1990 v dopravě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
1990
  • Doprava
  • Kultura
  • Sport
  • Společnost
1989 | 1991

Tento článek obsahuje seznam událostí souvisejících s dopravou, které proběhly roku 1990.

Únor[editovat | editovat zdroj]

Československo Přejmenováno 14 stanic pražského metra. Názvy Budovatelů na Chodov, Družby na Opatov, Dukelská na Nové Butovice, Fučíkova na Nádraží Holešovice, Gottwaldova na Vyšehrad, Hakenova na Invalidovna, Kosmonautů na Háje, Leninova na Dejvická, Mládežnická na Pankrác, Moskevská na Anděl, Primátora Vacka na Roztyly, Sokolovská na Florenc, Švermova na Jinonice, Zápotockého na Českomoravská. Staré názvy se staly minulostí, nové názvy odpovídaly geografickému umístění stanic.

Květen[editovat | editovat zdroj]

Francie Poblíž Vendôme na vysokorychlostní trati PařížTours dosáhla jednotka TGV Atlantique světového železničního rychlostního rekordu – rychlosti 515,3 km/h.
Československo V Plzni byl zahájen provoz na prodlouženém úseku tramvajové trati Frunzeho – Tachovská ve čtvrti Bolevec. Ke stejnému datu došlo ke změně vedení tramvajové linky 1, která jezdí ze Slovan místo na Bory do Bolevce.

Červenec[editovat | editovat zdroj]

Československo Na trase A pražského metra byla otevřena nová konečná stanice Skalka, vybudovaná na spojce do depa Hostivař.

Srpen[editovat | editovat zdroj]

Sovětský svaz V Moskevském metru byly otevřeny další dvě nové stanice na Sokolničeské lince (Čerkizovskaja a Ulica Podbělskogo).
Československo Poblíž Spálova na trati TanvaldŽelezný Brod se srazil osobní a nákladní vlak. Nehodu nepřežilo 14 lidí.

Listopad[editovat | editovat zdroj]

Československo Uveden do provozu na dlouhá léta poslední úsek dálnice D11 ze Sadské do Poděbrad měřící 16 km. Součástí úseku se stal nový lanový most přes Labe.
Sovětský svaz V Moskevském metru bylo přejmenováno deset stanic a dvě linky (druhá a sedmá), jež měly ideologicky pojaté názvy. Z celkového počtu takových stanic se však jednalo pouze o zlomek.
Československo Zahájen provoz na prvním úseku dálnice D8. Jednalo se o úsek Řehlovice – Trmice u Ústí nad Labem, zatím pouze doplňující síť rychlostních silnic. Úsek je dlouhý 4,5 km.
Československo V Praze otevřena Tramvajová trať Ohrada – Palmovka, vedená po vyvýšené estakádě.
Československo V Praze byl uveden do provozu úsek metra II.B FlorencČeskomoravská dlouhý 4,4 km, jenž se stavěl 4 roky. Na úseku byly vybudovány 4 stanice – Křižíkova, Invalidovna (plán. Hakenova), Palmovka a Českomoravská (plán. Zápotockého).

Prosinec[editovat | editovat zdroj]

Francie Spojené království Dělníci v Eurotunnelu v tento den spojili severní i jižní část tunelu, od této doby bylo možné suchou nohou cestovat z Británie do kontinentální Evropy a opačně.
Maďarsko V Budapešti otevřen úsek metra III.B/I v severní části linky M3 vedoucí na sever města.
Sovětský svaz V Minském metru byla otevřena nová linka; nese název Avtozavodskaja, značena je červenou barvou. Její první úsek měl pouhé tři stanice.

Neurčené datum[editovat | editovat zdroj]

Francie zprovozněna trať TGV mezi Paříží a Tours (LGV Atlantique).