CFA frank

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: měnu používanou v Pacifiku – CFP frank.
     Země používající frank XOF
     Země používající frank XAF
Vývoj kurzu XAF vůči CZK od září 2014[1]

CFA frank (francouzsky: franc CFA, nebo jen hovorově franc v afrických zemích) je měna, kterou používá 14 afrických států, 12 bývalých francouzských afrických kolonií, Guinea-Bissau (bývalá kolonie Portugalska) a Rovníková Guinea (bývalá španělská kolonie), které společně tvoří měnovou unii. Měna je pevně navázána na euro v poměru 100 CFA franků = 0,152449 euro. Stabilitu eura to příliš neovlivňuje, protože HDP všech 14 států dohromady je nižší než HDP Slovenska.

CFA do roku 1958 znamenalo Colonies françaises d'Afrique (Francouzské kolonie v Africe), poté Communauté française d'Afrique (Francouzské africké společenství – francouzská obdoba Commonwealthu). Nyní má dva významy (viz níže).

Západní Afrika[editovat | editovat zdroj]

Západoafrický CFA frank (XOF), ve kterém CFA znamená Communauté financière d'Afrique. Vydává ho BCEAO (Banque Centrale des États de l'Afrique de l'Ouest, „Centrální banka západoafrických států“), která sídlí v Dakaru v Senegalu, pro 8 států UEMOA (Union Économique et Monétaire Ouest Africaine, „Západoafrická měnová a ekonomická unie“):

Existuje záměr nahradit západoafrický frank novou společnou měnou eco, kterou by používaly další státy Hospodářského společenství západoafrických států s výjimkou Kapverd. Zavedení této společné měny se potýká s rozdílnými politickými postoji zapojených států a jejich ekonomických podmínek.

Aktuální kurz měny XOF[editovat | editovat zdroj]

Střední Afrika[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Středoafrický frank.

Středoafrický CFA frank (XAF), ve kterém CFA znamená Coopération financière en Afrique centrale. Vydává ho BEAC (Banque des États de l'Afrique Centrale, „Banka středoafrických států“), která sídlí v Yaoundé v Kamerunu, pro 6 států CEMAC (Communauté Économique et Monétaire de l'Afrique Centrale, tj. „Středoafrické měnové a ekonomické společenství“):

Aktuální kurz měny XAF[editovat | editovat zdroj]

Veřejná debata o konci peněz[editovat | editovat zdroj]

Dne 25. dubna 2023 se koná ministerské zasedání Hospodářského a měnového společenství střední Afriky (Cemac) a Francie. Diskutovalo se zejména o tématu franku CFA. Na francouzské straně je záruka poskytnutá franku CFA a záruka jeho směnitelnosti vnímána jako vektor ekonomické stability regionu. Francie zůstává „otevřená“ a „dostupná“, aby mohla pokročit v reformě měnové spolupráce ve střední Africe, jaká se mohla uskutečnit v západní Africe. Francie říká, že je připravena přijmout návrhy CEMAC.[1].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.kurzy.cz/kurzy-men/kurzy.asp?A=H&KM=XAF&D1=6.3.2015&D2=3.8.2015&I=1 Kurzy měn - středoafrický frank - XAF, Ekonomika ČNB, kurzy.cz

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]