24 hodin (seriál)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z 24 (seriál))
24 hodin
Úvodní sekvence
Úvodní sekvence
Základní informace
Původní název24
Žánryakce, thriller, drama
Formátseriál
NámětJoel Surnow
Robert Cochran
VýpravaJoel Surnow
Robert Cochran
Brian Grazer
Howard Gordon
Evan Katz
Kiefer Sutherland
Jon Cassar
Manny Coto
David Fury
Brad Turner
Brannon Braga
Alex Gansa
Chip Johannessen
HrajíKiefer Sutherland
Mary Lynn Rajskub
Carlos Bernard
Elisha Cuthbert
Dennis Haysbert
James Morrison
Skladatel znělkySean Callery
Země původuUSAUSA Spojené státy
Jazykangličtina
Počet řad9
Počet dílů204 + 24 hodin: Vykoupení (seznam dílů)
Obvyklá délka42–44 minut
Produkce a štáb
ProducentJoel Surnow
Robert Cochran
Brian Grazer
Howard Gordon
Evan Katz
Kiefer Sutherland
Jon Cassar
Manny Coto
David Fury
Brad Turner
Brannon Braga
Alex Gansa
Chip Johannessen
HudbaSean Callery
Produkční
společnost
Imagine Entertainment
20th Century Fox Television
Real Time Productions
Teakwood Lane Productions
Distributor20th Television
Netflix
Hulu
Disney+
Premiérové vysílání
StaniceFox
Formát obrazuNTSC 480i (SDTV)
PAL 576i (SDTV)
720p (HDTV) Fox HD
1080i (HDTV) Sky+ HD
Vysíláno6. listopadu 2001 14. července 2014
Posloupnost
Související24 Hodin: Nezastavitelný
Oficiální webové stránky
24 hodin na ČSFD, Kinoboxu, SZ, IMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

24 hodin (v anglickém originále 24) je akční televizní seriál americké televize Fox. Hlavní roli agenta Jacka Bauera ztvárnil herec Kiefer Sutherland.

Seriál 24 hodin je produkován pro televizní síť Fox a je vysílán celosvětově. Seriál je presentován v reálném čase, kdy každých 24 epizod ukazuje 24 hodin v životě Jacka Bauera. Poprvé byl seriál vysílán 6. listopadu 2001 a dosáhl celkem 204 dílů v devíti řadách. Poslední epizoda byla odvysílána 14. července 2014. Vznikl také televizní film 24 hodin: Vykoupení, který byl vysílán v přestávce mezi šestou a sedmou sérií. Poslední devátá řada nese podtitul Dnes neumírej.[1]

Bauer je jediná postava která se objeví ve všech osmi sezónách a samozřejmě účinkuje v každé epizodě. První série začíná když pracuje pro CTU (Counter Terrorist Unit; česky PTO – Protiteroristická oddělení) která sídlí v Los Angeles a Jack Bauer je charakterizován jako velice schopný agent, ovšem bez ohledu na morálku jeho akcí. Po celou dobu série se děj rozvine na politický thriller. Typická zápletka spočívá v tom, že Jack Bauer závodí s časem když se snaží zmařit několik teroristických útoku, včetně útoku na prezidenta a dalších jaderných, biologických, chemických hrozeb, kybernetických hrozeb a spiknutí.

Seriál získal několik cen, včetně Nejlepšího dramatického seriálu v roce 2003 na cenách Zlatý glóbus a v roce 2006 také Cenu Emmy za nejlepší dramatický seriál. Kiefer Sutherland získal v roce 2001 cenu Nejlepší herec v hlavní roli dramatického seriálu na cenách Zlatého glóbu a v roce 2006 byl ověnčen cenou Emmy v kategorii "nejlepší herec v hlavní roli". 24 hodin se stal nejdelším špionážně laděným seriálem; překonal oba seriály Mission Impossible a seriál The Avengers.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Každá řada seriálu zobrazuje události z jednoho dne v životě federálního agenta Jacka Bauera (Kiefer Sutherland), který se snaží zabránit teroristickým útokům. Příběh sleduje také Jackovy kolegy v CTU Los Angeles, stejně jako akce teroristů, jeho rodinu nebo prezidenta.

1. řada[editovat | editovat zdroj]

První série seriálu se odehrává v den kalifornských prezidentských primárek. Teroristé se snaží zabít prvního černošského kandidáta na prezidenta v dějinách USA senátora Davida Palmera. Chtějí k tomu zneužít agenta CTU (protiteroristického oddělení) Jacka Bauera, kterému unesou rodinu. Atentát chce provést rodina Victora Drazena, který viní Davida Palmera a Jacka Bauera za smrt své rodiny. Atentátu se povede zabránit, ale Jack tragicky přichází o svou ženu Teri, kterou zabije Jackova blízká spolupracovnice a zrádce v řadách CTU Nina Myers.

