Špulka (rozhledna)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Špulka
Rozhledna Špulka u Lbosína
Rozhledna Špulka u Lbosína
Základní informace
Konstrukcedřevo + ocel
Kóta paty530 m n. m.
Rok vzniku2014
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský kraj
OkresOkres Benešov
Souřadnice
Map
Technické informace
Výška stavby48 m, vyhlídková plošina ve 30 m
Počet schodů150
Počet vyhlídkových
plošin
2
Stavvolně přístupná
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rozhledna Špulka o 150 točitých schodech a 38,5 (s anténou 48) metrech výšky stojí na kopci Březák, v nadmořské výšce 530 m n. m. nedaleko vsi Lbosín u Divišova. Výstavba započala 27. dubna 2013, rozhledna byla otevřena 26. dubna 2014. Vyhlídka je ve výšce 30 metrů, průměr základny 10,7 m, průměr střední části rozhledny 3,4 m a průměr horní vyhlídkové plošiny 5,8 m. Rozhledna je postavena ze dřeva (tlakově impregnovaný smrk a modřín) a oceli. Výška jednoho schodu je 20 cm.[1] Z rozhledny je za pěkného počasí vidět jak na Šumavu, tak i na Sněžku.[2][3][4] Celý areál okolo rozhledny je pak doplněn o stánek s občerstvením, kde je možno také získat turistickou známku a další suvenýry. Rozhledna Špulka získala prvenství v anketě vyhlášené Klubem přátel rozhleden „Rozhledna roku 2014″.[5] Autorem návrhu je Ing. arch. Iveta Torkoniaková se společností 2T engineering.

Přístup a parkování[editovat | editovat zdroj]

Vstup k rozhledně je zajištěn třemi způsoby, přes NS Ptačí stezku na měkkém lesním podkladě z parkoviště ve Lbosíně (cca 1,2 km) anebo od roku 2015 po štěrkové cestě z polního parkoviště v těsné blízkosti silnice 111 z Benešova do Divišova (exit 41 dálnice D1), která se na NS Ptačí stezku napojí v horní části (cca 950m). Další parkovací plochu lze využít na komunikaci ve směru TeplýšoviceHumenec. Parkuje se kolmo, nebo šikmo k vozovce. Jde o plochu pro cca 30 automobilů ve vzdálenosti 2 km od rozhledny.

Pro pěší turisty je možné odbočit z trasy červená turistická značka Benešov-Chocerady u Teplýšovic nebo Kozmic anebo z trasy žlutá turistická značka Divišov-Ostředek u Křešic a dostat se k rozhledně.

Naučná stezka Ptačí stezka[editovat | editovat zdroj]

Něco přes jeden kilometr dlouhá naučná stezka se zmenšeným modelem kamenného Stonehenge, vhodná pro děti i kočárky, spojuje parkoviště ve Lbosíně a rozhlednu Špulka. Na jednotlivých zastaveních Ptačí stezky je možné si procvičit znalosti ptáků našich lesů. Dále je zde menší rybník s vodníkem, kde si děti mohou vyzkoušet chytání ryb na udici anebo stůl se zvětšenou hrou Člověče nezlob se a dále lanová prolézačka. Celou stezku lemují dřevěné postavičky, které zhotovila místní řezbářka Jitka Vondráková. [6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]