2006 v dopravě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
2006
  • Doprava
  • Kultura
  • Sport
  • Společnost
2005 | 2007

Tento článek obsahuje seznam událostí souvisejících s dopravou, které proběhly roku 2006.

Leden[editovat | editovat zdroj]

Česko Dálková autobusová linka soukromého dopravce Student Agency spojila dvě významná česká města – Prahu a Ostravu.
Tramvaj Škoda 14T v Praze
Česko V Praze byl zahájen zkušební provoz s cestujícími nové tramvaje typu Škoda 14T. Pro zkušební provoz byla vybrána linka č. 3 Lehovec – Levského.[1]

Únor[editovat | editovat zdroj]

Česko Přestavba železničního uzlu v Bohumíně byla slavnostně ukončena. Stavební práce probíhaly v období od srpna 2003 do listopadu 2005.[2]
Turkmenistán Byla dokončena stavba 540 km dlouhé Transkarakumské železnice, která spojila Ašchabad a Dašoguz.
Polsko Železniční dopravce PCC Rail Szczakowa vypravil svůj první osobní vlak. Jednalo se pouze o reklamní jízdu, kterou firma demonstrovala svůj zájem o provozování osobní železniční dopravy v Polsku.[3]

Květen[editovat | editovat zdroj]

Česko České dráhy provedly na trati Tanvald – Kořenov adhezní zkoušky motorových vozů řad 814, 843 a 854.[4]
Vlakotramvaj Siemens Avanto
Francie Na pařížském nádraží Paris Est byl představena vlakotramvaj typu Avanto firmy Siemens. Vozidlo bude nasazeno na novou 8 km dlouhou tramvajovou trať T 4 Boundy – Aulnay sous Bois.[4]
Francie Francouzský prezident Jacques Chirac slavnostně otevřel novou tramvajovou síť v Mylhúzách.
Česko Byl zahájen elektrický provoz na 48 km úseku trati 140 z Kadaně do Karlových Varů. Jednalo se o poslední úsek dvoukolejné podkrušnohorské magistrály z Ústí nad Labem do Chebu, který nebyl elektrizován. Stavba zahrnující také rekonstrukci železničního spodku a svršku a vybudování moderního zabezpečovacího zařízení začala v roce 2004.[4]
Česko V prostoru bývalé myčky vozů v hostivařském depu vznikla nová stanice pražského metra Depo Hostivař.
Budova železniční stanice Berlin Hauptbahnhof
Německo Po deseti letech stavebních prací zastavily první pravidelné vlaky na novém nádraží Berlin Hauptbahnhof.[4]

Červen[editovat | editovat zdroj]

Česko Na 103 km dlouhé železniční trati 160 z PlzněŽatce bylo aktivováno dálkově ovládané zabezpečovací zařízení. Z dispečerského pracoviště Blatno u Jesenice je nyní dálkově ovládáno 15 stanic.
Čína Byla slavnostně otevřena železniční trať GolmudLhasa. Trať je dlouhá 960 km a nejvyšší bod se nachází ve výšce 5 072 m n. m.
Čelo jednoty ETR 600
Itálie Česko Do Česka dorazil prototyp elektrické jednotky ETR 600Pendolino Nuovo“, kterou firma Alstom bude dodávat italskému dopravci Trenitalia. Jednotka se podrobila oživování a typovým zkouškám na zkušebním okruhu u Velimi.[5]
Česko Německo Do terminálu Lovosice dorazil první vlak „Bohemia Express“ pro přepravu kontejnerů a výměnných nástaveb z terminálu Hamburg-Billwerder. Operátorem těchto vlaků je společnost Bohemiakombi, dopravcem České dráhy a Railion Deutschland.
Česko Modernizovaná železniční stanice Ostrava-Svinov byla slavnostně otevřena.[6]

Červenec[editovat | editovat zdroj]

Slovensko Pavola Prokopoviče na postu ministra dopravy, pošt a komunikací Slovenské republiky nahradil Ľubomír Vážny.
Česko Byl zahájen železniční provoz po přeložce trati ChałupkiBohumín. Stavbu přeložky vyvolalo křížení s budovanou dálnicí D1.[7]

Srpen[editovat | editovat zdroj]

Česko Kvůli sporu Dopravního podniku Ústeckého kraje s Ústeckým krajem nevyjelo přes dva tisíce pravidelných autobusových spojů.[8]
Rusko Lokomotivka v Novočerkassku dokončila prototyp elektrické lokomotivy 2ES4K.
Rusko V Moskvě byla otevřena stanice metra Meždunarodnaja.

