12. pařížský obvod

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z 12. obvod (Paříž))
12. pařížský obvod
(Reuilly)
12. pařížský obvod (Reuilly) – znak
znak
Poloha
Souřadnice
StátFrancieFrancie Francie
RegionÎle-de-France
DepartementParis
12. pařížský obvod (Reuilly) na mapě
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha6,37 km²
Počet obyvatel140 954 (2021)[1]
Hustota zalidnění22 127,8 obyv./km²
Správa
StarostaCatherine Baratti-Elbaz (2014–2020)
Vznik1860
Oficiální webmairie12.paris.fr
PSČ75012
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

12. pařížský obvod (francouzsky 12e arrondissement de Paris) též nazývaný obvod Reuilly (Arrondissement de Reuilly) je městský obvod v Paříži. V obvodu sídlí francouzské ministerstvo financí, jehož budova na břehu Seiny je jednou z místních dominant. Obvod je pojmenován po bývalé osadě Reuilly, která zanikla při rozšíření pařížského předměstí Faubourg Saint-Antoine. Jméno se udrželo i v názvu ulice Rue de Reuilly a rovněž zdejší stanice metra. Do 12. obvodu patří i Vincenneský lesík na jihovýchodě. Tento park se však nepovažuje za součást vnitřní Paříže, neboť není obydlený a nachází se až za boulevardem périphérique.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V tomto obvodu byly nalezeny nejstarší stopy lidského osídlení na území Paříže. Při stavebních pracích ve čtvrti Bercy byly objeveny na levém břehu bývalého ramene Seiny pozůstatky vesnice ze 4. a 3. století př. n. l. Našly se zde monoxyl, šíp a luk a nástroje z kostí a kamene.

Samotný 12. obvod vznikl v roce 1860, kdy se součástí Paříže staly čtvrtě Bel-Air a Picpus), které dříve patřily k sousední obci Saint-Mandé.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

12. obvod leží na pravém břehu Seiny, která tvoří jeho západní hranici se 13. obvodem, na severozápadě jej odděluje od 4. obvodu Boulevard Bourdon a Place de la Bastille, na severu tvoří hranici s 11. obvodem ulice Rue du Faubourg Saint-Antoine a s 20. obvodem ulice Cours de Vincennes, na východě a jihovýchodě sousedí s městem Vincennes.

Demografie[editovat | editovat zdroj]

V roce 2009 měl obvod 143 128 obyvatel a hustota zalidnění činila 22 469 obyvatel na km2. O deset let dříve zde žilo 136 591 osob, což znamená 6,2% pařížské populace.

Politika a správa[editovat | editovat zdroj]

Radnice 12. obvodu se nachází na Avenue Daumesnil č. 130. Současnou starostkou je od roku 2001 Michèle Blumenthal za Socialistickou stranu.

12. obvod má v pařížské městské radě deset zástupců. Od roku 2008 jimi jsou Michèle Blumenthal, Christian Sautter, Sandrine Charnoz, Jean-Louis Missika, Karen Taieb, Alexis Corbière, Catherine Vieu-Charier, Christophe Najdovski za koalici PS/PCF/MRC/Zelení a Jean-Marie Cavada a Christine Lagarde za koalici UMP/Nový střed/Avenir démocrate.

Parc de Bercy

Městské čtvrti[editovat | editovat zdroj]

Tento obvod se dělí na následující administrativní celky:

Podle oficiálního číslování pařížských městských čtvrtí mají tyto čtvrtě čísla 45–48.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Církevní stavby
Ostatní památky
Muzea a kulturní instituce
Zajímavá prostranství

12. obvod v kultuře[editovat | editovat zdroj]

Jeden z románů o soukromém detektivovi Nestoru Burmovi spisovatele Léo Maleta Casse-pipe à la Nation se odehrává v 12. obvodu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku 12e arrondissement de Paris na francouzské Wikipedii.

  1. Populations légales 2021. 28. prosince 2023. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]