Albertův kanál

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Albertův kanál
Mapa trasy kanálu.
Mapa trasy kanálu.
Základní informace
Délka toku129,5 km
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
BelgieBelgie Belgie
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Albertův kanál (nizozemsky Albertkanaal, francouzsky Canal Albert) je kanál nacházející se v severovýchodní Belgii. Je pojmenován po belgickém králi Albertu I. Leží mezi městy Antverpy a Lutych a spojuje řeky Máza a Šelda. Jeho hloubka je 3,4 metru, volná výška 6,7 metru (která je na celém kanálu zvyšována na 9,1 metru). Kanál se táhne v délce 129,5 kilometru.

Mezi Antverpami a Lutychem je výškový rozdíl 56 metrů. Na kanálu se nachází 6 plavebních komor, které jsou zapotřebí k překonání tohoto výškového rozdílu. Pět plavebních komor, mající výškový rozdíl 10 metrů, se nachází v Genku, Diepenbeeku, Hasseltu, Kwaadmechelenu a Olenu. Šestá plavební komora má výškové převýšení 5,45 metru a nachází se ve Wijnegemu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ještě v roce 1930, kdy se začal kanál kopat, trvala cesta mezi Antverpami a Lutychem 7 dní, po dokončení roku 1939 se tento čas zkrátil na 18 hodin. Poprvé byl kanál použit roku 1940, ale v důsledku 2. světové války se naplno začal využívat až roku 1946.

Během druhé světové války kanál tvořil obrannou linii. Roku 1944 byl však kanál zajištěn kanadskou 2. divizí a přemostěn. Po dokončení kanálu Rýn–Mohan–Dunaj v roce 1992 je možné, aby čluny pluly z Antverp až do Černého moře.

Parametry[editovat | editovat zdroj]

Kanál byl původně projektován pro lodě vážící 2 000 tun a ročním přepravním objemem 15 miliónů tun, ale roku 1969 již roční objem přepraveného nákladu dosahoval 40 miliónů tun. V roce 1997 byly dokončeny práce na rozšíření kanálu a průplav tak byl přizpůsoben i pro lodě s nákladem nad 9 tisíc tun.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Albert Cana na anglické Wikipedii, Albert-Kanal na německé Wikipedii a Canal Albert na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]