Achleiten (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Achleiten
Poloha
AdresaGeneralstraße 1, Strengberg, RakouskoRakousko Rakousko
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky28303
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Achleiten leží v obci Strengberg v okrese Amstetten v Dolních Rakousích.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Před rokem 1011 bavorský benediktinský klášter Tegernsee vlastnil pozemky v okolí Strengbergu. Směnou s německým králem Jindřichem II. klášter zvětšil území asi o 60 královských lánů. Klášter zde založil panství Achleiten. Zámek je poprvé zmiňován v pramenech z roku 1188. Soubor staveb s nákladným opevněním a věžemi byl pro blízkost Dunaje neustále ohrožován povodněmi.

Nový zámek postavený podle návrhů Heinricha Matthiäse Vischera z roku 1672 se stal sídlem panství. V následujících stoletích měnil často majitele různými převody, dědictvím, sňatky a prodeji. Mezi jinými byl v 18. století držitelem panství salcburský arcibiskup Johann Ernst hrabě Thun (1643-1709). V letech 17271734 nechal opat Gregor von Tegernsee na místě selského stavení postavit na bezpečném místě nový zámek. Benediktinům sloužil jako letní sídlo do roku 1803. V roce 1836 získal panství do vlastnictví baron von Blomberg. V roce 1861 byla zbourána kruhová věž.

Od roku 1894 se stal vlastníkem zámku rytíř Jaromír Škoda, bratr Emila Škody, zakladatele Škodových závodů. Majetek nakonec zdědil šlechtický rod baronů Weichsových.

Zámek i s parkem získala v roce 1982 do vlastnictví rodina Theurerů. Následovala nákladná stylová renovace zámeckých budov a zařízení.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Schloss Achleiten bei Limbach na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Gerhard Stenzel: Von Schloß zu Schloß in Österreich, 1976

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]