Agapetes

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek pojednává o rodu Agapetes z čeledi vřesovcovité, někdy nazývaném pětikřídlec. Možná hledáte: rod pětikřídlec (Dryobalanops) z čeledi dvojkřídláčovité.
Jak číst taxoboxAgapetes
alternativní popis obrázku chybí
Agapetes hadovitý (Agapetes serpens)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádvřesovcotvaré (Ericales)
Čeleďvřesovcovité (Ericaceae)
Rodagapetes (Agapetes)
D.Don ex G.Don, 1834
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Ilustrace Agapetes variegata z roku 1847

Agapetes (Agapetes),[1] česky též agapetka nebo pětikřídlec,[2] je rod rostlin z čeledi vřesovcovité. Jsou to převážně epifytické keře s jednoduchými listy a trubkovitými, většinou červenými a poměrně velkými květy. Plodem je bobule. Rod zahrnuje asi 116 druhů a je rozšířen v Asii od Nepálu a Číny po Malajský poloostrov. Některé druhy, rostoucí zejména na Nové Guineji, ostrovech jihovýchodní Asie a severovýchodní Austrálii, byly přeřazeny do rodu Paphia.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Agapetesy jsou stálezelené, často šplhavé keře, rostoucí jako epifyty, řidčeji i jako petrofyty na skalách a výjimečně jako terestrické (pozemní) stromy. Stonek je na bázi často ztlustlý. Listy jsou střídavé, téměř vstřícné nebo zdánlivě přeslenité, více či méně kožovité, krátce řapíkaté až téměř přisedlé, celokrajné nebo na okraji pilovité. lesklé, kožovité. Květy jsou pětičetné, dužnaté a obvykle poměrně velké (1,5 až 6 cm dlouhé), uspořádané v úžlabních hroznech, chocholících či svazečcích nebo jednotlivé. Stopka květu je článkovaná, pod květem někdy rozšířená a tvořící číšku. Kalich je zakončený 5 laloky, někdy křídlatý nebo pětihranný, kališní trubka je částečně přirostlá k semeníku. Koruna je zpravidla červená, řidčeji bílá nebo žlutá. trubkovitá nebo výjimečně podlouhle baňkovitá, na vrcholu obvykle krátce pětilaločná. Tyčinek je 10 a jsou zhruba stejně dlouhé jako koruna. Semeník je spodní, členěný falešnými přehrádkami do 10 komůrek obsahujících mnoho vajíček. Blizna je drobná, uťatá až hlavatá. Plodem je dužnatá až téměř suchá bobule s vytrvalým kalichem, obsahující několik semen. Plody jsou zpravidla černé nebo purpurové.[3][4][5]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod je rozšířen v kontinentální Asii od východního Himálaje, Tibetu a jihovýchodní Číny přes Indočínu po Malajský poloostrov. V některých zdrojích se uvádí i rozšíření na ostrovech jihovýchodní Asie, Nové Guineji, Nové Kaledonii a australském Queenslandu, tyto druhy však byly v rámci taxonomických úprav vesměs přeřazeny do rodu Paphia. Z Číny je uváděno 53 druhů, z toho 17 endemických.[6] [7][3]

Agapetesy zpravidla rostou v horských tropických deštných lesích vyšších poloh, mlžných horských lesích, ve stálezelených lesích, v Číně a Tibetu i v dubových lesích. Patří obecně spíše mezi zřídka se vyskytující druhy.[3][5]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod Agapetes je v rámci čeledi Ericaceae řazen do podčeledi Vaccinioideae a tribu Vaccinieae. Nejblíže příbuzným rodem je Vaccinium. Tento rod je ovšem podle výsledků fylogenetických studií silně parafyletický a v budoucnu proto celou skupinu čeká reorganizace. Řada druhů byla v roce 2004 přeřazena z rodu Agapetes do rodu Paphia.

Název[editovat | editovat zdroj]

Pro rod Agapetes se vžil český název pětikřídlec. Tento název je však zároveň používán pro tropické stromy rodu Dryobalanops (respektive dříve Shorea). Proto byl panem M. Studničkou z Botanické zahrady v Liberci doporučen český název agapetes. V komerční zahradnické sféře je občas používán i název agapetka.[2][1]

Zástupci[editovat | editovat zdroj]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Agapetes hadovitý v botanické zahradě v Curychu

Agapetes hadovitý je občas pěstován ve sklenících botanických zahrad.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Botanická zahrada Liberec. Novinky 22. prosince. [online]. [cit. 2017-12-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-12-27. 
  2. a b SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 
  3. a b c RUIZHENG, Fang; STEVENS, Peter F. Flora of China: Agapetes [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. STEENIS, C. (ed.). Flora Malesiana. Vol. 6(5). Leiden, Niederlands: Foundation Flora Malesiana, 1967. (anglicky) 
  5. a b WATTHANA, Santi. The genus Agapetes D. Don ex G. Don (Ericaceae) in Thailand.. THAI JOURNAL OF BOTANY 4 (1): 99-116. 2012. 2012, čís. 4(1). Dostupné online. 
  6. HASSLER, M. Catalogue of life. Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World [online]. Naturalis Biodiversity Center, 2017. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Plants of the world online [online]. Royal Botanic Gardens, Kew. Dostupné online. (anglicky) 


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]