Aepisaurus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAepisaurus
Stratigrafický výskyt: Spodní křída, asi před 125 až 112 miliony let
alternativní popis obrázku chybí
Kost z končetiny aepisaura
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádplazopánví (Saurischia)
PodřádSauropodomorpha
InfrařádSauropoda
RodAepisaurus
Gervais, 1852
Typový druh
Aepisaurus elephantinus
Gervais, 1852
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aepisaurus („vznešený ještěr“) byl býložravým dinosaurem (sauropodem), který dosahoval délky asi 15 metrů.[1] Žil v době před asi 125 až 112 milióny let (geologický věk apt a alb) na území dnešní jihovýchodní Francie (departement Vaucluse). Byl popsán francouzským paleontologem Paulem Gervaisem již roku 1852 a patří tak k vůbec prvním popsaným neptačím dinosaurům v kontinentální Evropě a vlastně i na světě. Byla z něj známa pouze jedna fosilizovaná pažní kost (humerus), dlouhá 90 cm a široká 33 a 25 cm resp. na rozšířených koncích. Dnes už je ztracena a existuje pouze její odlitek. Proto o tomto sauropodovi mnoho informací nemáme.

Je jisté, že šlo o velkého býložravého dinosaura s dlouhým krkem a ocasem, poměrně malou hlavou a čtyřmi sloupovitými končetinami. Přesnější systematické zařazení nebo podrobnější anatomické informace však budou k dispozici pouze v případě objevení dalšího fosilního materiálu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Gervais, P. (1852). Zoologie et paléontologie française (animaux vertébrés) (1st edition). A. Bertrand:Paris, 271 p. [Francouzsky]
  • von Huene, F. (1927). Short review of the present knowledge of the Sauropoda. Memoirs of the Queensland Museum 9(1):121-126.
  • McIntosh, J.S. (1990). Sauropoda. In: Weishampel, D.B., Dodson, P., and Osmólska, H. (eds.). The Dinosauria. University of California Press:Berkeley 345-401.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]