Alessandro Nannini

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alessandro Nannini
Narození7. července 1959 (64 let)
Siena, Itálie
NárodnostItálieItálie Itálie
Kariéra ve Formuli 1
Aktivní roky1986–1990
TýmyMinardi, Benneton
Závody78(76 startů)
Mistr světa0
Vyhrané závody1
Stupně vítězů9
Body celkem65
Pole positions0
Nejrychlejší kola2
První závodGrand Prix Brazílie 1986
První vítězstvíGrand Prix Japonska 1989
Poslední vítězstvíGrand Prix Japonska 1989
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alessandro Nannini narozený 7. července 1959 v Sieně, je bývalý italský pilot mistrovství světa vozů Formule 1.

Kariéra před Formulí 1[editovat | editovat zdroj]

Alessandro Nannini se narodil  7. července 1959 v italském městě Siena. Díky rodinnému pekařskému podniku měl dobré finanční podmínky, proto aby se mohl věnovat závodění.

Chuť k závodění se u Nanniniho objevila na konci sedmdesátých let. Poprvé se začal závodit v malých italských závodech s vozy Citroën Dyane. Poté si kupuje první závodní automobil Lancia Stratos. S tímto vozem se v roce 1981 zúčastnil Národní italské rallye. Poté přešel od automobilů k závodním monopostům. Po jeho první sezóně v šampionátu Formula Italia, kde získal okamžitě titul, se Nannini dostává do širšího povědomí závodních týmů. Začátkem roku 1982 Alessandro Nannini vstupuje do Formule 2 s týmem Minardi. Ve Formuli 2 Nannini předváděl dobré výkony, ale výraznější úspěchy zastínila velká nespolehlivost vozů Minardi. Koncem roku 1985 získává Nannini od FIA superlicenci potřebnou k závodění ve Formuli 1.[1]

Formule 1[editovat | editovat zdroj]

Do Formule 1 vstupuje Alessandro Nannini v roce 1986 s týmem Minardi. Jeho týmovým kolegou se stal tou dobou již zkušený jezdec Andrea de Cesaris. Monopost M185B byl však zcela nekonkurenceschopný. Ze všech závodů v sezóně dokončil pouze jeden. Zaujal však dobrými výkony v kvalifikacích a porážkou týmového kolegy. Na konci sezóny nebyl v konečném pořadí jezdců klasifikován, protože nezískal žádný bod.

V následující sezóně 1987, se Nannini dál trápil v nespolehlivém voze Minardi. Jeho největším závodním výsledkem se stalo jedenácté místo ve Velké ceně Maďarska. Sezónu však skončil opět bez jediného bodu.

Dobrými výsledky během kvalifikací na závody však zaujal majitele týmu Benetton, který s Nanninim podepsal smlouvu na tři roky.

Hned v druhém závodě za tým Benneton Nannini získává svůj první bod. Vrcholem se sezóny 1988 se pro Nanniniho stává Velká cena Británie a Velká cena Španělska, ve kterých vybojoval slušné třetí místo a poprvé se tak postavil na pódium. S dvanácti body skončil na celkovém desátém místě v šampionátu jezdců.[2]

Po odchodu zkušeného Thierry Boutsena se Nannini stává lídrem týmu. Tuto roli zvládl velmi dobře. Na začátku sezóny 1989 Benneton využíval starý monopost Benetton B188 s předešlého roku. Ačkoliv Benneton ztrácel na přední týmy, Nanninimu se podařilo s tímto vozem dojet na třetím místě v San Marínu a několikrát bodovat. Po Velké ceně Kanady Benneton nasadil nový vůz, který poháněli pohonné jednotky Ford. Ve Velké Británii obhajuje skvělé třetí místo z předešlého roku.  V Japonské Grand Prix vzájemně kolidují Senna a Prost. Prost je následně nucen vůz odstavit a Senna vítězí. Za ním dojíždí na druhém místě Alessandro Nannini. Po konci závodu je Senna diskvalifikován a Nannini se tak stává vítězem Velké ceny Japonksa. V následující Grand Prix Austrálie Nannini dojíždí na druhém místě. Za celou sezónu získal 32 bodů, což mu stačil na šesté místo v poháru jezdců.

