Žižkův dub (Chotěboř)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxuPamátný strom (zaniklý)
Žižkův dub
Chybí zde svobodný obrázek
Druhdub letní
Quercus robur
Zánikr. 1979[1]
Ochranapravděpodobně ne
Poloha
KrajVysočina
OkresHavlíčkův Brod
ObecChotěboř
KatastrChotěboř
Nadmořská výška450 m n. m.
Souřadnice
Žižkův dub
Žižkův dub
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Žižkův dub u Chotěboře byl významný památný strom, který zmiňoval již Jan Evangelista Chadt-Ševětínský roku 1908. V roce 1912 jej použil jako ústřední objekt povídky Zrádce národa i Jaroslav Hašek.

Základní údaje[editovat | editovat zdroj]

Cesta z Chotěboře na sever se dělí na Libice, Novou Ves a Maleč. V těchto místech roste řada statných dubů. Jejich počet se blíží 120 ks. 60 stromů s obvodem kmene 3–4 m, 40 ks 4–5 m, 15 ks 5–6 m a 5 dubů s obvodem více než 6 m. Z tohoto počtu je jen 11 stromů vyhlášených jako "památný strom" (stav v roce 2016) a ze zákona chráněno. Tyto stromy zbyly ze železnohorských doubrav. Mezi nimi, konkrétně u cesty na Libice, stával i památný Žižkův dub. Dnes již neexistuje, vichřice dne 18. 8. 1979 strom rozlomila vedví a dne 31. 7. 1981 byl definitivně odstraněn.

Historie a pověsti[editovat | editovat zdroj]

U stromu údajně odpočíval Jan Žižka, když táhl roku 1424 k Přibyslavi. Příběh stromu má ale pokračování a souvisí s hostincem Panský dům v Chotěboři. Tam se podle pamětní desky právě roku 1424 Žižka zastavil na pivo a na tom samém místě sepsal roku 1912 povídku Zrádce národa i Jaroslav Hašek:

Zdejší rodák, rolník Jan Pavlíček, se před vlasteneckou poutí roku 1848 zastavil právě v této hospodě, kde si dal hrách s podmáslím, který ještě zapil místním pivem. Hned za Chotěboří pan Pavlíček pocítil, že na tuto kombinaci není jeho zažívání stavěné, seskočil z vozu a jediné místo v okolí, kam by se mohl skrýt před zraky svých sourodáků, byl statný dub u cesty. Nevšiml si včas, že místem jeho úlevy byl památný dub Jana Žižky – všimli si toho ale ostatní, a jako vlastizrádce ho vykázali ze svých řad.[3][4]

Památné a významné stromy v okolí[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]