A29

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
A29
Základní informace
PůvodŽilina, Slovensko
Žánryethno-fusion / world music
Aktivní roky2003–současnost
VydavateléARCHKRU, s.r.o.
Webhttp://andrejkonusik.wix.com/a29kapela/
Současní členové
Martina Krušinská
Martina Nekorancová
Andrea Kotmanová
Martin Malý
Andrej Konušík
Peter Vaculík
Andrej Kaprál
externí členové:
Jakub Kaprál
Dřívější členové
Magda Chudobová
Petra Nadányiová
Martina Hraňová Zurovac
Saša Zurovac
Miri Lenčeš
Ivan Nemec
Mária Kuková
Katka Šmehýlová
Dávid Marko
Daniel Divinec
Některá data mohou pocházet z datové položky.

A29 je žilinská hudební skupina. Se základem v lidové hudbě různých regionů Slovenska pojímá lidovou píseň jako otevřený prostor k nové inspiraci - kreaci - současné aktualizaci. Hudba kapely oslovuje různé generace.

Věková rozmanitost je charakteristická i pro samotnou kapelu. Každý z nich je „více doma“ v jiném hudebním stylu, a tak je hudba této kapely okořeněna folkem, rockem, jazzem, gospelem nebo klasickou hudbou. Kapela vznikla a působila v univerzitním prostředí jako jediná ve stylu ethno-fusion music / world music na Slovensku.[zdroj?] Na slovenské a české scéně se představila zejména v různých soutěžních formách - Strunobranie, Turzovský a Moravský vrabec, na kterých byla vysoce oceněna.

Historie skupiny[editovat | editovat zdroj]

První období / 2003[editovat | editovat zdroj]

Na samém počátku skupinu A29 tvořili studenti Fakulty humanitních věd Žilinské univerzity v Žilině. Scházeli se v místnosti A29 (odtud příznačný název kapely), kde pod vedením Martiny Krušinský experimentovali se slovenskou lidovou písní.

Při hudebním tvoření se nejprve setkávali zpěvačka Magda Chudobová a klavíristka Martina Krušinská. Magda přišla ze silného goralského prostředí, ze známé oravské rodiny heligonkářů Viktora Chudoby, v níž všech sedm dětí zpívá a hraje goralské lidové písně. Její silný hrdelní hlas oslovil Petru Nadányi, Martinu Hraňovou Zurovac, Sašu Zurovac a Miriho Lenčeša, kteří se stali dalšími členy kapely. Noví členové přinesli také etnicky specifický hudební styl v podobě hry na různé hudební nástroje, ale z mimoevropského prostředí. Tak se lidové hudební žánry ze Slovenska smíchaly se zvuky afrických bubnů djembe, indických bubínků tabla, australského dechového nástroje didgeridoo, indiánské dešťové hole, tibetské misky a dalších hudebních nástrojů. Písně v takovémto etnicky „fúzovaném“ stylu začala kapela veřejně prezentovat nejdříve v žilinském prostředí. Číslo 29 je zde opět příznačné: poprvé se tak stalo 29. dubna.

Druhé období / 2004[editovat | editovat zdroj]

První období vystřídala fáze směřující více do klasiky a folkového stylu s jemnými náznaky jazzu. K zmiňovanému stylu přispěli noví členové: Martin Malý, kytarista Ivan Nemec, zpěvačka Mária Kuková, zpěvačka Martina Nekorancová, kytaristka Katka Šmehýlová a kytarista Dávid Marko.

Z nejzajímavějších vystoupení tohoto období lze zmínit účast kapely na Divadelní Nitře, Divadelním Martině, scénické sklizni v Martině, žilinské improlige a krajských soutěžích stylově různých hudebních formací pod názvem Strunobranie, ve kterých byla kapela vysoce oceňována. Z tohoto období pochází také demo nahrávka, kterou kapela nahrála v žilinském studiu Vrana.

Třetí období / 2007[editovat | editovat zdroj]

Další období kapely lze nazvat folk-rockové. Ne že by se zmíněné stylové prvky etnické, klasické nebo jazzové hudby vytratily, pouze se k nim přidala velká sestava bicích nástrojů s bubeníky Danielem Divincou a Jakubem Kaprálem. K bicím nástrojům se připojila také basová kytara v rukou Andreje Konušíka a akustická kytara Andreje Kaprála.

Kapela se zúčastnila celostátních přehlídek folkové, country a ethno-hudby Strunobrania, Turzovského a Moravského vrabce, na kterých byla opětovně vysoce oceněna. V posledním kole soutěže Moravský vrabec v Karviné, které bylo zároveň kolem mezinárodním, získala Martina Nekorancová ocenění nejlepší zpěvačky.

Z tohoto období také pochází debutové album skupiny pod názvem Duša moja, které kapela nahrála opět v žilinském studiu Vrána pod zvukovou supervizí Jozefa Štefanatného.

Poslední období / 2011[editovat | editovat zdroj]

V následujících letech se ke skupině přidali kytarista Peter Vaculík a hobojistka Andrea Kotmanová. V roce 2013 kapela oslavila desáté výročí a začala pracovat na novém CD. V současnosti rezonuje hudba kapely zejména na vlnách rádia Regina[1] a Devín[2][3] v relacích Soni Horňákové.

Členové skupiny[editovat | editovat zdroj]

  • Martina Krušinská - leader, klávesy, zpěv, akordeon, perkuse
  • Martina Nekorancová - hlavní vokály, perkuse
  • Andrea Kotmanová - hoboj, zb. flétna, vocal, perkuse
  • Martin Malý - saxofony, klarinet, zb. flétna, vocal, perkuse
  • Andrej Konušík - baskytara, vocal, perkuse
  • Peter Vaculík - elektrická, akustická kytara, baskytara, perkuse
  • Andrej Kaprál - akustická kytara

Externí členové[editovat | editovat zdroj]

  • Jakub Kaprál - bicí, perkuse

Alba[editovat | editovat zdroj]

  • Demo nahrávka (2006)
  • CD Svet na odchode: skladba „Jesenná“ z CD Duša moja / píseň „Sedzísokol“ (2009)
  • CD Duša moja (2009)

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku A29 na slovenské Wikipedii.

  1. Horňáková, S. 2010. "Prezentování písní z debutového alba Duše moje". Rádio Regina: pořad Hudební mosty (world music), 23.6.2010.
  2. Horňáková, S. 2013. "Prezentování hudby A29". Rádio Devín: pořad Co dnes poslouchá Soňa Horňáková. 15.4.2013.
  3. Horňáková, S. 2014. "Prezentování hudby A29". Rádio Devín: pořad Co dnes poslouchá Soňa Horňáková. 21.4.2014.
  • Šidlík, M. 2010. „Prezentování debutového alba Duše moje skupiny A29“. Rádio Lumen: relace Studentské šapitó, 18.10.2010.
  • Getting, P. 2004. „Mladí ve folkloru“. In Žilinské noviny. Roč. V., č.31, 2.-8.8.2004, S.5.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]