2008 v dopravě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
2008
  • Doprava
  • Kultura
  • Sport
  • Společnost
2007 | 2009

Tento článek obsahuje seznam událostí souvisejících s dopravou, které proběhly roku 2008.

Leden[editovat | editovat zdroj]

Česko V Solnici byla do zkušebního provozu uvedena nová železniční zastávka Solnice zastávka, která leží na železniční trati Častolovice–Solnice.

Únor[editovat | editovat zdroj]

Česko Petr Žaluda se stal generálním ředitelem Českých drah. Dosavadní ředitel Josef Bazala odešel na pozici generálního ředitele dceřiné společnosti ČD Cargo.

Březen[editovat | editovat zdroj]

Česko Autobusový dopravce Student Agency zahájil po dlouhých odkladech pravidelnou dopravu na dálkové lince PrahaČeské BudějoviceČeský Krumlov.

Duben[editovat | editovat zdroj]

Česko Srážka dvou tramvají na tramvajové trati Ostrava-Poruba – Kyjovice-Budišovice.
Česko Na mezinárodní železniční trati 179 z Chebu do německého Schirndingu došlo k otevření nové zastávky Pomezí nad Ohří.[1] Vlaky zde však začaly zastavovat až 14. prosince.

Květen[editovat | editovat zdroj]

Česko V Praze byl zprovozněn další úsek metra na trase C. Jednalo se o úsek LádvíLetňany.
Česko Brněnská tramvajová síť se rozšířila o úsek Technické muzeum – Technologický park.
Česko Lokomotiva 163 ve stanici Moravany najela do stojícího osobního vlaku. Jeden člověk zahynul, další čtyři byli zraněni.

Červen[editovat | editovat zdroj]

Česko V rámci výstavby IV. železničního koridoru byla v Táboře zprovozněna nová železniční zastávka Tábor-Čápův Dvůr.[2]
Česko V Ostravě byl zahájen devátý ročník třídenního mezinárodního veletrhu drážní techniky, výrobků a služeb pro potřeby železniční a městské kolejové dopravy Czech Raildays.
Česko Konala se hodinová výstražná stávka proti vládním reformám, která se dotkla i dopravy. Zastavily se některé vlaky a také městská hromadná doprava v některých městech.[3]

Červenec[editovat | editovat zdroj]

Česko Byl dokončen přesun některých činností a majetku z Českých drah, a.s. na Správu železniční dopravní cesty, s.o. Jde například o údržbu tratí či vydávání jízdního řádu. Tehdejší SŽDC se tento den stala provozovatelem dráhy, řízení provozu výpravčími a dispečery zůstalo v rukou dopravce České dráhy.
Česko Polsko Společnost Viamont zahájila pravidelný provoz osobních vlaků na trase TrutnovJelení HoraLwówek Śląski přes několik let nepoužívaný hraniční přechod KrálovecLubawka. Zahájeno se 3 páry vlaků o prázdninových víkendech.
Česko V Hradci Králové byl otevřen nový dopravní terminál architekta Patrika Kotase.

Srpen[editovat | editovat zdroj]

Vozy vlaku EC 108 po nehodě ve Studénce
Česko Vlak EuroCity 108 Comenius se 400 cestujícími u Studénky narazil do zřícené mostní konstrukce. Zahynulo osm lidí, dalších zhruba 95 jich bylo zraněno.

Září[editovat | editovat zdroj]

Česko Byl ukončen provoz na trati spojující Prahu-Libeň a Prahu hlavní nádraží přes výhybnu Vítkov. Její úlohu převzalo tzv. Nové spojení.[4]

Říjen[editovat | editovat zdroj]

Česko Nově zprovozněným úsekem Laurová – Radlická byla dokončena stavba tramvajové trati Smíchov – Radlice v Praze.
Německo Byl ukončen provoz letiště Tempelhof v Berlíně.

Listopad[editovat | editovat zdroj]

Česko Do provozu byl uveden nový úsek dálnice D1 Lipník nad BečvouBělotín.[5]

Prosinec[editovat | editovat zdroj]

Evropská unie Česko V České republice a dalších evropských zemích začal platit nový jízdní řád. V Česku poprvé nebyla jeho vydavatelem České dráhy, ale Správa železniční dopravní cesty.
Česko Vlaky začaly zastavovat v nových železničních zastávkách. V Kostelci u Jihlavy na zastávce Kostelec u Jihlavy masna, v Řípci na nové zastávce Řípec a v Kroměříži na zastávce Kroměříž-Oskol.
Maďarsko Přesně v 18:00 vstoupili zaměstnanci Magyar Államvasutak do časově neomezené celostátní stávky. Vlaky jedoucí z ČR do Budapešti končí ve slovenské pohraniční stanici Štúrovo.
Česko Do provozu byl uveden nový úsek silnice R6 (od roku 2016 značené dálnice D6) PrahaPavlov.[6]
Česko Generální ředitel Správy železniční dopravní cesty Jan Komárek a ředitel Klubu železničních cestovatelů Bohumil Augusta podepsali kupní smlouvu o prodeji železniční lokálky Česká Kamenice – Kamenický Šenov Klubu železničních cestovatelů.[7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Nová zastávka v Pomezí nad Ohří
  2. http://www.zelpage.cz/zpravy/6237
  3. http://ekonomika.idnes.cz/stavka-zastavila-asi-tisic-vlaku-vsechny-uz-znovu-jedou-pkk-/eko-doprava.aspx?c=A080624_120208_eko-doprava_vem
  4. Nové spojení - harmonogram. janeba.net [online]. [cit. 2021-09-17]. Dostupné online. 
  5. Informace o uvedení nového úseku D1 do provozu. www.rsd.cz [online]. [cit. 2009-02-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-01-18. 
  6. Informace o uvedení nového úseku R6 do provozu. www.rsd.cz [online]. [cit. 2009-02-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-03-03. 
  7. Archivovaná kopie. www.kzc.cz [online]. [cit. 2012-07-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-08-17. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]