Julia Robertsová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Julia Roberts)
Možná hledáte: britskou jazzovu zpěvačku Juliet Roberts, nebo americkou countryovou zpěvačku Julii Roberts.
Julia Robertsová
Julia Roberts v březnu 2016
Julia Roberts v březnu 2016
Rodné jménoJulia Fiona Roberts
Narození28. října 1967 (56 let)
Atlanta, Georgie
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Alma materCampbell High School
Lee Strasberg Theatre and Film Institute
Georgia State University
Saint Monica Catholic High School
Aktivní roky1987–dosud
ChoťLyle Lovett (1993–1995)
Daniel Moder (od 2008)
Partner(ka)Dylan McDermott (1988–1989)
Kiefer Sutherland (1990–1991)
Benjamin Bratt (1998–2001)
Děti3
RodičeWalter Grady Roberts[1] a Betty Lou Bredemus
PříbuzníEric Roberts a Lisa Roberts Gillan (sourozenci)
Významné roleShelby Eatenton Latcherie / Ocelové magnólie
Vivian Ward / Pretty Woman
Erin Brockovich / Erin Brockovich
Český dabingNela Boudová
Oscar
Nejlepší ženský herecký výkon
2000 – Erin Brockovich
Zlatý glóbus
Nejlepší herečka – filmové drama
2001 – Erin Brockovich
Nejlepší herečka – muzikál nebo komedie
1991 – Pretty Woman
Nejlepší herečka ve vedlejší roli
1990 – Ocelové magnólie
Cena BAFTA
Nejlepší herečka v hlavní roli
2000 – Erin Brockovich
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Kongresman Jim Langevin a Julia Roberts v květnu 2002

Julia Fiona Robertsová, nepřechýleně Roberts (* 28. října 1967 Atlanta, Georgie, USA), je americká herečka a bývalá modelka, přezdívaná americká pretty woman, držitelka tří Zlatých glóbů a ceny Americké filmové akademie Oscar. Již od svých dvaceti tří let je americkou hereckou superstar. Podle médií patří mezi několik nejlépe placených filmových hereček všech dob.[2][3]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Narodila se jako Julie Fiona Roberts coby třetí dítě. Pochází z umělecky založené rodiny, oba rodiče, otec Walter a matka Betty-Lou Robertsovi, jakož i oba její sourozenci (starší bratr Eric Roberts a sestra Lisa Roberts Gillan) byli a jsou herci. Herečkou je i bratrova manželka Eliza Roberts a Juliina neteř Emma Roberts. Oba rodiče byli i divadelní pedagogové a scenáristé. Seznámili se v americkém armádním divadle a po odchodu z armády v Atlantě provozovali soukromé divadelní studio a divadelní školu pro místní děti. Tato činnost nebyla příliš výdělečná, a proto ji museli neustále podporovat různí místní sponzoři a mecenáši. Mezi žáky jejich divadelní školy byly i děti atlantského pastora Martina Luthera Kinga, který jejich školu také finančně podporoval.

Julia se narodila jako třetí a poslední dítě a zdroje uvádí, že manželka Martina Luthera Kinga zaplatila její matce na podzim roku 1967 pobyt v porodnici[4] (o několik měsíců později na jaře 1968 byl Martin Luther King zákeřně zavražděn). Manželství jejích rodičů nebylo příliš šťastné ani harmonické, na počátku 70. let skončilo rozvodem, svoji činnost z ekonomických důvodů ukončila i místní divadelní škola.

Dětství[editovat | editovat zdroj]

Své dětství prožila s matkou, která se podruhé provdala, zatímco její otec později pracoval jako prodejce vysavačů v jednom z atlantských obchodních domů. Matčino druhé manželství nebylo příliš šťastné a harmonické. Po rozvodu zůstala matka ve Smyrně (dnes předměstí Atlanty) s oběma dcerami a podruhé se provdala, kdežto otec se společně s tehdy šestnáctiletým bratrem Ericem odstěhoval do Atlanty, kde ale po šesti letech od rozvodu předčasně zemřel na rakovinu.

Kvůli silným brýlím a velkým ústům narážela často ve škole na posměšky od svých spolužáků, nosila také zubní rovnátka a sama se považovala za „ošklivé káčátko". Využila velkých úst, ze kterých si vytvořila něco jako svoji pomyslnou obchodní značku, sundala brýle, místo nichž začala používat kontaktní čočky, které ještě více zvýrazňovaly její kaštanové oči, a využila také vyšší postavy. Jako malá dívka si dlouho přála stát se veterinářkou.

Má ráda koně, což je záliba, kterou zdědila po svém dědovi Tomovi Robertsovi, který ji také v dětství naučil na koni jezdit (což později několikrát úspěšně předvedla i ve filmu).

