Batumi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Batumi
ბათუმი
Pohled na Batumi
Pohled na Batumi
Batumi – znak
znak
Batumi – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška2–3 m n. m.
Časové pásmoUTC+4
StátGruzieGruzie Gruzie
Autonomní republikaAdžárie
Batumi
Batumi
Batumi, Gruzie
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha64,9 km²
Počet obyvatel152 839 (2014)
Hustota zalidnění2 355 obyv./km²
Správa
StarostaRobert Chkhaidze
Oficiální webwww.batumi.ge
PSČ6010
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Batumi (gruzínsky ბათუმი/Batumi, rusky: Батуми) je přístav a hlavní město gruzínské autonomní republiky Adžárie. Nachází se 20 km od tureckých hranic a žije v něm přibližně 169 tisíc[1] obyvatel. Nachází se na pobřeží Černého moře a je hlavním turistickým centrem moderní Gruzie. Dnes je Batumi nejdůležitějším kulturním a ekonomickým centrem Gruzie, je známo svým historickým centrem a moderními mrakodrapy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Centrum Batumi

Na území dnešního Batumi se v řeckých dobách nacházela kolonie Bathus limen („hluboká zátoka“)[2]. Město samotné je známé už od 11. století, převážně díky svým opevněním. Na počátku 17. století připadlo Osmanské říši[2], v roce 1878 díky dohodě v San Stefanu, která ukončila rusko-tureckou válku, pak Rusku. Během první světové války zde došlo k povstáním, které nakonec ukončil vstup tureckých vojsk do města, ale zanedlouho je vystřídaly jednotky britské. Ty však byly nuceny v červenci 1920 město opustit. Batumi se tak dostalo do správy menševiků. V březnu 1921 se zde chopili moci za pomoci rudé armády Bolševici. Během rozpadu SSSR zde došlo na jaře roku 1991 k nepokojům; vypukly demonstracepřístav byl na protest proti přítomnosti sovětských jednotek uzavřen. Až do roku 2004 bylo Batumi hlavním městem Adžarské autonomní republiky, která se rozvíjela prakticky nezávisle na Gruzii.[2] K normalizaci vztahů došlo po zvolení Michaila Saakašviliho gruzínským prezidentem po tzv. Růžové revoluci. Adžárie zůstává autonomní republikou, ale jako integrální součást Gruzie.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Město Batumi se nachází na východním pobřeží Černého moře, v Kachberské nížině. Tvar nížiny připomíná půlměsíc, který se táhne 7 km od severu na západ. Hlavní část města je v Batumské zátoce podél řek Bartskana a Korolistskali.

Budovy ve městě[editovat | editovat zdroj]

Hlavní železniční stanice se nachází severně od středu města, při mořském pobřeží. Budova zahrnuje také autobusové nádraží a nákupní centrum.

Charakter města[editovat | editovat zdroj]

Přístav v Batumi

Díky ropovodu vedoucímu z Baku bylo ve městě možné vybudovat továrny na výrobu chemikálií, rafinérie a další zpracování ropných produktů. Po roce 2004 se ve městě značně investovalo. Bylo rekonstruováno centrum, postaveny nové luxusní budovy a lunapark, byly vysazeny nové stromy a pobřežní bulvár byl prodloužen o 1 km (celková délka více než 5 km). Díky vízovým problémům mezi Tureckem a Arménií v létě Batumi navštěvuje mnoho arménských turistů. Velký podíl zahraničních návštěvníků tvoří také turisté z Ruska. Pod Batumem (na Mcvane Koncchi) je Batumská botanická zahrada.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Rodáci[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dostupné online.
  2. a b c KOLOUCHOVÁ, Barbora. Hluboká zátoka v Černém moři – Batumi. Země světa. 5.4.2022, roč. 20, čís. 4, s. 34–37. Dostupné online. 
  3. Sultan Abdülaziz’in Baş Kadını Dürrinev Sultan. Somuncu Baba Dergisi [online]. [cit. 2023-06-26]. Dostupné online. (turecky) 
  4. Herbert Friedrich Wilhelm Backe (1896-1947) -.... www.findagrave.com [online]. [cit. 2023-06-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Olympedia – Givi K'art'ozia. www.olympedia.org [online]. [cit. 2023-06-26]. Dostupné online. 
  6. Olympedia – Rost'om Abashidze. www.olympedia.org [online]. [cit. 2023-06-26]. Dostupné online. 
  7. Yurchikhin. www.astronautix.com [online]. [cit. 2023-06-26]. Dostupné online. 
  8. Sopho Khalvashi biography. Last.fm [online]. [cit. 2023-06-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. About | Khatia Buniatishvili. www.khatiabuniatishvili.com [online]. [cit. 2023-06-26]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]