Aby Warburg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aby Warburg
Narození13. června 1866
Hamburk
Úmrtí26. října 1929 (ve věku 63 let)
Hamburk
Příčina úmrtíinfarkt myokardu
Místo pohřbeníHřbitov v Ohlsdorfu (53°37′11″ s. š., 10°2′5″ v. d.)
Alma materUniverzita v Bonnu
Gelehrtenschule des Johanneums
Povoláníhistorik umění a vysokoškolský učitel
ZaměstnavatelHamburská univerzita
ChoťMary Warburg[1]
DětiMarietta Braden
Max Adolf Warburg
Frede Warburg
RodičeMoritz M. Warburg[1] a Charlotte Esther Oppenheim[1]
RodWarburg family
PříbuzníPaul Warburg[1], Max Warburg, Felix M. Warburg[1] a Fritz M. Warburg (sourozenci)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aby Warburg, původně Abraham Moritz Warburg, (13. červen 1866 Hamburk26. říjen 1929, Hamburk) byl německý historik umění a historik kultury. Věnoval se ikonografii a ikonologii, které zavedl jako samostatnou disciplínu dějin umění. Studoval vliv antického mýtu a tradice na kulturu následujících epoch, zejména renesance.

Život[editovat | editovat zdroj]

Sídlo Warburgovy knihovny v Hamburku

Pocházel z dobře situované rodiny židovských bankéřů, kteří přišli v 17. století z italské Bologni do Warburgu ve Vestfálsku, podle něhož si zvolili příjmení. V 18. století rodina přesídlila do Altony a roku 1798 založila banku M. M. Warburg & Co v Hamburku. Abyho matka Charlotte Ester pocházela z podnikatelské rodiny aristokratů Oppenheimů z Kolína nad Rýnem. Aby byl nejstarší ze sedmi dětí. Studoval dějiny umění, dějiny a archeologii nejdříve na univerzitě v Bonnu, pokračoval v Mnichově a studia zakončil pobytem v Kunsthistorisches Institutu ve Florencii. V roce 1892 obhájil disertační práci s tématem Botticelliho obrazu Zrození Venuše a jaro, o rok později ji vydal tiskem. Pokračoval studiem dvou semestrů medicíny na lékařské fakultě univerzity v Bonnu, kde navštěvoval také přednášky z psychologie. Na těchto širokých základech pak založil samostatnou disciplínu dějin umění ikonografii a ikonologii jako duchovní vědu (Geistwissenschaft). Zabýval se také astrologií a numerologií. Studoval vliv antického mýtu a tradice na kulturu následujících epoch, zejména renesance. Absolvoval studijní pobyt ve Spojených státech.

Roku 1900 založil nadaci s umělecko-historickou vědeckou knihovnou Bibliothek Warburg v Hamburku, jež po nástupu nacismu v Německu roku 1933 přesídlila do Londýna a byla rozšířena na Warburg Institute. Jeho vědecká činnost byla oceněno členstvím v Akademii věd v Göttingen. Soukromě a nepravidelně přednášel na různých univerzitách, především v Hamburku.

Jako šestiletý prodělal onemocnění tyfem, poté těžce onemocněla také jeho matka. Od té doby byl psychicky labilní a trpěl depresemi. Roku 1918 u něj propukla schizofrenie a manio-depresivní stavy, které ho v roce 1921 přivedly do sanatoria v Kreuzlingenu, kam se opakovaně vracel. Vědeckou knihovnu pak vedl jeho asistent Fritz Saxl. Srdeční infarkt v roce 1929 předčasně ukončil jeho kariéru.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • Gesammelte Schriften. Hrsg. von der Bibliothek Warburg. Leipzig / Berlin, 1932, 2Band. Digitalisem
  • Gesammelte Schriften (Studienausgabe). Akademie Verlag, Berlin 1998 -
    • I, 1-2: Die Erneuerung der heidnischen Antike. Kulturwissenschaftliche Beiträge zur Geschichte der europäischen Renaissance. (Nachdruck der Ausg. 1932). Hrsg., Horst Bredekamp a Michael Diers. Berlin 1998.
    • II, 1: Der Bilderatlas Mnemosyne. Hrsg., Martin Warnke a Claudia Brink. Berlin 2000.
    • II, 2: Bilderreihen und Ausstellungen. Hrsg., Uwe Fleckner a Isabella Wold. Berlin 2012.
    • VII: Tagebuch der Kulturwissenschaftlichen Bibliothek Warburg. Hrsg., Karen Michels a Charlotte Schoell-Glass. Berlin 2001.
  • Aby Warburg. Werke in einem Band. Auf der Grundlage der manuskripty und Handexemplare herausgegeben und kommentiert von Martin Treml, Sigrid Weigel] und Perdita Ladwig. Suhrkamp, Berlin 2010, ISBN 978-3-518-58531-3.
  • Das Schlangenritual. Ein Reisebericht. Mit einem Nachwort ven Ulrich Raulff. Wagenbach, Berlin 1988, 5.Aufl. mit einem Nachwort zur Neuausgabe ven Claudia Wedepohl. 2011, ISBN 978-3-8031-2672-6.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Aby Warburg na slovenské Wikipedii.

  1. a b c d e Kindred Britain.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]