António Agostinho Neto

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Agostinho Neto)
António Agostinho Neto
António Neto v dubnu 1975
António Neto v dubnu 1975
1. Prezident Angoly
Ve funkci:
1975 – 1979
Předchůdcefunkce zřízena
NástupceJosé Eduardo dos Santos
Stranická příslušnost
ČlenstvíMPLA

Rodné jménoAntónio Agostinho Neto
Narození17. září 1922
Catete, Portugalská západní Afrika
Úmrtí10. září 1979 (ve věku 56 let)
Moskva, Sovětský svaz
Příčina úmrtírakovina slinivky
Místo pohřbeníLuanda
Alma materUniverzita Coimbra
Lisabonská univerzita
Profesepolitik, básník, lékař-spisovatel a politický vězeň
Náboženstvímetodismus
katolicismus
OceněníŘád společníků O. R. Tamba (2014)
velkokříž Řádu za zásluhy Polské republiky
Řád welwitschie podivné
Leninova mírová cena
Medaile Amílcara Cabrala
… více na Wikidatech
CommonsAgostinho Neto
Některá data mohou pocházet z datové položky.

António Agostinho Neto (17. září 1922 Catete, Portugalská západní Afrika10. září 1979 Moskva), byl prvním prezidentem Angoly. Známá je rovněž jeho básnická tvorba.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Vůdce Movimento Popular de Libertação de Angola (MPLA – Lidové hnutí za osvobození Angoly) a první angolský prezident se narodil v rodině metodistického kněze a učitelky ve školce. Vyrůstal v Luandě a jako jeden z mála Afričanů mohl studovat na kvalitní střední škole – Lyceu Salvadora Correiy. Byl tichý, odměřený, schopný a dobrý student. Přes svou účast v národním hnutí se mu podařilo vystudovat medicínu v Lisabonu. Po návratu do vlasti však začal být trnem v oku koloniálním úřadům a byl uvězněn. Podařilo se mu prchnout do Maroka a následně řídit protikoloniální boj marxisticky orientované MPLA z exilu – postupně z Conakry, Léopoldvillu a Brazzavillu.

Po pádu diktatury v Portugalsku se i Angola mohla těšit na samostatnost. Vyhlášení nezávislé Angoly bylo s Portugalci domluveno na 11. listopad 1975. Konkurenční osvobozenecká hnutí, UNITA a FNLA, se snažila obsadit hlavní město. MPLA jej za pomoci sovětských raketometů obsluhovaných Kubánci uhájila, a tak to mohl být Neto, kdo vyhlásil nezávislost Angolské lidové republiky a stát se jejím prvním prezidentem.

Vláda MPLA měla přes vojenské úspěchy velké obtíže. Infrastruktura byla válkou poničena, v zemi bylo mnoho vnitřních uprchlíků a opustily ji portugalské kvalifikované pracovní síly. Opoziční hnutí stále bojovala proti MPLA a ovládala značnou část venkovských oblastí. V MPLA došlo k rozkolu, který stál život 30 tisíc lidí a ze kterého vyšlo vítězně prosovětské Netovo křídlo. Nekvalifikovaná správa země a drastický znárodňovací program rychle přivodil kolaps ekonomiky. Angola se tak stala závislá na pomoci spřátelených komunistických států.

V září 1979 zemřel Neto v nemocnici v Moskvě a jeho místo ve straně i prezidentský post zaujal pragmaticky orientovaný José Eduardo dos Santos.

Česky vyšla Netova sbírka veršů Posvátná naděje (1983).

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Angolská vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Zahraniční vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f g h i j Archeofactu - Arqueologia e Arte. www.archeofactu.pt [online]. [cit. 2020-05-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-03-03. 
  2. The Presidency | Agostinho  Neto (1922– 1979 ). web.archive.org [online]. 2014-11-12 [cit. 2020-05-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-11-12. 
  3. The Order of the Companions of O.R. Tambo Dostupné online Archivováno 10. 8. 2017 na Wayback Machine.
  4. Ordem "PLAYA GIRON"-1. faan.og.ao [online]. [cit. 2020-06-24]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]