Španělská Západní Indie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Španělské Západní Indie)
Španělská Západní Indie
Las Antillas Occidentales
Antillas Españolas
14921898
Vlajka státu
vlajka
Státní znak
znak
Hymna Marcha Real
Geografie
Mapa
Obyvatelstvo
Státní útvar
španělský koloniální real
Státní útvary a území
Předcházející
domorodí obyvatelé Hispanioly domorodí obyvatelé Hispanioly
Santo Domingo Santo Domingo
Nové Španělsko Nové Španělsko
Následující
Bay Islands Bay Islands
Jamajka Jamajka
Kajmanské ostrovy Kajmanské ostrovy
Saint-Domingue Saint-Domingue
Trinidad Trinidad
Dominikánská republika Dominikánská republika
Kubánský protektorát USA Kubánský protektorát USA
Portoriko Portoriko
Venezuela Venezuela
Velká Kolumbie Velká Kolumbie

Španělská Západní Indie (někdy též Španělské Antily, španělsky Las Antillas Españolas) je souhrnné pojmenování pro bývalé španělské državy v Karibiku mezi roky 1492 a 1898. Patří sem především souostroví Velkých Antil, dále pak ostrovy při pobřeží Střední a Jižní Ameriky. Španělsko se naopak výrazněji neprosadilo při kolonizaci Malých Antil.

Ostrovy Karibiku
Politický vývoj v Karibiku

Španělská kolonizace Západoindických ostrovů odstartovala roku 1492, kdy Kryštof Kolumbus během své 1. výpravy doplul k východním břehům Karibiku, konquista následně proběhla na začátku 16. století a ostrovy se staly místokrálovství Nové Španělsko. Během následujících staletí většina nejdůležitějších ostrovů zůstala pod španělskou správou. Některé ostrovy však byly okupovány dalšími koloniálními evropskými mocnostmi (Spojené království, Francie, Nizozemské království) a Španělsko jim je oficiálně přenechalo (např. Británie získala roku 1643 Islas de la Bahía v Honduraském zálivu, roku 1670 Jamajku a Kajmanské ostrovy, roku 1802 Trinidad; pod správu Francie přešla roku 1697 západní část Hispanioly pod názvem Saint-Domingue, roku 1795 pak již celý ostrov).

Po většinu 19. století Španělsku patřily již jen ostrovy Kuba a Portoriko (až do roku 1898, kdy skončila španělsko-americká válka, kterou Španělsko prohrálo a ostrovy byly postoupeny USA), částečně pak východní část ostrova Hispaniola – dnešní Dominikánská republika – mezi roky 1808 a 1821, později ještě 1861 až 1865. Do Španělské Západní Indie se započítávají ostrovy při pobřeží Venezuely – nejvýznamnější z nich je Isla de Margarita.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Antillas españolas na španělské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]