Koukol

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Agrostemma)
Jak číst taxoboxKoukol
alternativní popis obrázku chybí
Rozkvetlý koukol polní
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvozdíkotvaré (Caryophyllales)
Čeleďhvozdíkovité (Caryophyllaceae)
Rodkoukol (Agrostemma)
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Koukol (Agrostemma) je rod jednoletých středně vysokých rostlin s nafialovělými květyčeledě hvozdíkovitých, kde je řazen do podčeledě Caryophylloideae.[1]

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Pochází z oblastí okolo Středozemního moře odkud se postupně rozšířil po celé Evropě i střední a severní Asii, v pozdější době byl introdukován do Ameriky, jižní Afriky, Austrálie i Tichomoří. V České republice roste v současné době velice vzácně druh koukol polní.[1][2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jsou to byliny jednoleté. Jejich stonek zužující se směrem vzhůru roste z tlustého kořene, v horní části se většinou větví. Listy vyrůstající z pochvy se žilkovanými čepelemi jsou přisedlé, úzce kopinaté až čárkovité s ostrým vrcholem. Rostlina je jemně chlupatá.

Na koncích hlavní lodyhy a jejich větví vyrůstají jednotlivé pětičetné, většinou oboupohlavné květy, některé květy ale mají nefunkční samčí orgány. Koruna je tvořena tmavě fialovými nebo bílými lístky se zakulaceným, mírně vykrojeným vrcholem. Kalich sestává z úzkých zelených lístků nahoře ostře zakončených, delších než koruna. Květ má 10 funkčních tyčinek a 5 čnělek, gyneceum je tvořeno 5 plodolisty. Květy rozkvetající v červnu až srpnu opyluje létající hmyz, případně dojde k samoopylení.

Plodem jsou vejcovité tobolky otvírající se 5 zuby, ve kterých bývá 30 až 60 tmavých ledvinovitých semen.[1][3]

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Semena koukolu vypadaná z tobolek mají v zemi poměrně krátkou dobu klíčivosti, asi jeden rok. Většinou již vyklíčí na podzim a mladé rostlinky přezimují až do jara, pak vyrostou a vykvetou. Semena dozrávají shodně s obilkami ozimých obilovin a pokud koukol rostl v obilném lánu, je společně s obilím sklizen a jeho semena jsou namíchána v osivu pro příští rok. Semena mají v suchém stavu poměrně dlouhou dobu klíčivosti a koukol se tak velice rychle šířil do všech obilnářských oblastí.[3][4]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Tato polní rostlina je odedávna považována za nepříjemný plevel rostoucí v obilninách. Ne proto že by obilninám příliš škodil, ale pro jeho jedovatá semena, která při semletí v mouku mohou svými jedovatými glykosidy, agrostemminem a githaginem, škodit lidskému zdraví nebo při zkrmování i zvířatům.

Zavedením čištění obilí před výsevem se koukol společně s jinými plevelnými semeny odstraňuje z osiva a na pole se již nedostane. Taktéž semena vypadlá z tobolek ještě na polích se hlubokou orbou dostanou do hloubky, odkud prvým rokem nevyklíčí a do dalších let již většinou ztratí klíčivost. Proto se koukol stal v zemích s vyspělým zemědělstvím vzácnou rostlinou, daří se mu pouze v oblastech s tradičním způsobem pěstování obilovin, kdy sklizená zrna obilí se vysévají bez čištění, sejí na stejná místa několik let po sobě nebo se pole ořou jen mělce. Koukol se leckde v zahradách vysévá jako ozdobná letnička.[4]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Není dosud ujednocen názor, kolika druhy je rod koukol tvořen. Podle [5] je to jeden druh, podle [6] jsou to dva a podle [7] to jsou druhy tři.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Flora of North America: Agrostemma [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2011-07-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. HOSKOVEC, Ladislav. BOTANY.cz: Koukol polní [online]. BOTANY.cz, rev. 03.07.2007 [cit. 2011-07-18]. Dostupné online. 
  3. a b Herbář Wendys: Koukol polní [online]. Wendys, Zdeněk Pazdera [cit. 2011-07-18]. Dostupné online. 
  4. a b PYŠEK, Petr; SÁDLO, Jiří. Vesmír 2004/4: Zelení cizinci přicházejí [online]. Vesmír, s. r. o., Praha 1 [cit. 2011-07-18]. 
  5. GRIN Taxonomy for Plants: Agrostemma [online]. United States Department of Agriculture, USA [cit. 2011-07-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-09-24. (anglicky) 
  6. NRCS Plants Database: Agrostemma [online]. United States Department of Agriculture, USA [cit. 2011-07-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Flora Europaea: Agrostemma [online]. Royal Botanic Garden, Edinburg, UK [cit. 2011-07-18]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]