Herecké začátky[editovat | editovat zdroj]

Po dokončení střední školy ve Smyrně (dnes součást Atlanty) se rozhodla, že v roce 1985 odjede za svými sourozenci do New Yorku, kde poté společně se sestrou Lisou navštěvovala soukromé herecké kurzy. Zanedlouho podepsala smlouvu s modelingovou agenturou, která jí tehdy zajistila alespoň skromnou existenci. Nicméně začátky zde byly těžké.

První epizodní roli ztvárnila v eroticky laděném nízkorozpočtovém snímku Firehouse. Kvůli registraci v organizaci amerických herců si původní křestní jméno Julie pozměnila na Julia, neboť v tomto registru již byla zapsána herečka téhož jména. Díky bratrovi, který byl v té době již známou hollywoodskou hereckou hvězdou, posléze získala svoji první větší roli ve filmu Červené jako krev (zde poprvé a naposledy hrála sourozence společně se svým bratrem Ericem), který ovšem nebyl úspěšný, ale díky němu se dostala poprvé do Hollywoodu. V roce 1988 si zahrála ve snímku Satisfaction, kde ztvárnila postavu rockové baskytaristky (před natáčením filmu se na baskytaru učila hrát intenzivně celkem asi čtyři týdny).

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Měla několik partnerů, mezi její vážné známosti patřil Dylan McDermott, Liam Neeson, Kiefer Sutherland (plánovanou svatbu s ním zrušila těsně před jejím uskutečněním), Jason Patric, Matthew Perry a Benjamin Bratt.[4] V polovině 90. let byla přibližně rok a půl provdána za countryového zpěváka Lyle Lovetta.

V červenci roku 2002 se podruhé provdala za hollywoodského kameramana Daniela Modera, se kterým žije na svém soukromém ranči ve městě Taos v Novém Mexiku nebo v soukromém rodinném sídle v kalifornském Malibu. V listopadu 2004 se jim narodila dvojčata, dcera Hazel Patricia a syn Phinnaeus „Finn“ Walter. Jejich třetí dítě, syn Henry Daniel Moder, se narodil 18. června 2007 v Los Angeles.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Mystic Pizza[editovat | editovat zdroj]

Svůj první velký herecký debut ve větší filmové roli si odbyla v nízkorozpočtovém snímku Mystic Pizza z roku 1988. Zde si zahrála dívku portugalské národnosti.

Ocelové magnólie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1989 úspěšně vystupovala ve snímku Ocelové magnólie, za nějž získala svůj první Zlatý glóbus a svoji první nominaci na Oscara. Hrála zde mladou dívku, která je vážně nemocná diabetička. Zajímavé na této roli je to, že ona sama těsně před natáčením tohoto snímku prodělala velmi vážné onemocnění – virovou meningitidu, kdy byla po několik měsíců hospitalizována.

Julia Roberts v roce 1990

Pretty Woman[editovat | editovat zdroj]

Známá romantická komedie Pretty Woman z roku 1990 natočená režisérem Garrym Marshallem. V hlavní roli hrála postavu prostitutky Vivian Wardové. Richard Gere představoval podnikatele a magnáta Edwarda Lewise. Kultovní snímek, který ji definitivně zařadil mezi americké herecké superhvězdy.

Po premiéře tohoto filmu o ní psaly noviny každý den. Najednou nemohla opustit svůj dům bez toho, aby ji na každém kroku doprovázela ochranka před hordou reportérů a fotografů. Tato doba byla pro ni trpkou zkouškou, začala velmi hubnout a začalo se mluvit o její závislosti na drogách, či o její anorexii, což se nepotvrdilo.

Film vypráví o prostitutce Vivian, která v Hollywoodu náhodně potká bohatého a pohledného podnikatele. Brzy mezi nimi vzniká vztah, který pak přerůstá v lásku.

Podobný romantický film s týmž hlavním představitelem (Richard Gere) i režisérem (Garry Marshall) natočila o devět let později s názvem Nevěsta na útěku, zde si zahrála se svojí sestrou Lisou.

Erin Brockovich[editovat | editovat zdroj]

Tento film měl premiéru v kinech v roce 2000. Jeho scénář byl napsán podle skutečné události. Zde si zahrála sekretářku Erin Brockovich, která objevila velký ekologický skandál.

Následně po premiéře se o ní začalo mluvit jako o hlavní favoritce na držitelku Oscara. Dne 25. března 2001 se nejcennější ceny ve filmovém průmyslu dočkala. Tento film jí také vynesl postavení nejlépe placené herečky v Hollywoodu.

