Žolíky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Žolíkový znak – prostředek umožňující zapsat jedním výrazem větší množství řetězců, obvykle jmen souborů.
Trojice (tři karty stejné hodnoty, ale jiné barvy) i postupky, samotnou kartou vpředu hru uzavřu

Žolíky je název karetní hry, rozšířené mezi střední a starší generací i v Česku a na Slovensku. Hraje se s žolíkovými kartami a je velmi podobná hře Rummy, trochu i hře Autobus. Hrát ji může od dvou do šesti hráčů.

Pravidla[editovat | editovat zdroj]

Používají se karty známé jako žolíkové, tedy 2× francouzské o 52 kartách plus 4 žolíci, celkem tedy 108 hracích karet. Před hrou je třeba se domluvit na níže uvedených variantách v počtu a hodnotě karet.

Hra se zahajuje snímáním 3 karet zadákem (hráč po pravici rozdávajícího). Pokud sejme žolíka, nechá si jej do hry a dostane o to méně karet při rozdání. První sejmutá karta se viditelně umístí pod talon a může se použít buď jako poslední karta na uzavření kola, má-li hráč na tzv. zavření z ruky, anebo tuto kartu může použít jako chybějící, která se mu hodí, aby „zavřel z ruky“.

Mezi hráče se rozdá po 12 kartách, jen předákovi (první hráč po levici rozdávajícího) se dá karet 13. Zbytek karet je v talónu. Předák zahájí hru vyložením své třinácté karty. Vykládat se může až po druhém kole, zavírat po třetím. Každý hráč si bere jednu kartu z talonu a jednu nehodící odhazuje averzem vzhůru do společného odkládacího balíčku. Tuto kartu, pokud se jemu hodí, si může následující hráč vzít pod podmínkou, že vyloží 42 bodů. Vykládat lze postupky, trojice či čtveřice, přičemž je nutné napoprvé dosáhnout 42 bodů a jedné čisté postupky (3 po sobě jdoucí karty stejné barvy bez žolíka).

Do ostatních sestav je možné místo chybějící karty vložit žolíka. Pokud už mají hráči vyloženo, mohou karty z ruky přikládat k jakékoliv sestavě karet na hrací ploše, i těm vyloženým jinými hráči. Pokud doloží do postupky s žolíkem kartu, kterou žolík nahrazuje, smí ji jej ponechat a dále použít, do trojic s žolíkem se musí doložit karty všech barev, např. QQQQ, aby dokládající hráč si mohl žolíka ponechat.[1] Stejně jako u podobné hry Autobus/Amerika lze vyložené sestavy karet roztrhat a vytvořit nové, mohou nejen přikládat.

Pokud hra pokračuje, i když už karty v talonu dojdou, pak se odkládací balíček otočí a stává se novým talonem. Hra končí, pokud některý hráč vyloží své karty a poslední zbylou hru uzavírá odložením reversem nahoru na odkládací balíček. Pokud hráč ukončí hru a ušetří, nevyloží žolíky, může si jej ponechat (povolená herní varianta) do další hry.[2]

Hodnota karet[editovat | editovat zdroj]

K prvnímu vyložení je třeba mít 42 či 51 bodů. Hodnoty karet: A - K - Q - J je za 10 bodů, karty 2–10 ve výši za 2–10 bodů, žolík je za 50 bodů, ale 50 bodů má až po zavření, kdy někomu zůstane v ruce.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b SVOBODA, Tomáš. Oficiální pravidla karetních her. Praha 1: Eminent, 2002. ISBN 80-7281-116-9. Kapitola Žolíky, s. 270. 
  2. Pravidla karetních her, str.271

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]