V roce 1990 do týmu Benetton přichází trojnásobný mistr světa Nelson Piquet a somaticky tak přebírá post lídra týmu. Na začátku sezóny se Nanninimu nedaří. Zatímco si Piquet z prvních dvou závodů odváží čtyři body, Nannini odjíždí bez jediného bodu. V Grand Prix San Marina však dojíždí na skvělém třetím místě. Na německém Hockenheimringu skončil na druhém místě, těsně za Ayrtonem Sennou. O Nanniniho služby začíná mít zájem stáj Ferrari. Ve Španělsku pak znovu dojíždí na třetím místě. Tehdy ještě Alessandro Nannini netuší, že to byl jeho poslední závod ve Formuli.[3]

Havárie vrtulníku[editovat | editovat zdroj]

Dne 12. října 1990 se Nannini vydal na okružní let vrtulníkem nad jeho rodným městem Siena. Při přistávání se však stroj zřítil. Rotující vrtule usekla Nanninimu pravou ruku v zápěstí. Lékařům, se však podařilo přišít. Na zbývající dva závody sezóny 1990 Nanniniho nahradil brazilský pilot Roberto Moreno.[4]

Pokus o návrat[editovat | editovat zdroj]

Nannini byl potvrzen týmem Benetton i pro sezónu 1991. Ačkoliv se mu podařilo částečně rozhýbat pravou ruku, na řízení formule to nestačilo. Musel tak přenechat závodní sedačku Morenovi. Jeho naděje se však ubíraly k sezóně 1992, jelikož prognózy doktorů zněly pozitivně.[5] Na konci roku 1991 absolvoval testy s týmem Ferrari. Ukázalo se, že Nannini není schopen zvládnout řízení vozu. Kariéra ve Formuli 1 pro něj tedy nadobro skončila. 

Kariéra po F1[editovat | editovat zdroj]

I když už Nannini nemohl působit ve Formuli 1, závodění se nechtěl vzdát. Dva roku po nešťastné havárii helikoptéry se Nanini zúčastnil závodu cestovních vozů a s autem Alfa 155 GTA dokázal vyhrát. V roce 1997 se stal pilotem týmu Mercedes v šampionátu cestovních vozů FIA GT a celkově skončil na šestém místě.

Výsledky ve Formuli 1[6][editovat | editovat zdroj]

Legenda k tabulce
Barva Výsledek
Zlatá Vítěz
Stříbrná 2. místo
Bronzová 3. místo
Zelená Bodované umístění
Modrá Nebodované umístění
Dokončil neklasifikován (NC)
Fialová Odstoupil (Ret)
Červená Nekvalifikoval se (DNQ)
Nepředkvalifikoval se (DNPQ)
Černá Diskvalifikován (DSQ)
Bílá Nestartoval (DNS)
Závod zrušen (C)
Světle
modrá
Pouze trénoval (PO)
Páteční testovací jezdec (TD)
Bez
barvy
Netrénoval (DNP)
Vyřazen (EX)
Nepřijel (DNA)
Odvolal účast (WD)
Nezúčastnil se (prázdné)
Označení Význam
Tučnost Pole position
Kurzíva Nejrychlejší kolo
Jezdec nedojel do cíle, ale byl klasifikován, protože odjel více než 90 % délky závodu.
Byl udělován poloviční počet bodů, protože bylo odjeto méně než 75 % délky závodu.
Horní index Umístění bodujících jezdců
ve sprintu
Rok Tým Šasi Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Pořadí Body
1986 Minardi Team Minardi M185B MM V6 BRA
Ret
ESP
DNS
SMR
Ret
MON
DNQ
BEL
Ret
CAN
Ret
DET
Ret
FRA
Ret
GBR
Ret
GER
Ret
HUN
Ret
AUT
Ret
ITA
Ret
POR
NC
MEX
14
AUS
Ret
- 0
1987 Minardi Team Minardi M187 MM V6 BRA
Ret
SMR
Ret
BEL
Ret
MON
Ret
DET
Ret
FRA
Ret
GBR
Ret
GER
Ret
HUN
11
AUT
Ret
ITA
16
POR
11
ESP
Ret
MEX
Ret
JPN
Ret
AUS
Ret
- 0
1988 Benetton Formula Ltd. Benetton B188 Cosworth V8 BRA
Ret
SMR
6
MON
Ret
MEX
7
CAN
Ret
DET
Ret
FRA
6
GBR
3
GER
18
HUN
Ret
BEL
DSQ
ITA
9
POR
Ret
ESP
3
JPN
5
AUS
Ret
10. 12
1989 Benetton Formula Ltd. Benetton B188 Cosworth V8 BRA
6
SMR
3
MON
8
MEX
4
USA
Ret
CAN
DSQ
6. 32
Benetton B189 Ford V8 FRA
Ret
GBR
3
GER
Ret
HUN
Ret
BEL
5
ITA
Ret
POR
4
ESP
Ret
JPN
1
AUS
2
1990 Benetton Formula Ltd. Benetton B189B Ford V8 USA
11
BRA
10
8. 21
Benetton B190 SMR
3
MON
Ret
CAN
Ret
MEX
4
FRA
16
GBR
Ret
GER
2
HUN
Ret
BEL
4
ITA
8
POR
6
ESP
3
JPN
AUS

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]