Abrosaurus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAbrosaurus
Stratigrafický výskyt: Střední až svrchní jura, asi před 168 až 155 miliony let
alternativní popis obrázku chybí
Rekonstrukce abrosaura
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádplazopánví (Saurischia)
PodřádSauropodomorpha
InfrařádSauropoda
RodAbrosaurus
Typový druh
Abrosaurus dongpoi
Ouyang, 1989
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Abrosaurus („elegantní ještěr“ - odkazuje k lebce) byl rod menšího sauropodního dinosaura z kladu Macronaria, žijícího na území současné Číny v období svrchní jury. Formálně byl popsán v roce 1989.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Abrosaurus byl až 11 metrů dlouhý a 5 tun vážící býložravý sauropodní dinosaurus.[2] Přesné rozměry však zatím nelze odhadnout.[3] Žil před asi 168 až 161 miliony let na území dnešní Číny.

Známý je ze zachovalé zkamenělé lebky a nekompletní kostry. Abrosaurus celkovým vzhledem připomínal pozdější severoamerický rod Camarasaurus. Na sauropodního dinosaura měl poměrně krátký krk, vysokou lebku a přední končetiny přibližně stejně dlouhé jako zadní. Jeho lebka se vyznačovala čelistmi s neobyčejně vysokým počtem zubů a vysokým kostěným obloukem nozder.

Systematické zařazení[editovat | editovat zdroj]

V minulosti byl Abrosaurus řazený do čeledi Camarasauridae. Podobně jako zástupci Camarasauridae, představoval poměrně primitivní formu skupiny sauropodů zvanou Macronaria. Jeho bližší zařazení do čeledi však není jisté, protože z fosilních pozůstatků přisuzovaných abrosaurovi byla zatím vědecky popsána jen lebka.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ouyang, H. (1989). [A new sauropod from Dashanpu, Zigong Co., Sichuan Province (Abrosaurus dongpoensis gen. et sp. nov.)]. Zigong Dinosaur Museum Newsletter, 2: 10-14.
  2. Paul, G. S. (2010). The Princeton Field Guide to Dinosaurs. Princeton University Press, str. 194 (anglicky)
  3. Holtz, Thomas R., Jr.; Rey, Luis V. (2007). Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages (Aktualizovaný internetový dodatek). New York: Random House. ISBN 978-0-375-82419-7.

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Abrosaurus na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]