2. řada[editovat | editovat zdroj]

Druhá série se odehrává 18 měsíců po první sérii. Islámští teroristé se snaží odpálit jadernou bombu uprostřed Los Angeles. Jack Bauer a Kate Warner (sestra jedné z členek teroristické buňky) tomuto zabrání. Zbytek série se zabývá snahou USA provést odvetu na tři země Středního východu, protože byl nalezen důkaz o jejich zapojení v pokusu o teroristický čin. Nahrávka byla ale padělána skupinou obchodníků, kteří by z války profitovali.

3. řada[editovat | editovat zdroj]

Třetí série se odehrává tři roky po druhé. Bývalý agent Stephen Saunders se snaží vydírat Spojené státy hrozbou vypuštění viru Cordilla, pokud nesplní jeho podmínky. CTU se ho snaží dopadnout. V průběhu série se Jack znovu setkává s Ninou Myers a bezvládně ležící na zemi ji zabije. Jack Bauer a jeho nový kolega Chase Edmunds nakonec zabrání provedení Stephenových plánů, ale v závěru seriálu je Jack nucen useknout Chasovi ruku, protože mu na ni jeden z teroristů dokázal připevnit nádobu s virem. Chase je přítelem Jackovy dcery Kim a celá série končí pohledem na Jacka, který pláče v autě.

4. řada[editovat | editovat zdroj]

Čtvrtá série se odehrává patnáct měsíců po předešlé. Islámští teroristé pod vedením Habiba Marwana tentokrát provádějí mnoho útoků po celém USA. Povede se jim unést ministra obrany Jamese Hellera, ale jeho popravě živě na internetu Jack a CTU zabrání. Teroristé dále získají kontrolu nad jadernými elektrárnami, sestřelí Air Force One a tím zneškodní prezidenta ap. Jack Bauer je v rámci akce mnohokrát donucen překračovat předpisy, a proto je na konci série nucen předstírat vlastní smrt, aby unikl následkům nejen z USA, ale také z Číny, protože v rámci jedné akce je nucen přepadnout čínskou ambasádu. Tímto tak pro něj končí jeho dosavadní život i jeho nový vztah s Audrey Hellerovou, dcerou ministra obrany.

5. řada[editovat | editovat zdroj]

Pátá série začíná osmnáct měsíců po sérii předešlé. Začíná sérií šokujících atentátů. V průběhu několika prvních minut zemře několik hlavních postav včetně Davida Palmera. Jack pracuje jako příležitostný dělník. Je otřesen událostmi a vydává se do další akce. V závěru seriálu se dozvíme, že prezident USA Charles Logan je zapleten do teroristických akcí s cílem ospravedlnit přítomnost vojsk ve Střední Asii a zajistit dostatečný přísun ropy. Na konci série je sice prezident usvědčen, ale díky tomu, že Jack vystoupil ze svého krytí, ho najdou Číňané a unášejí ho.

6. řada[editovat | editovat zdroj]

USA trpí vlnou sebevražedných útoků. Teroristé požadují Jacka Bauera, aby se mu vůdce teroristů Abu Fayed mohl pomstít. Jack je přivezen z Číny a vydán teroristům. Ale ani pak teroristé své akce neukončí. Jack uniká a spolu s CTU se snaží dalším útokům předejít. Slavným momentem v této sérii se stal jaderný výbuch ve čtvrtém díle, kterému CTU nedokáže zabránit. Fayed je nakonec zneškodněn.

24 hodin: Vykoupení[editovat | editovat zdroj]

24 hodin: Vykoupení (24: Redemption) není klasická řada seriálu, ale televizní film, který zachycuje Jacka Bauera přibližně rok po událostech šesté série. Jack se nachází v Africe, kde hledá smysl života. Je účasten vojenského převratu v zemi, kdy se k vládě dostává generál Juma. Jack je navíc na konci filmu chycen americkými úřady, aby se zpovídal ze svých zločinů. (Jack v předešlých sériích často porušoval předpisy, ale kvůli událostem nebyl čas řešit právní důsledky). V průběhu filmu zároveň sledujeme nástup nové prezidentky USA Allison Taylorové. V jejím okolí se ale chystá spiknutí.

