Żarnowska

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Żarnowska
Poloha
Souřadnice
StátPolskoPolsko Polsko
VojvodstvíPomořské
OkresLębork
GminaWicko
Żarnowska
Żarnowska
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel368 (2021)[1]
Správa
PSČ84-360
Označení vozidelGLE
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Żarnowska (kašubsky Żarnowskô, německy Czarnowske) je kašubská vesnice v Polsku ležící v Pomořském vojvodství, v gmině Wicko v okrese Lębork nad východním břehem jezera Łebsko (východní hranice parku Słowiński Park Narodowy ve vzdálenosti 2 km od hlavního silničního tahu č. 214, a 4 km od města Łeba.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Osada Żarnowska byla založena na konci 18. století.[3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Żarnowska se vedle Łeby stává stále významnějším centrem turistického ruchu a během posledních let roste počet možností ubytování v dobré kvalitě za nižší ceny oproti blízkému, rušnějšímu a oblíbenějšímu městu Łeba. Naprostá většina turistů je polské národnosti.

Ze Żarnowské vede cyklostezka do vesnice Gać. Na cyklostezce lze najít (ve směru ze Żarnowské do Gać) i botanicky zaměřenou stezku po rašeliništi v přírodní rezervaci Krakulice (Rezerwat przyrody Krakulice). Někteří z místních obyvatel nabízejí v rámci ubytování agroturistiku. Přímo ze vsi je možnost navštívit i jezero Łebsko, na jehož okraji vesnice leží. Na jezeře je molo (lávka), která vede daleko do vodní plochy, takže je možné lépe pozorovat zimující ptáky. Ve vsi si lze zapůjčit i motorové čtyřkolky, vodacké potřeby aj., které jsou oblíbeným dopravním prostředkem u návštěvníků.

V blízkosti najdete[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dostupné online. [cit. 2022-10-06]
  2. Wieś Żarnowska (pomorskie) » mapy, GUS, nieruchomości, noclegi, atrakcje, kod pocztowy, regon, wypadki drogowe, kierunkowy, edukacja, demografia, zabytki, statystyki, tabele, linie kolejowe. Polska w liczbach [online]. [cit. 2022-01-04]. Dostupné online. (polsky) 
  3. Łeba Żarnowska - informacje. www.leba-kurort.pl [online]. [cit. 2022-01-04]. Dostupné online. 

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Żarnowska na polské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]