejprve u jezuitů, od středních let až do své smrti jako komorní a dvorní varhaník na císařském dvoře za Leopolda I. Pro domněnku, že Poglietti pocházel z Toskánska, nejsou doklady. Některé náznaky ukazují, navzdory jeho italskému jménu, na místo narození na Moravě, jak psal Johann Gottfried Walther 1736 ve svém Hudebním lexikonu: Musel to být Němec.[1] Zdá se, že na dvoře, stejně jako ve vzdálenějším okolí, hlavně v Kroměříži a Kremsmünsteru se těšil společenské vážnosti v nevšední míře díky jeho zvukomalebným zhudebněním.

Na útěku z druhého obléhání Vídně Turky byl v červenci 1683 zabit nepřáteli a jeho rodina byla zajata.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Skládal převážně pro klávesové nástroje, vedle toho se dochovalo několik skladeb pro kapelu a sbor, jakož i teoretický spis „Compendium“. Rossignolo byla široce zaměřená suitu, včetně tokáty, ricercara, variací a capriccií, stejně tak jeho sbírka dvanácti přísně kontrapunktických ricercar. Příklady jeho zvukomalebných skladeb pro cembalo jsou Toccatina sopra la Rebellione di Ungheria (1671), Toccata fatta sopra Cassed di Filipsburgo (1676) a Capricietto sopra il cucu 'Il Rossignolo' (1677).

Byl nositelem Řádu zlaté ostruhy. Po jeho smrti byla šířeji přijímána zvláště jeho kontrapunktická díla.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Alessandro Poglietti na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Emil Naumann: Poglietti, Alessandro. In: Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). Band 26, Duncker & Humblot, Leipzig 1888, S. 366 f.
  • Herbert Seifert: Poglietti, Alessandro. In: Oesterreichisches Musiklexikon. Online-Ausgabe, Wien 2002 ff., ISBN 3-7001-3077-5; Druckausgabe: Band 4, Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften, Wien 2005, ISBN 3-7001-3046-5.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]