Malpígie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Acerola)
Jak číst taxoboxMalpígie
alternativní popis obrázku chybí
Malpígie Malpighia emarginata
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmalpígiotvaré (Malpighiales)
Čeleďmalpígiovité (Malpighiaceae)
Rodmalpígie (Malpighia)
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Malpígie[1] (Malpighia), česky též acerola, je rod rostlin z čeledi malpígiovité (Malpighiaceae), v níž je zařazen do podčeledi Malpighioideae. Jeho asi 40 druhů je původem z tropické a subtropické Střední Ameriky, Karibiku a severních částí Jižní Ameriky. Nejvíce druhů je rozšířeno na území Brazílie. Rod byl pojmenován po italském přírodovědci a lékaři ze 17. století Marcelu Malpighi.[2][3][4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jsou to nepopínavé stálezelené husté keře nebo nízké stromy s větvičkami se vstřícnými listy které jsou obvykle porostlé na rubové straně drobnými žahavými chloupky. Listy mívají krátké řapíky a docela nenápadné palisty rostoucí mezi stonkem a řapíkem.

Květy vyrůstají v úžlabních nebo v koncových květenstvích, stopkatých chocholících nebo okolících s nežláznatými listeny i listenci. Kalich je vytrvalý a má šest až deset žlázek produkující olejovitou tekutinu, náhradu za nektar pro opylující hmyz, nejčastěji včely. Koruna má pět nestejně velkých bílých nebo červených lístků lžícovitého tvaru, na obvodu zubatých až třásnitých. Z češule vyrůstá deset lysých, nestejně dlouhých tyčineknitkami ve spodní polovině srostlými, které nesou drobné prašníky s polyporátními pylovými zrny. Třídílné svrchní semeníky srostlé ze tří plodolistů (v každém dílu po jednom vajíčku) jsou lysé a mají tři nápadné čnělkybliznami.

Plody jsou červené nebo oranžové dužnaté peckovice, nejčastěji smáčkle kulovité, se 2 neb 3 semeny bez endospermu. Plodožraví ptáci a kaloni rozšiřují nestrávená semena ve výkalech.[3][4]

Zástupci[editovat | editovat zdroj]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Malpígie jsou přirozeně rozšířeny na rozsáhlém území. Některé druhy se pěstují pro ovoce, např. malpígie lysá (Malpighia glabra), známá jako barbadoská třešeň nebo západoindická třešeň, jejíž plody obsahují více vitamínu C než citrony a před rozvojem syntetické výroby byly důležitým zdrojem kyseliny askorbové. Jiné druhy, např. cesmíně podobná Malpighia coccigera či převislá Malpighia pendiculata se vysazují v tropech jako okrasné rostlinyparcích nebo se z nich tvarují domácí bonsaje.[3][4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 
  2. STEVENS, P. F. Angiosperm Phylogeny Website: Malpighiaceae [online]. University of Missouri, St Louis and Missouri Botanical Garden, USA, rev. 28.05.2011 [cit. 2012-07-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b c VIVALDI, J. L. Flora de Nicaragua: Malpighia [online]. Tropicos.org, Missouri Botanic Garden, St. Louis, MO, USA, rev. 1979 [cit. 2012-07-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. a b c Malpighia [online]. Miami Tropical Bonsai, Miami, FL, USA [cit. 2012-07-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-03-20. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]