Alžběta Woodvillová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Alžběta Woodvilleová)
Alžběta Woodvillová
Portrét
Portrét nejspíš z roku 1471.
Korunovace26. květen 1465
Narození1437?
Grafton Regis
Úmrtí8. června 1492 (55 let)
Bermondsey
PohřbenaKaple svatého Jiří ve Windsoru
PředchůdceI. Markéta z Anjou
II. Markéta z Anjou
NástupceI. Markéta z Anjou
II. Anna Nevillová
ManželéI. Jan Grey z Groby
II. Eduard IV.
PotomciTomáš Grey
Richard Grey
Alžběta z Yorku
Marie z Yorku
Cecílie z Yorku
Eduard V.
Markéta
Richard ze Shrewsbury
Anna z Yorku
Jiří
Kateřina z Yorku
Bridget z Yorku
RodWoodwillové
OtecRichard Woodville
MatkaJacquetta Lucemburská
Podpis
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alžběta Woodvillová (také Wydeville nebo Widvile; 1437?8. června 1492, Bermondsey) byla jako manželka Eduarda IV. od roku 1464 až do jeho smrti v roce 1483 anglickou královnou. Její první manžel, Jan Grey z Groby, byl zabit v druhé bitvě u St Albans. Byla první ženou mimo vysokou šlechtu, která se stala manželkou anglického panovníka. Kvůli sňatku s ní Eduard přišel o svého klíčového spojence Richarda Nevilla.

S podporou Richarda Nevilla, hraběte z Warwicku, porazil Eduard z rodu Yorků tehdejší královský rod Lancasterů v několika bitvách. Warwick ovládl hlavní město a roku 1461 prohlásil v Londýně Eduarda anglickým králem. Eduard podpořil svůj nárok na trůn rozhodným vítězstvím v bitvě u Towtonu.

Královna[editovat | editovat zdroj]

Eduard IV.

Warwick se domníval, že Eduardovým prostřednictvím bude dál ovládat zemi a že ho přiměje ke sňatku vytvářejícím spojenectví s důležitou mocností na kontinentu. Eduard se ale bez jeho vědomí oženil s Alžbětou z Woodville, která byla obklopena sice nepříliš bohatými, ale zato ambiciózními lancasterskými příbuznými. Warwick nelibě nesl vliv, který měla tato skupina lidí na Eduarda a tak se s podporou Jiřího, vévody z Clarence postavil na vojenský odpor proti Eduardovi. Znepřátelení si Warwicka i dalších šlechticů nakonec stálo Eduarda trůn a v roce 1470 utekl do Burgundska. Brzy se mu však podařilo v několika bitvách zničit lancesterskou opozici. V době manželova dočasného ústupu z moci Alžběta našla útočiště ve Westminsterském opatství, kde porodila budoucího krále Eduarda V.

Královna vdova[editovat | editovat zdroj]

Když její manžel v dubnu 1483 náhle zemřel, hrabě z Gloucesteru a její švagr Richard III. se stal lordem protektorem za nového mladičkého krále. Richard se bál vlivu Woodwillů, a tak rychle získal kontrolu nad mladým Eduardem V. a nechal zatknout a popravit hraběte Anthonyho Woodvilla a Richarda Greye, bratra a syna královny matky Alžběty. Ta sama znovu našla útočiště ve Westminsterském opatství. Mladý král byl převezen do Toweru a čekal na korunovaci. Alžběta se pokusila spojit se proti lordu protektorovi s baronem Hastingsem, který byl rovněž popraven.

Richard nyní chtěl získal trůn pro sebe a 25. června 1483 nechal parlamentem prohlásit děti svého bratra Eduarda s Alžbětou za nelegitimní na základě toho, že Eduard byl před sňatkem už zasnouben s lady Eleonorou Butlerovou. Hrabě z Gloucesteru se tedy stal králem Richardem III. Mladý Eduard a jeho bratr Richard zůstali v Toweru. Jejich přesný osud je neznámý, neví se, zda zemřeli, zmizeli, nebo byli zavražděni.

Alžběta se pokoušela své syny osvobodit a získat pro nejstaršího syna zpět trůn. Hrabě Buckingham jí potvrdil, že její synové byli zavražděni a společně s Alžbětou se spojili s Markétou Beaufortovou. Chtěli podpořit nároky Markétina syna Jindřicha Tudora. Ten byl tím nejbližším mužem, který mohl uplatňovat lancesterské nároky na trůn. Alžběta a Markéta se dohodly na tom, že Jindřich se ožení s Alžbětinou dcerou, Alžbětou z Yorku. Jindřich souhlasil.

1. března 1484 vyšly Alžběta a její dcery z opatství poté, co Richard veřejně přísahal, že jim nebude ublíženo ani nebudou uvězněny v Toweru. Rovněž jejím dcerám přislíbil výhodné sňatky. Rodina se vrátila ke dvoru. Když v roce 1485 zemřela Richardova manželka Anna Nevillová, dokonce se proslýchalo, že se hodlá oženit s Alžbětou z Yorku. V roce 1485 Jindřich Tudor porazil Richarda III. v bitvě u Bosworthu, ve které Richard i zemřel, a oženil se s Alžbětou z Yorku. Její matce zůstal titul královny vdovy. Zemřela v opatství Bermondsey 8. června 1492 a měla jednoduchý pohřební obřad. Pohřbena je vedle svého královského manžela v kapli sv. Jiří ve Windsoru.

Potomci[editovat | editovat zdroj]

Z manželství s Johnem Greyem:

S Eduardem IV.:

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Elizabeth Woodville na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Anglická královna
Předchůdce:
Markéta z Anjou
14641470
Alžběta Woodvillová
Nástupce:
Markéta z Anjou
Anglická královna
Předchůdce:
Markéta z Anjou
14711483
Alžběta Woodvillová
Nástupce:
Anna Nevillová
Lady of Ireland
Předchůdce:
Markéta z Anjou
14641470
Alžběta Woodvillová
Nástupce:
Markéta z Anjou
Lady of Ireland
Předchůdce:
Markéta z Anjou
14711483
Alžběta Woodvillová
Nástupce:
Anna Nevillová