Adriaen Brouwer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Adriaen Brouwer
Narození1605
Oudenaarde
Úmrtí1638 (ve věku 32–33 let)
Antverpy
Příčina úmrtímor
Místo pohřbeníAntverpy
NárodnostVlámové
Povolánímalíř, grafik a projektant
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Adriaen Brouwer (asi 1605, Oudenaarde – leden 1638, Antverpy) byl vlámský malíř.

Život[editovat | editovat zdroj]

Malířství nejspíše vystudoval u svého otce, návrháře tapisérií. V šestnácti odešel do Antverp, pak studoval v dílně Franse Halse v Haarlemu.[1] Okolo roku 1621 působil v Amsterdamu, roku 1631 se vrátil do Antverp, kde strávil zbytek života jako řemeslný malíř a byl členem cechu sv. Lukáše.[2]

Roku 1633 byl uvězněn. Důvod věznění je nejasný. Možná byly příčinou daňové úniky, v úvahu však připadá i obvinění ze špionáže pro Nizozemskou republiku. Jeho obrazy měli ve své sbírce Rubens i Rembrandt. Někteří životopisci dávají jeho smrt do souvislosti se zneužíváním alkoholu. Jiní tvrdí, že příčinou smrti byla epidemie moru. K důkazům patří i pohřbení do společného hrobu.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Byl inovátorem žánrových obrázků prostých lidí, rolníků, vojáků a podobně například při zábavě v hospodách, při pití alkoholu, při kouření či hraní hazardních her. Na jeho obrazech nechybí emoce, agrese, bitky, konflikty, podivné výrazy obličeje. Tomuto druhu obrazů říkají odborníci tronie. Dodnes se odborníci a historikové umění neshodnou, zda obrazy nesou i morální poselství. V závěru života se věnoval krajinářství. Připisováno je mu dnes 60 dochovaných děl, většinou menších formátů. Autorství je ovšem často nejisté, neboť byl ve své době hojně napodobován.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Adriaen Brouwer na anglické Wikipedii.

  1. Adriaen Brouwer | Flemish painter. Encyclopedia Britannica [online]. [cit. 2019-02-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Adriaen Brouwer. www.artmuseum.cz [online]. [cit. 2019-02-22]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-02-23. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]