Albert Boehringer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Albert Boehringer
Narození11. srpna 1861
Stuttgart
Úmrtí10. března 1939 (ve věku 77 let)
Nieder-Ingelheim
Povoláníchemik, podnikatel a farmaceut
Oceněníčestný doktor
ChoťHelene Boehringer
DětiAlbert Boehringer
Ernst Boehringer
Ilse Boehringer
PříbuzníUlrike Boehringer[1] (vnučka)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Albert Boehringer (německy der Erste, česky „první“; 11. srpna 1861, Stuttgart11. března 1939, Nieder-Ingelheim) byl německý podnikatel v oborech chemie a farmacie. V roce 1885 založil v Ingelheimu chemickou továrnu, která byla základem celosvětového farmaceutického koncernu Boehringer Ingelheim, jenž je dodnes vlastněn členy jeho rodiny.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Albert Boehringer byl vnukem Christiana Boehringera. Christian Friedrich Boehringer založil v roce 1817 ve Stuttgartu rodinnou farmaceutickou společnost, která později přesídlila do Mannheimu. Její následnická firma Boehringer Mannheim byla v roce 1997 převzata skupinou Hoffmann-La Roche.

Boehringer Ingelheim[editovat | editovat zdroj]

Původně malá ingelheimské továrna vyráběla vinný kámen a organické kyseliny: vinnou, mléčnou a citrónovou. Albert Boehringer ale v roce 1893 objevil, že kyselina mléčná se dá ve velkém měřítku vyrábět biotechnologicky, s pomocí bakterií. V roce 1905 se firma začala zabývat výrobou farmaceutických chemikálií.

Společnost se dále trvale rozvíjela, v roce 1939, kdy Albert Boehringer zemřel, měla už 1500 zaměstnanců.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Albert Boehringer patřil k průkopníkům sociální péče o zaměstnance a odpovědnosti zaměstnavatelů v Německu (například podnikové zdravotní pojištění, 14 dní dovolené, příspěvek na dopravu, podnikové penzijní spoření).

Za Boehringerovy zásluhy v oblasti chemie a průmyslového užití mu byl krátce po padesátých narozeninách udělen čestný titul komerční rada. 11. srpna 1921 se stal čestným občanem tehdejší obce Nieder-Ingelheim a získal čestný doktorát matematicko-přírodovědecké fakulty Freiburské univerzity. V roce 1926 jej Ludwig-Maximilians-Universität v Mnichově, kde studoval a byl členem Corps Franconia, jmenovala čestným „občanem“ (Ehrenbürger der Universität).

Následníci[editovat | editovat zdroj]

Zakladatel firmy Albert Boehringer zemřel v roce 1939 ve věku 78 let. Vedení firmy převzali jeho synové Albert (der Zweite,„druhý“) a Ernst Boehringer společně se zetěm Juliem Liebrechtem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Albert Boehringer na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]