Železniční trať Mikulovice – Zlaté Hory

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mikulovice - Zlaté Hory
Motorový vůz 810 ve Zlatých Horách
Motorový vůz 810 ve Zlatých Horách
Stát ČeskoČesko Česko
Číslo 297
Provozovatel dráhy Správa železnic
Technické informace
Délka 8,8 km
Rozchod koleje 1435 mm (normální)
Traťová třída C3
Napájecí soustava neelektrizovaná trať
Maximální sklon 24 ‰
Počet kolejí 1
Maximální rychlost 40 km/h
Mapa trati
Map
Externí odkazy
Geodata (OSM) OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Průběh trati
Legenda
0,000 Mikulovice
trať do Krnova
Bělá
vlečka voj.
4,225 Ondřejovice
vlečka
5,663 Ondřejovice zastávka
7,030 Zlaté Hory skanzen
Olešnice
8,608 Zlaté Hory
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Železniční trať Mikulovice – Zlaté Hory (v jízdním řádu pro cestující označená číslem 297) je jednokolejná regionální dráha. Provoz na trati byl zahájen v roce 1896.

Útlum dopravy[editovat | editovat zdroj]

V roce 2012 na trati jezdily osobní vlaky z Mikulovic, některé byly výchozí už z Jeseníku. Interval byl ve špičce hodinový, mimo špičku pak vlak jel jednou za dvě nebo za tři hodiny.

Některé vlaky byly přímé už ze Šumperku. V pátek to byl vlak 3615, v neděli pak vlak č. 3611. V neděli taktéž jezdil spěšný vlak č. 1634, který jel až do Olomouce.

V půli roku 2012 se však kvůli zachování dopravy na peážní trati č. 292 z Krnova do Jeseníku na této trati výrazně zredukovaly spoje. Olomoucký kraj to zdůvodnil tím, že úspory ze zrušených vlaků využije na hrazení spěšných vlaků přes peáž.

Provoz byl zachován jen o víkendech a svátcích, v dosti pozměněné podobě. Zůstaly pouze čtyři páry vlaků, zbytek byl nahrazen autobusy.

Všechny vlaky jsou vedeny motorovými vozy ř. 810.

V roce 2020 byla vzkříšena myšlenka obnovit nikdy oficiálně neotevřenou zastávku u zlatorudných mlýnů ve Zlatých Horách. Zastávka s provizorním názvem Zlaté Hory-na mlýnech (též Zlaté Hory-zlatorudné mlýny) byla neoficiálně v provozu v průběhu mistrovství světa v rýžování zlata, které se v její těsné blízkosti konalo v srpnu 2010. V roce 2021 proběhla jednání Okrášlovacího spolku zlatohorského se zástupci Správy železnic, která mají vyústit v plné zprovoznění zastávky, jež je od roku 2010 vybavena nástupištěm i přístupovou cestou.[1]

Vlečka do areálu Muna Mikulovice[2]

Vlečka odbočovala ve stanici Ondřejovice a táhlým a poměrně strmým stoupáním se přimykala k úbočí Předního vrchu, po kterém se vyšplhala až na severní konec osady Salisov. Zde procházela skrze čtyři brány (plot, elektrický plot, plot a neprůhledná plechová brána) do areálu původní muniční továrny, později zajateckého tábora a muničního skladu a záhy se rozvětvovala na trojkolejné nádraží lemované nákladovými rampami. Na jeho západním zhlaví se rozvětvovala a tři koleje procházely skrze areál, zakončeny rozměrnou smyčkou pro obracení nákladních vlaků. Na trase odbočovaly z vlečky nejméně dvě odvratné koleje a jedna odbočka do lokomotivní remízy, ve které se i v roce 2018 nachází nepatrný kus železničních kolejí (zabetonovaných v podlaze).

Nyní je vlečka zrušena a nádraží Ondřejovice s ní.

Stanice a zastávky[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zlaté Hory-na mlýnech (žzast). spravnym.smerem.cz [online]. [cit. 2021-12-06]. Dostupné online. 
  2. Vlečka Ondřejovice - Muna. spravnym.smerem.cz [online]. [cit. 2020-07-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]