Adolf Weinhold

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Adolf Weinhold
Narození10. prosince 1903
Stropkov
Úmrtízáří 1944 (ve věku 40 let)
Zemianske Kostoľany
Povoláníspisovatel
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Adolf Weinhold (10. prosince 1903 Stropkov – září 1944? Zemianske Kostoľany) byl slovenský důstojník během druhé světové války, organizátor SNP na Horní Nitře.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 10. prosince 1903 ve Stropkově, kde i vychodil lidovou školu. Dále pokračoval ve studiu, které ukončil maturitou v Košicích. Následně nastoupil na povinnou vojenskou službu u 2. horského praporuBardejově. Studoval na VUT v Praze. Při studiu pracoval jako dělník a později jako úředník v Praze.[1]

Během mobilizace v roce 1938 narukoval do Jelšavy jako velitel záložního praporu. Později do září 1939 působil jako úředník v Bratislavě. Po vzniku Slovenské republiky 31. srpna 1939 nastoupil jako důstojník do slovenské armády. Sloužil jako důstojník dozorčí služby v Podbrezové. Známý byl svým protinacistickým smýšlením.[2] Spolupracoval s odbojovými skupinami připravujícími povstání.

Později byl převelen v hodnosti setníka do Zemianských Kostoľan, kde navázal spojení s protifašisticky naladěnými důstojníky. Golianem byl pověřen řídit operace posádek Nováky, Bošany a Zemianske Kostoľany. Spolupracoval s partyzány a podílel se na vyzbrojení a vystrojení Hornonitrianské partyzánské brigády. Z místních vojenských skladů vytvořil významné opěrné body povstání v oblasti. Zajistil i plynulou výrobu munice pro povstalce.

Večer 29. srpna 1944 se spolu s celou posádkou přidal k povstalcům. Urychleně uskutečnil mobilizaci a dohlížel na formování obrany a vyzbrojování povstaleckých jednotek. Více než týden jednotky pod jeho velením houževnatě vzdorovaly útokům německé útočné skupiny Schill. Vyznamenal se zejména v bojích o Baťovany (dnešní Partizánske).[2] Dne 9. září 1944 při vedení protiútoku při Malých Uhercích padl do německého zajetí. Po výslechu gestapem v Topolčanech byl odvezen na neznámé místo a později pravděpodobně popraven.

Jeho zajetí bylo těžkou ranou pro povstalce na tomto úseku. Ve středu 13. září Němci obsadili Nováky a o den později i Prievidzu.

Vyznamenání a ocenění[editovat | editovat zdroj]

V roce 1947 byl vyznamenán řádem SNP I. třídy in memoriam. V Trutnově je po něm pojmenována ulice.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Adolf Weinhold na slovenské Wikipedii.

  1. WEINHOLDOVÁ, Ľudmila. Životopis Adolfa Weinholda [online]. zucha.sk, rev. 4.2.2010 [cit. 2010-02-08]. Dostupné online. 
  2. a b Plevza, V. a kolektív: Dejiny Slovenského národného povstania 1944 - 5. zväzok. Bratislava, Nakladateľstvo Pravda 1985, s. 615

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]