Oměj zahradní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Aconitum × cammarum)
Jak číst taxoboxOměj zahradní
alternativní popis obrázku chybí
Oměj zahradní (Aconitum × cammarum)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádpryskyřníkotvaré (Ranunculales)
Čeleďpryskyřníkovité (Ranunculaceae)
Rodoměj (Aconitum)
Binomické jméno
Aconitum × cammarum
L.
Synonyma
  • Aconitum stoerckianum Rchb.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oměj zahradní, někdy udáván jako oměj Störkův, (Aconitum × cammarum) je druh rostliny z čeledi pryskyřníkovité (Ranunculaceae).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se asi o 60–200 cm vysokou vytrvalou rostlinu s podzemním vícehlavým oddenkem a řepovitými bulvami.[1][2] Lodyha je lysá, nejvýše s ojedinělými chlupy v květenství, většinou přímá, v květenství větvená.[1] Listy jsou střídavé, dolní dlouze řapíkaté, horní až přisedlé. Čepele jsou v obrysu mnohoúhelníkovité, dlanitě členěné, pětisečné, až dlanitě pětičetné, oboustranně lysé, na rubu lesklé.[1] Květy jsou většinou modré až modrofialové, zřídka zcela bílé, často modrobílé, tedy v apikální části lístků modré, jinak bělavé, v bílé části někdy s modrým žilkováním, jsou uspořádány do květenství, hroznu někdy dole i postranní hrozen, květní stopky jsou lysé, jen na bázi se štětičkou chlupů, na bázi květních stopek s listeny, na květních stopkách jsou listénce.[1] Okvětních lístků je 5, horní tvoří přilbu, která je vysoce klenutá.[1][2] Kvete v červenci až v srpnu.[2] Uvnitř jsou dva kornoutovité korunní lístky, které jsou lysé, na vrcholu nesou nektária. Tyčinek je mnoho, nitky jsou chlupaté. Semeníků je většinou 3–5.[1] Plodem je měchýřek, měchýřky jsou uspořádány do souplodí. Protože se jedná o křížence, jsou měchýřky sterilní.[2]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o umělého zahradního křížence, ve volné přírodě jen jako pozůstatek kultury nebo po odhození vykopnuté rostliny aj. Pěstuje se jako okrasná rostlina.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f g SKALICKÝ, Vladimír. Aconitum L.. In: HEJNÝ, Slavomil; SLAVÍK, Bohumil (eds.). Květena České republiky, vol. 1. Praha: Academia, 1988. S. 392–403.
  2. a b c d HROUDA, Lubomír. Ranunculaceae Juss.. In: KUBÁT, Karel et. all. Klíč ke květeně České republiky. Praha: Academia, 2002. S. 108–128.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]