Září[editovat | editovat zdroj]

Finsko Byla otevřena nová vysokorychlostní trať KeravaLahti (63 km). Nová trať umožňuje konvenčním soupravám jízdu rychlostí až 160 km/h, jednotkám s naklápěcí skříní až 220 km/h.
Česko Itálie Česká zbrojovka Aero Vodochody dnes v Brně uzavřela smlouvu s italskou leteckou společností Alenia Aeronautica, podle níž by pro ni měla od října začít vyrábět část transportního letadla C-27J Spartan.
Německo Elektrická lokomotiva 1216.050 ÖBB vyrobená společností Siemens vytvořila na trati IngolstadtNorimberk nový světový rychlostní rekord elektrické lokomotivy: 357 km/h. Byl tak pokořen rekord 331 km/h lokomotiv CC7107 a BB9004 SNCF z roku 1955.[9]
Česko Olomouc zařadila do svého tramvajového provozu nové tramvaje typu Trio.
Česko České dráhy v Královéhradeckém kraji nasadily do pravidelného provozu 2 motorové jednotky Regionova.
Česko 8. ministrem dopravy ČR byl jmenován Aleš Řebíček.
Česko Jedna ze dvou pražských tramvají typu Škoda 14T havarovala, a to při zkouškách v Ústředních dílnách. Jeden člověk byl zraněn. Spekuluje se o bezpečnosti těchto tramvají.
Slovensko Trenčín zařadil do místního autobusového provozu nové autobusy české výroby typu Irisbus Citelis 12M.
Česko Ředitel Dopravního podniku Ústeckého kraje Pavel Knecht se rozhodl rezignovat na svoji funkci.
Česko V Praze se uskutečnil v rámci Týdne mobility Den otevřených dveří dopravního podniku. Podobné akce se konaly i v jiných městech (Plzeň, Jablonec nad Nisou). Při této příležitosti byl pražanům předveden modernizovaný tramvajový vůz typu Tatra T3, jehož střední část je nízkopodlažní. Ještě koncem roku 2006 se mají v české metropoli objevit další dva tyto vozy.
Česko Autobusy Dopravního podniku Ústeckého kraje na protest proti postupu kraje zablokovaly dopravu v krajském městě, když jich desítky kroužily kolem budovy krajského úřadu.
Německo V Hannoveru získal autobus Mercedes-Benz Citaro (jeho varianta LE Ü) ocenění Autobus roku 2007 (Bus of the Year 2007).
Slovensko V Bratislavě byly testovány trolejbusy typu Škoda 24Tr, určené pro prešovský trolejbusový provoz.

Říjen[editovat | editovat zdroj]

Česko Dokončena byla dálnice D5 a otevřen tunel Valík, první dálniční tunel v Česku.
Česko Správa železniční dopravní cesty rozhodla o zrušení regionální dráhy z Uhřic u Kyjova do Ždánic.
Česko Ministr dopravy Aleš Řebíček nařídil zastavit výstavbu mýtných bran, které buduje společnost Kapsch na českých dálnicích jako součást projektu na zavedení elektronického mýta.
Estonsko Estonská vláda podepsala s konsorciem Baltic Rail Services (BRS) dohodu o odkupu 66 % akcií BRS v největším estonském nákladním dopravci a provozovateli dráhy Eesti Raudtee (EVR). Na základě této dohody se EVR opět dostaly zcela do státních rukou.
Francie Čína Firma ALSTOM podepsala smlouvu na dodávku 500 kusů elektrických lokomotiv pro Čínské železnice. Tyto šestinápravové lokomotivy mají dosahovat rychlosti až 120 km/h, mít jmenovitý výkon 9 600 kW a být schopny při maximální rychlosti utáhnout vlak o hmotnosti 8 000 tun.
Česko V pardubických trolejbusech končí staré cvakací označovače; nahrazují je moderní elektronické strojky, známé například z Prahy. Při této příležitosti byly uspořádány jízdy historických trolejbusů.

