Žižkův vrch

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní rezervace
Žižkův vrch
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Žižkův vrch
Žižkův vrch
Základní informace
Vyhlášení31. března 2004[1]
Nadm. výška655–749[1] m n. m.
Rozloha11,27 ha[2][3]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresCheb
UmístěníMariánské Lázně
Souřadnice
Žižkův vrch
Žižkův vrch
Další informace
Kód2259
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní rezervace v Česku

Žižkův vrch je přírodní rezervace, byla vyhlášena v roce 2004 a nachází se u Mariánských Lázní na stejnojmenném vrchu ve Slavkovském lese. Důvodem ochrany je zde lesní porost s vysokým podílem buku (Fagus sylvatica) a příměsí klenu (Acer pseudoplatanus) i dalších listnáčů, blížících se složením původním porostům dotčené oblasti. Jižním okrajem přírodní rezervace prochází naučná stezka Geologický park. Péčí o lokalitu je pověřena správa CHKO Slavkovský les.

Přírodní poměry[editovat | editovat zdroj]

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Podloží území tvoří enkláva amfibolického dioritugabra, obklopená porfyrickou žulou v mariánskolázeňském metabasitovém komplexu.[4] Na svazích se nacházejí horninové sutě, často tvořené velkými balvany.

Flóra a fauna[editovat | editovat zdroj]

Ve spodní části svažitého terénu výrazně dominuje bukový les s příměsí klenu, ve střední části až po vrchol Žižkova vrchu dominuje klen s příměsí buku, lípy, jasanu a dubu. Dosazována je zde jedle (Abies alba). V bylinném patře roste kyčelnice devítilistá (Dentaria enneaphyllos), kyčelnice cibulkonosná (Dentaria bulbifera), hrachor jarní (Lathyrus vernus) a svízel vonný (Galium odoratum). Roztroušeně zde roste nezelená orchidej hlístník hnízdák (Neottia nidus-avis) a lilie zlatohlavá (Lilium martagon), vzácně lýkovec jedovatý (Daphne mezereum) a samorostlík klasnatý (Actaea spicata). [4]

Na území pravidelně hnízdí datel černý (Dryocopus martius), krahujec obecný (Accipiter nisus) a puštík obecný (Strix aluco). Časté jsou přelety krkavce velkého (Corvus corax) a čápa černého (Ciconia nigra). Z obojživelníků zde žije ropucha obecná (Bufo bufo), čolek horský (Ichthyosaura alpestris) a skokan hnědý (Rana temporaria).[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b PR Žižkův vrch [online]. AOPK ČR [cit. 2010-12-06]. Dostupné online. 
  2. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  3. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]
  4. a b c ZAHRADNICKÝ, Jiří; MACKOVČIN, Peter a kol. Chráněná území ČR sv. XI – Plzeňsko a Karlovarsko. 1. vyd. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2004. ISBN 80-86064-68-9. S. 542. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]