Úsměv Mony Lisy[editovat | editovat zdroj]

Ve snímku Úsměv Mony Lisy z roku 2003 si zahrála vysokoškolskou učitelku Katherine Ann Watsonovou, asistentku na katedře dějin umění na prestižní dívčí univerzitě ve Wellesley College v Massachusetts. Za kamerou tehdy stál její druhý manžel Daniel Moder, producentem snímku byla její vlastní produkční společnost RedOm. I zde si zahrála se svojí sestrou Lisou.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Film
Rok Název Role Informace
1987 Firehouse Babs
1988 Miami Vice Polly Wheeler televizní film
Mystic Pizza Daisy Arujo Nominace – Independent Spirit Award v kategorii Nejlepší herečka v hlavní roli
Baja Oklahoma Candy Hutchins televizní film
Satisfaction Daryle (baskytaristka) známé také jako Girls of Summer
1989 Ocelové magnólie Shelby Eatenton Latcherie Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli

Nominace – Oscar v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli

Červené jako krev Maria Collogero
1990 Hráči se smrtí Rachel Mannus Nominace – Cena Saturn v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli
Pretty Woman Vivian Ward Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší herečka ve filmu – komedie nebo muzikál

Nominace – Filmová cena Britské akademie v kategorii Nejlepší herečka v hlavní roli

Nominace – Kid's Choice Award v kategorii Nejlepší herečka

Nominace – Oscar v kategorii Nejlepší herečka v hlavní roli

1991 Hook Zvoněnka
Zemřít mladý Hilary O'Neil Nominace – Filmová cena MTV v kategorii Nejlepší herečka

Nominace – Filmová cena MTV v kategorii Žena, po které se nejvíce touží

Noci s nepřítelem Sara Waters/Laura Burney Nominace – Cena Saturn v kategorii Nejlepší herečka
1992 Hráč Carmeo
1993 Případ Pelikán Darby Shaw Nominace – Filmová cena MTV v kategorii Nejlepší herečka
1994 Prêt-à-Porter Anne Eisenhower známé také jako Ready to Wear
Zbožňuju trable Sabrina Peterson
1995 Síla lásky Grace King Bichon
1996 Všichni říkají: Miluji tě Von Sidell
Michael Collins Kitty Kiernan
Mary Reilly Mary Reilly
1997 Spiknutí Alice Sutton
Svatba mého nejlepšího přítele Julianne Potter Nominace – Filmová cena MTV v kategorii Nejlepší herečka

Nominace – Satellite Award v kategorii Nejlepší herečka ve filmu – muzikál nebo komedie

Nominace – Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší herečka ve filmu – komedie nebo muzikál

1998 Druhá nebo první Isabel Kelly Nominace – Kid's Choice Award v kategorii Nejlepší herečka
1999 Nevěsta na útěku Maggie Carpenter Nominace – Kid's Choice Award v kategorii Nejlepší herečka

Nominace – Filmová cena MTV v kategorii Nejlepší herečka

Notting Hill Anna Scott Nominace – Kid's Choice Award v kategorii Nejlepší herečka

Nominace – Kid's Choice Award v kategorii Nejlepší filmový pár (s Hughem Grantem)

Nominace – Satellite Award v kategorii Nejlepší herečka ve filmu – muzikál nebo komedie

Nominace – Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší herečka ve filmu – komedie nebo muzikál

2000 Erin Brockovich Erin Brockovich Critics' Choice Movie Award v kategorii Nejlepší herečka

Filmová cena Britské akademie v kategorii Nejlepší herečka v hlavní roli

Filmová cena MTV v kategorii Nejlepší herečka

Cena Sdružení filmových a televizních herců v kategorii Nejlepší herečka v hlavní roli