7. řada[editovat | editovat zdroj]

Tato série se odehrává jeden rok po událostech znázorněných ve filmu 24 hodin: Vykoupení. Jack je souzen za své zločiny proti lidskosti, které Jack nepopírá, ale obhajuje v zájmu zastavení teroristických úkolů. V průběhu série se objeví několik hlavních záporáků. Mezi nejhlavnější patří generál Juma, Jonas Hodges (který chce svoji společnost elitních vojáků více zapojit do politiky USA, ale protože toto prezidentka odmítá, vyhrožuje vypuštěním smrtícího viru) a v závěru série Jackův blízký přítel Tony Almeida. Tony Almeida byl nejdříve řadový agent, šéf CTU, v průběhu třetí série ale nadřadil život své ženy nad zájmy USA, a proto byl z této funkce sesazen a obviněn z velezrady. V průběhu páté série mu teroristé zabili ženu, se kterou obnovil vztah, a v sedmé sérii se Tony pokouší najít a zabít hlavní strůjce vraždy své ženy. V rámci toho ale dělá protiprávní činy a je Jackem zastaven.

8. řada[editovat | editovat zdroj]

Osmá série se zabývá podpisem mírové smlouvy a teroristy, kteří se snaží zničit tento mírový akt.

9. řada[editovat | editovat zdroj]

V květnu 2013 bylo oznámeno,[1] že se seriál vrátí s devátou řadou, která má podtitul Dnes neumírej (Live Another Day). Nová série má 12 epizod, časový formát byl dodržen. Na konferenci TAC pak stanice FOX dne 1. srpna 2013 oznámila, že k týmu se připojí představitelka Chloe Mary Lynn Rajskub a děj začne několik let po událostech z 8. řady.[2] Kromě dalších posil (Kim Raver, William Devane) se v roli agentky CIA objevila také herečka Yvonne Strahowski.[3]

Hlavní postavy[editovat | editovat zdroj]

Herec Postava Počet epizod Hlavní účast v sezónách Účast v ostatních sezonách
Kiefer Sutherland Jack Bauer 192 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 N/A
Leslie Hope Teri Bauer 24 1 N/A
Sarah Clarke Nina Myers 36 1 2, 3
Elisha Cuthbert Kim Bauer 79 1, 2, 3 5, 7, 8
Dennis Haysbert David Palmer 79 1, 2, 3 4, 5
Sarah Wynter Kate Warner 25 2 3
Xander Berkeley George Mason 27 2 1
Penny Johnsonová Jeraldová Sherry Palmer 45 2 1, 3
Carlos Bernard Tony Almeida 115 1, 2, 3, 5, 7 4
Reiko Aylesworth Michelle Dessler 62 3 2, 4, 5
James Badge Dale Chase Edmunds 24 3 N/A
Kim Raver Audrey Raines 52 4, 5, 9 6
Alberta Watson Erin Driscoll 12 4 N/A
Lana Parrilla** Sarah Gavin 12 4 4
Roger Cross** Curtis Manning 44 4, 5 4, 6
William Devane James Heller 20 4 5, 6
Mary Lynn Rajskub Chloe O'Brian 125 5, 6, 7, 8, 9 3, 4
Gregory Itzin Charles Logan 44 5, 8 4, 6
James Morrison Bill Buchanan 64 5, 6, 7 4
Louis Lombardi Edgar Stiles 37 5 4
Jean Smart Martha Logan 24 5 6
D. B. Woodside Wayne Palmer 48 6 3, 5
Peter MacNicol Tom Lennox 24 6 N/A
Jayne Atkinson Karen Hayes 30 6 5
Carlo Rota Morris O'Brian 29 6 5, 7
Eric Balfour Milo Pressman 28 6 1
Marisol Nichols Nadia Yassir 24 6 N/A
Regina Kingová Sandra Palmer 9 6 N/A
Cherry Jones Allison Taylor 43 7, 8 N/A
Annie Wersching Renee Walker 37 7, 8 N/A
Colm Feore Henry Taylor 12 7 N/A
Bob Gunton Ethan Kanin 31 7 6, 8
Jeffrey Nordling Larry Moss 19 7 N/A
Rhys Coiro Sean Hillinger 10 7 N/A
Janeane Garofalo Janis Gold 21 7 N/A
Anil Kapoor Omar Hassan 15 8 N/A
Mykelti Williamson Brian Hastings 17 8 N/A
Katee Sackhoff Dana Walsh 20 8 N/A
Chris Diamantopoulos Rob Weiss 12 8 N/A
John Boyd Arlo Glass 24 8 N/A
Freddie Prinze, Jr. Cole Ortiz 24 8 N/A
Jude Ciccolella Mike Novick xxx N/A 1, 2, 4, 5

