Albert-László Barabási

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Albert-László Barabási
Narození30. března 1967 (57 let)
Cârța
Alma materBukurešťská univerzita (1986–1989)
Univerzita Loránda Eötvöse v Budapešti (do 1991)
Bostonská univerzita (do 1994)
Povolánífyzik, vysokoškolský učitel a network scientist
ZaměstnavateléUniversity of Notre Dame
Harvardova lékařská škola
Northeastern University
Středoevropská univerzita
Oceněníspolečník Americké asociace pro rozvoj vědy (2011)
Lagrange Prize (2011)
Umělecká cena Jánose Bolyai (2019)
Knowledge Graph Conference Lifetime Achievement Award (2021)
EPS Statistical and Nonlinear Physics Prize (2021)
… více na Wikidatech
Webwww.barabasilab.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Albert-Laszló Barabási (* 30. března 1967 Cârța, Rumunsko) je maďarsko-americký fyzik a člen MTA, zabývající se studiem a definováním sítí – sociálních, teroristických, biologických a v neposlední řadě i world wide webem (WWW). Sítě studuje především z pohledu statistické fyziky. Mezi různými druhy sítí Barabási nachází podobnosti v jejich architektuře a snaží se definovat vztahy mezi jejich součástmi.

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Barabási získal svůj magisterský titul z fyziky na bukurešťské univerzitě Universitatea din Bucureşti, kde studoval v letech 1986-1989, poté v Budapešti na Univerzitě Loránda Eötvöse a svůj titul Ph.D. získal v roce 1994 na univerzitě v Bostonu, USA.

Profesní kariéra[editovat | editovat zdroj]

Studium sítí[editovat | editovat zdroj]

Když se začal zabývat architekturou sítí, v povědomí byl názor, že sítě jsou organizovány zcela náhodně. Barabási si však začal uvědomovat, že ne všechny sítě rostou a fungují tímto způsobem. V roce 1995 napsal článek o sítích, který byl však odmítnut několika časopisy, ne však protože neměl pravdu, nýbrž proto, že se o toto téma příliš nikdo nezajímal.

V tom samém roce, 1995, začal pracovat v oddělení fyziky na univerzitě Notre Dame v USA, kde se zprvu soustředil na práci v oblasti fyziky, a až teprve po několika letech se vrátil zpět ke zkoumání sítí.

Bezškálová sít[editovat | editovat zdroj]

V roce 1998 s několika dalšími kolegy objevili bezškálové sítě. Bezškálové sítě jsou charakteristické tím, že sestávají z velkého množství uzlů, které mají malý počet hran k dalším uzlům, vedle nichž existuje malé množství uzlů, které disponují velkým množstvím hran vedoucích k jiným uzlům. Uzly, které disponují velkým počtem hran, nazývá huby.

Tento objev vedl k velkému zájmu o studium sítí na konci devadesátých let. Malé sítě je snadné mapovat, neboť uzly a jejich hrany jsou snadněji vystopovatelné. Velkou výzvou je studium v současné době snad největší sítě vůbec, a to internetu a www. Barabásiho výzkumný tým se orientoval i tímto směrem.

Počítačové viry[editovat | editovat zdroj]

V rámci porozumění architektury a fungování sítí se Barabási věnuje i tématu šíření epidemií po sítích – ať už se jedná o počítačový virus či o AIDS. Zabývá se tedy i zranitelnosti sítí a tím, jak se virus či epidemi po síti šíří a jak je možné, že některé viry jsou nevyhubitelné.

Ostatní[editovat | editovat zdroj]

V organizaci a stavbě sítí se nevěnuje pouze faktu, že existují uzly a vazby mezi nimi, ale i dynamice, která síť ovlivňuje, jak se uzly v síti chovají, jak nabírají či tvoří nové vazby a jakým způsobem fungují preference při tvorbě vazeb.

V současné době pracuje ve výzkumu na Northeastern University v Center for Complex Network Research (CCNR), kde má poměrně rozrostlou výzkumnou skupinu zabývající se sítěmi.

Publikační a zájmová činnost[editovat | editovat zdroj]

Barabásiho publikace jsou zdrojem nejen pro obory fyziky, ale i biologie či informační vědy. Veškeré Barabásiho publikace jsou dostupné na jeho osobních stránkách.

Barabási patří k jednomu z nejcitovanějších autorů současné doby. Jeho nejznámější publikací je kniha "V pavučině sítí", která v češtině vyšla v roce 2005. V této knize se věnuje vývoji chápání sítí, mapování sítí a novým poznatkům, které pokusy o mapování různých druhů sítí přinesly. V neposlední řadě se tedy věnuje i internetu, jeho vývoji, dynamice, stavbě a struktuře.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BARABÁSI, Albert-László. V pavučině sítí. Vyd. 1. V Praze: Paseka, 2005, 274 s. ISBN 80-718-5751-3.
  2. Evi. [online]. Evi Technologies Ltd., © 2014 [cit. 2014-05-25]. Dostupné z: http://www.evi.com/q/when_was_albert-l%C3%A1szl%C3%B3_barab%C3%A1si_born.
  3. Barabási Lab. Center for Complex Network Research [online]. Boston, MA, USA: Northeastern University, © 2013 [cit. 2014-05-25]. Dostupné z: https://web.archive.org/web/20140626023251/http://barabasilab.com/personnel/who.php?who=Barabasi.
  4. Albert-László Barabási. Physics Central: Learn how your world works [online]. ©2014 [cit. 2014-05-25]. Dostupné z:http://www.physicscentral.com/explore/people/barabasi.cfm.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]