Alan Barton

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alan Barton
Základní informace
Narození16. září 1953
Barnsley
Úmrtí23. března 1995 (ve věku 41 let)
Kolín nad Rýnem
Příčina úmrtíautobusová nehoda
Žánrypop music, rock and roll, glam rock, soft rock a protopunk
Povolánízpěvák a kytarista
Nástrojekytara a hlas
Webbarton.adc.kz
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Hrob Alana Bartona

Alan Barton (16. září 1953 Barnsley, Anglie - 23. března 1995 Kolín nad Rýnem) byl anglický zpěvák, kytarista a textař, zmáný především ze skupiny Smokie.[1]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Působil nejprve ve skupině Black Lace (Colin Routh, Steve Scoley, Terry Dalton a Alan Barton), v roce 1986 jako zpěvák a kytarista nahradil frontmana Chrise Normana ve skupině Smokie. Ve skupině působil až do své smrti.

Reprezentoval Spojené království na Eurovision Song Contestu v roce 1979 v Jeruzalémě[2] se skupinou Black Lace a s písní Mary Ann, s níž následně získal doma i v zahraničí mnoho ocenění. Po příchodu do skupiny Smokie s nimi vystupoval v mnoha zemích světa, nejznámější jsou jejich koncerty v Moskvě a či Jihoafrické republice. Často vystupovali i v Německu, kde byli Smokie velmi populární již za působení Chrise Normana. Opakovaně byli hosté německé televize. Dne 19. března 1995 při návratu z německého koncertu jejich minibus zasáhla silná bouře s krupobitím s nímž ve špatné viditelnosti havarovali. Minibus se převrátil na střechu a Alan Barton vylétl rozbitým oknem z auta. Alan Silson a Terry Uttley vyvázli s pouhými drobným poraněním, ale Alan Barton utrpěl pohmoždění mozku. V komatu byl převezen na jednotku intenzivní péče nemocnice v Kolíně nad Rýnem, kde 23. března 1995 následkům zranění podlehl.[1]

Jeho syn Dean na počest otce uspořádal 27. března 1995 ve Wakefieldu koncert, kde hrálo spousta známých umělců (mimo jiné i Silson Band, projekt jeho kolegy a kamaráda ze Smokie Alana Silsona – Andy Whelan, Graham Kearns, Ron Kelly a Alan Silson). Jako speciální host zde vystoupil Graham Oliver (Saxon, T-Rex).

Alan Barton byl dvakrát ženatý a měl tři děti. Jeho syn Dean, který jde v jeho stopách. Je členem skupiny "Spirit Of Smokie", druhý syn Leese věnuje obchodu a nevlastní syn z druhého manželství, Marek hraje ragby.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b PERRONE, Pierre. Obituary: Alan Barton. The Independent [online]. 2011-10-23 [cit. 2021-04-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Eurovision 1979 Jerusalem : United Kingdom - Black Lace : Mary Ann. web.archive.org [online]. 2006-05-11 [cit. 2021-04-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2006-05-11. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]