Vysílání[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Seznam dílů seriálu 24 hodin.
ŘadaDílyPremiéra v USAPremiéra v ČR
První dílPoslední dílPrvní dílPoslední díl
1 2420011106a6. listopadu 200120020521a21. května 200220040210a10. února 200420040429a29. dubna 2004
2 2420021029a29. října 200220030520a20. května 200320040906a6. září 200420050130a30. ledna 2005
3 2420031028a28. října 200320040525a25. května 200420050403a3. dubna 200520050904a4. září 2005
4 2420050109a9. ledna 200520050523a23. května 200520080706a6. července 200820081109a9. listopadu 2008
5 2420060115a15. ledna 200620060522a22. května 200620090522a22. května 200920090807a7. srpna 2009
6 2420070114a14. ledna 200720070521a21. května 200720120201a1. února 201220120327a27. března 2012
7 1 (2)20081123a23. listopadu 200820081123a23. listopadu 200820120715a15. července 201220120715a15. července 2012
7 2420090111a11. ledna 200920090518a18. května 200920120722a22. července 201220121028a28. října 2012
8 2420100117a17. ledna 201020100524a24. května 201020131008a8. října 201320131113a13. listopadu 2013
9 1220140505a5. května 201420140714a14. července 201420150619a19. června 201520150724a24. července 2015


DVD vydání[editovat | editovat zdroj]

Sezóna Region 1 Datum vydání Region 2 Datum vydání Region 4 Datum vydání Epizody Počet disků Bonusy
1 17. srpen, 2002
20. květen, 2008 (Speciální edice)
14. říjen, 2002 Prosinec 2002 24 6 Představení první sezóny Kieferem Sutherlandem a představení sezóny druhé; alternativní závěr první sezóny s audio komentářem Joela Surnowa.
Speciální edice: Dva audio komentáře; 25 vystřižených scén; pět prodloužených epizod; "The Genesis of 24" dokument; The Rookie (online krátké filmy).
2 9. září, 2003 11. srpna, 2003 Září 2003 24 7 Šest audio komentářů; 44 vystřižených scén (s doporučeným komentářem); "24 Exposed" featuretta; "On the Button: Exploding the CTU" featuretta; Pohled na scény z několika uhlů.
3 7. prosinec, 2004 9. srpen, 2004 Září 2004 24 7 Šest audio komentářů; 45 vystřížených scén (s doporučeným komentářem); Promo 4.sezóny; Prequel 4.sezóny; "24: On the Loose" featuretta; "Boys and Their Toys" featuretta; "Biothreat: Beyond the Series" featuretta; Pohled na scény z několika uhlů.
4 6. prosinec, 2005 8. srpen, 2005 Listopad 2005 24 7 12 audio komentářů; 39 vystřižených scén (s doporučeným komentářem); Prequel 4.sezóny (Režisérský sestřih); Prequel 5.sezóny; Making a Scene: Making of Season 5 Prequel; "Breaking Ground: Building the New CTU" featuretta; "Blood on the Tracks" featuretta; "Lock and Load" feattureta; 24: Conspiracy mobilní mobizody; The Longest Day hudební video; 24: The Game: Behind the Scenes.
5 5. prosinec, 2006 6. listopad, 2006 6. prosinec, 2006 24 7 12 audio komentářů; 23 vystřižených scén (s komentářem); Prequel 6.sezóny; "Supporting Players" featuretta; "Unsung Heroes: 24 Camera Department" featuretta; "Music by Sean Callery" featuretta; "Logan's Retreat" featuretta; 24 překročil 100 dílů; 24: Behind the Scenes – vzorek knihy.
6 4. prosinec, 2007 1. říjen, 2007 19. srpen, 2007 24 7 12 audio komentářů; 22 vystřižených scén (s komentářem); Ukázka 7.sezóny; "Master Illusionist: 24's Special Effects" featuretta; "24 Season 6: Inside the Writers' Room" featuretta; "24 Season 6: Opening with a Bang" featuretta; "The Technology of 24" featuretta; Zápasy účinkujících; Den 6 Debriefing mobisody; Veřejné prohlášení Kiefera Sutherlanda; Vystřižená cameo role Rickyho Gervaise; Easter Egg: Jack Bauer v Simpsonových.
7 19. květen, 2009 19. říjen, 2009 11. listopad, 2009 24 6 12 audio komentářů; 14 vystřižených scén (s komentářem); The Fimucité Festival Presents: The Music of 24; "Hour 19: The Ambush" featuretta; "24-7: The Untold Story" featuretta; 24 v 24 dokumentu (pouze Region 2); 21 Scenemaker webisodes (pouze Region 2).
8 7. prosinec, 2010 30. říjen, 2010 TBA 24 6

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]