Adam F

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Adam Fenton)
Adam F
Základní informace
Rodné jménoAdam Jewry
Narození8. února 1972 (52 let)
Liverpool, Anglie
Žánryelectronica, drum and bass, hip hop, big beat
Povoláníhudební producent, DJ
VydavateléBreakbeat Kaos, Astralwerks
RodičeAlvin Stardust
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Adam F, vlastním jménem Adam Fenton (* 8. února 1972, Liverpool), je anglický jungle a drum and bassový diskžokej a filmový herec. Je synem zpěváka a herce Alvina Stardusta.

Jeho první album Metropolis / Mother Earth, které bylo vydáno v roce 1997, bylo techstepovým pokusem a byl vydán vydavatelstvím Metalheadz. Jeho pozdějšími úspěšnými skladbami byly „F-Jam“ a „Circles“ (později se dostala do Top 20 v žebříčku UK Singles Chart). V roce 1998 získal cenu MOBO za své album Colours. V roce 2001 měl úspěch v hiphopové oblasti, zejména se svým albem KAOS – The Anti-Acoustic Warfare, na kterém pracoval spolu s umělci jako LL Cool J, Redman a De La Soul. V roce 2002 vytvořil hudbu pro film Ali G Indahouse v hlavní roli se Sachou Baronem Cohenem.

Je zakladatelem a spolumajitelem britského nezávislého hudebního vydavatelství Breakbeat Kaos, které vydalo platinové album Hold Your Colour australské drum and bassové skupiny Pendulum. Adam F je také spolumajitelem drum and bassové webstránky Dogs on Acid.

Počátkem roku 2007 získal roli v britském kriminálním thrilleru The Heavy. V prosinci 2007 Adam F pomáhal v britském filmu Kukučka.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Adam F na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]