AMX Mouse

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z AMX mouse)
AMX Mouse typ 2

AMX mouse je počítačová myš vyráběná britskou společností Advanced Memory Systems. Používala se u různých počítačů, např. BBC Micro, Amstrad CPC a Sinclair ZX Spectrum. S myší byl dodávaný program AMX Art. K počítačům Sinclair ZX Spectrum bylo dále dodáváno programové vybavení, které rozšiřovalo Sinclair BASIC o 28 nových příkazů a umožňovalo tak využití myši přímo z Basicu.[1]

Technické informace[editovat | editovat zdroj]

Amstrad CPC[editovat | editovat zdroj]

K počítačům Amstrad CPC se myš připojuje pomocí portu pro joystick.[2] Interface dodávaný s touto myší převádí signály jdoucí z myši na signály simulující joystick. Ke čtení stavu myši je využíváno přerušení, které je generováno na frekvenci 300 Hz.

Amstrad PCW[editovat | editovat zdroj]

Interface pro připojení myši k počítačům Amstrad PCW je založen na integrovaném obvodu 8255.[3] Ke své činnosti používá čtyři porty 160-163 s následujícím významem:

desítkově šestnáctkově význam
160 A0 vertikální pohyb
161 A1 horizontální pohyb
162 A2 tlačítka myši
163 A3 řídicí registr obvodu 8255

Velikost pohybu myši nahoru, resp. vpravo je možné číst na spodních čtyřech bitech portu 160, resp. 161 (brána A, resp. brána B obvodu 8255), velikost pohybu myši dolu, resp. vlevo je možné číst na horních čtyřech bitech portu 160, resp. 161.

BBC Micro[editovat | editovat zdroj]

U počítačů BBC Micro se myš připojuje do uživatelského portu těchto počítačů.[4]

Sinclair ZX Spectrum[editovat | editovat zdroj]

Interface pro připojení myši k počítačům Sinclair ZX Spectrum je založen na integrovaném obvodu Z80 PIO.[5] Kromě portu pro myš tento interface obsahuje i paralelní port.

Interface ke své činnosti používá pět portů. Tři porty (31, 63, 223) jsou určeny pro komunikaci s myší, dva porty (95, 127) slouží ke konfiguraci obvodu Z80 PIO.[6]

Pohyb myši v každém směru způsobí, že obvod Z80 PIO vyvolá přerušení (při pohybu v ose X je vyvoláno přerušení brány A obvodu Z80 PIO, při pohybu v ose Y je vyvoláno přerušení brány B), obslužný program příslušného přerušení pak čtením stavu portu 31 zjistí, zda pohyb myši byl směrem vpravo či vlevo, resp. čtením stavu portu 63 zjistí, zda pohyb myši byl směrem nahoru či dolů.

Používané porty[editovat | editovat zdroj]

desítkově šestnáctkově význam
31 1F Směr pohybu v ose X, data paralelního portu
63 3F Směr pohybu v ose Y, data paralelního portu
223 DF tlačítka myši
95 5F řídicí registr kanálu A obvodu Z80 PIO
127 7F řídicí registr kanálu B obvodu Z80 PIO

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]