Listopad[editovat | editovat zdroj]

Švýcarsko Dopravce BLS podepsal smlouvu s firmami Bombardier Transportation a ALSTOM Transport na dodávku 13 kusů elektrických jednotek řady RABe 525. Jednotky mají být dodány v průběhu roku 2008 a budou nasazeny na vlaky Regio-Express na trati BernBrig.
Slovensko Česko Jednotka řady 680 Českých drah zavítala poprvé do Bratislavy jako předvěst pravidelného provozu těchto jednotek na trase Praha – Bratislava od 10. prosince 2006.
Francie Francouzské železnice SNCF podepsaly kontrakt s firmou Bombardier na dodávku 172 kusů sedmi- a osmivozových příměstských elektrických jednotek, které mají být dodávány v letech 2009-2015, a opci na 200 dalších kusů.
Polsko Dopravce PCC Rail zahájil pravidelné spojení kontejnerovými vlaky mezi terminály Baltic Container Terminal Gdynia a Euroterminal Sławków.
Česko Dopravce RAILTRANS s. r. o. oznámil, že odkládá na neurčito zahájení provozu soukromých rychlíků RTexpress, které již jsou uvedeny v jízdním řádu platném od 10. prosince 2006 jako vlaky RTexpress č. IC 1050–IC 1067. Drážní úřad dosud nevydal souhlas k provozu lokomotiv Siemens na českých tratích, o schválení požádal dopravce v dubnu 2006.

Prosinec[editovat | editovat zdroj]

Česko Rada Ústeckého kraje vyhlásila výsledky 13 ze 14 výběrových řízení na zajištění autobusové dopravy v kraji pro následujících osm let. V 10 oblastech uspěly městské dopravní podniky. Dřívější dominantní dopravce, Dopravní podnik Ústeckého kraje a. s., o tři dny dříve výběrové řízení napadl jako zmatečné, nezákonné a diskriminační.
Česko V pravidelném provozu se objevila první brněnská tramvaj VarioLF. Brno se tak stalo třetím městem v Česku (po Ostravě a Olomouci), kde jezdí tento typ tramvaje.
Polsko Do provozu byla dána nová výhybna Niekrasów na jednokolejné širokorozchodné trati Linia Hutnicza Szerokotorowa.
Česko V noci z 5. na 6. prosince projel první elektrický vlak na nově elektrizované trati Ostrava-Svinov – Opava východ. Jednalo se o zkušební jízdu provedenou jednotkou 460.008+009. Slavnostní otevření elektrizované trati proběhlo 7. prosince, pravidelný provoz v elektrické trakci byl zahájen 10. prosince.[10]
Česko Vlastník firmy Student Agency Radim Jančura oznámil, že uspěl v soudním sporu se státem a soud mu přiznal od státu náhradu 270 Kč za inscenovanou ze zákona bezplatnou přepravu poslance a senátora dne 21. dubna 2006.
Česko Rakousko Byl zahájen elektrický provoz v úseku ŠatovRetz, který je elektrizován trakční napájecí soustavou 15 kV, 16,7 Hz.[10]
Slovensko Po 25 měsících stavebních prací byl zahájen elektrický provoz na železniční trati ZvolenBanská Bystrica. Tato trať na síti ŽSR je elektrizována soustavou 25 kV 50 Hz AC.
Indonésie V Indonésii se potopil v noci v bouři trajekt Senopati Nusantara s přibližně osmi sty cestujícími; jen zhruba sedmdesát z nich bylo zachráněno.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. spz.logout.cz [online]. [cit. 2009-06-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-04-15. 
  2. Ukončení stavby Optimalizace železničního uzlu Bohumín http://www.moravia.cz/index2.php?page=m20A&subpage=1&design=5&level=2 Archivováno 4. 8. 2007 na Wayback Machine.
  3. Archivovaná kopie. spz.logout.cz [online]. [cit. 2009-06-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-01-11. 
  4. a b c d Archivovaná kopie. spz.logout.cz [online]. [cit. 2009-06-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-01-11. 
  5. Archivovaná kopie. spz.logout.cz [online]. [cit. 2009-06-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-01-11. 
  6. Slavnostní otevření železniční stanice Ostrava – Svinov http://www.ceskedrahy.cz/wps/wcm/connect/cd-cz/cd/tiskove_centrum/stalo_se/sts_zastavka_svinov Archivováno 30. 9. 2007 na Wayback Machine.
  7. Archivovaná kopie. spz.logout.cz [online]. [cit. 2009-06-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-01-11. 
  8. http://ekonomika.idnes.cz/v-usteckem-kraji-nevyjely-tisice-autobusovych-spoju-p0q-/ekonomika.aspx?c=A060801_080358_ekonomika_skr
  9. Archivovaná kopie. spz.logout.cz [online]. [cit. 2009-06-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-01-11. 
  10. a b Archivovaná kopie. spz.logout.cz [online]. [cit. 2009-06-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-01-09. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]