Teen Choice Award v kategorii Nejlepší herečka

Oscar v kategorii Nejlepší herečka v hlavní roli

Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší herečka ve filmu – drama

Nominace – Filmová cena MTV v kategorii Nejlepší linie ze scénáře

Nominace – Filmová cena MTV v kategorii Žena, po které se nejvíce touží

Nominace – Satellite Award v kategorii Nejlepší herečka ve filmu – drama

2001 Dannyho parťáci Tess Ocean
Zlatíčka pro každého Kathleen "Kiki" Harrison
Mexičan Samantha Barzel Nominace – Teen Choice Award v kategorii Nejlepší chemie (s Bradem Pittem)
2002 Milujte svého zabijáka Patricia Watson
Grand Champion Jolene
Hollywood, Hollywood Catherine/Francesca
2003 Úsměv Mony Lisy Katherine Ann Watson
2004 Dannyho parťáci 2 Tess Ocean Nominace – Critics' Choice Movie Award v kategorii Nejlepší obsazení
Na dotek Anna Cameron Nominace – Critics' Choice Movie Award v kategorii Nejlepší obsazení
2006 Šarlotina pavučinka Šarlotka, pavouček (hlas) podle předlohy Šarlotina pavučinka
Mravenční polepšovna Hova (hlas) Nominace – Kid's Choice Award v kategorii Nejlepší hlas z animovaného filmu
2007 Soukromá válka pana Wilsona Joanne Herring Nominace – Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli
2008 Světlušky v zahradě Lisa Waechter
2009 Dvojí hra Claire Stenwick Nominace – Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší herečka ve filmu – komedie nebo muzikál
2010 Na sv. Valentýna Kate Hazeltine Nominace – People's Choice Award v kategorii Nejlepší filmová herečka
Jíst, meditovat, milovat Ryan Murphy
2011 Moje krásná učitelka Mercedes Tainot
Láska, svatba, manželství Terapeutka Ave (hlas)
2012 Sněhurka královna Nominace – Kid's Choice Award v kategorii Nejlepší zloduch
2013 Blízko od sebe Barbara Weston-Fordhamová Nominace – Critics' Choice Movie Award v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli

Nominace – Filmová cena Britské akademie v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli

Nominace – Cena Sdružení filmových a televizních herců v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli

Nominace – Screen Actors Guild Award v kategorii Nejlepší obsazení

Nominace – Satellite Award v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli

Nominace – Oscar v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli

Nominace – Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli

2015 Tajemství jejich očí Jess Cobb
2016 Svátek matek Miranda
Hra peněz Patty Fenn
2017 (Ne)obyčejný kluk Isabel Pullman
Šmoulové: Zapomenutá vesnice Pomněnka (hlas)
2018 Ben Is Back Holly Burns
Let's Dance Žena ve vlaku krátkometrážní film
2022 Vstupenka do ráje Georgia Cotton také producentka
2022 Leave the World Behind Amanda také producentka
Televize
Rok Název Role Informace
1987 Kriminální příběhy Tracy díl: Pilot
1988 Miami Vice Polly Wheeler díl: Mirror Image
Beja Oklahoma Candy Hutchins TV film
1995 Before Your Eyes: Angelie's Secret Vypravěč TV film
1996 Přátelé Susie Moss díl: Rande s Van Dammem
1998 Murphy Brown Samu sebe díl: Never Can Say Goodbye
1999 Právo a pořádek Katrina Ludlow díl: Empire
2000 Silent Angels: The Rett Syndrome Story Vypravěč
2003 Queens Supreme Výkonná producenka
Freedom: A History of US Virginia – svědek 2 díly
2004 Americká děvčata: Samantha Výkonná producentka, TV film
2005 Felicity – příběh z války za nezávislost Výkonná producentka, TV film
2006 Beslan: Three Days in September vypravěčka dokumentární pořad
2007 Molly – příběh z druhé světové války Výkonná producentka, TV film
2011 Extraordinary Moms Moderátorka Výkonná producentka, dokument
2014 Makers: Women Who Make America vypravěčka díl: „Women in Hollywood“
Nature Is Speaking Matka příroda (hlas) díl: „Mother Nature“, anglický dabing
Stejná srdce Dr. Emma Brookner TV film
2017 V divočině s Bearem Gryllsem ona sama díl: „Julia Roberts“
2018 Homecoming Heidi Bergman hlavní role, 10 dílů
2022 Gaslit Martha Mitchell 8 dílů, také výkonná producentka

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Leo van de Pas: Genealogics.org. 2003.
  2. SPADA, James. Julia Roberts: miláček Ameriky. 1. vyd. Praha: VOLVOX Globator, 2004. 415 s. ISBN 80-7207-536-5. Kapitola 31., s. 303. 
  3. http://www.femina.cz/celebrity/nejlepe-placene-herecky-hollywoodu/4692
  4. a b SPADA, James. Julia Roberts: miláček Ameriky. 1. vyd. Praha: VOLVOX Globator, 2004. 415 s. ISBN 80-7207-536-5. Kapitola 32., s. 304–309. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

(česky)

  • James Spada, Julia Roberts: miláček Ameriky (anglicky:Julia Roberts Her Life), VOLVOX Globator 2004, ISBN 80-7207-536-5

(německy)

  • Lars Penning: Julia Roberts. Bertz Verlag, Berlin 2003, S. 8–12, 39–43, 141, ISBN 3-929470-36-5
  • Meinolf Zurhorst: Julia Roberts. „Pretty Woman“. Heyne Filmbibliothek Band 168. (3. Auflage.) Wilhelm Heyne Verlag, München 1999, ISBN 3-453-05757-0, S. 58–78, 176–179, ISBN 3-453-05757-0

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]