Španělská synagoga (Benátky)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Španělská synagoga (Benátky)
Místo
MístoBenátky, ItálieItálie Itálie
Souřadnice
Map
Základní informace
Ritussefardský
Datum posvěcení1550
Užíváníaktivní
Architektonický popis
ArchitektBaldassare Longhena
Slohbaroko
Výstavba1550–?
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Španělská synagoga, neboli Scuola spagnola je jedna z celkem pěti synagog v bývalé benátské židovské čtvrti Ghetto Nuovo (odtud odvozeno slovo ghetto) v městské části Cannaregio. Byla navržena italským architektem Baldassarem Longhenou v barokním slohu a postavena roku 1580. Je to jedna ze dvou fungujících synagog místní židovské obce. Bohoslužby se zde konají od Pesachu do Vysokých svátků. Ritus je sefardský s lokálními specifiky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Španělská synagoga byla vystavěna roku 1550 španělskými, tedy sefardskými židy, kteří do Benátek přišli přes Amsterdam, Livorno a Ferraru po vypovězení z Pyrenejského poloostrova nařízením španělské královny Isabely Kastilské v roce 1490. V benátském ghettu byly synagogy rozděleny podle „národností“ jeho obyvatel, tedy dle toho, odkud místní židé přišli a jaký ritus praktikovali; v Ghettu tak najdeme synagogu německou (Scola tedesca) a kantonskou (Scola cantonese), kde se praktikoval aškenázský ritus, synagogu levantinskou (Scola levantini) a španělskou (Scola spagnola) se sefardským ritem a synagogu italskou (Scola italiana), kde fungoval jakýsi mix obou ritů, zvaný italský.

Ritus ve Španělské synagoze (i v protější Levantinské, kde se bohoslužby konají v druhé půlce roku, tj. od podzimu do jara), je sefardský, ale de facto italský. Liší se kupříkladu odlišnými melodiemi, ale i třeba skladbou veršů jednotlivých modliteb (například odlišný hymnus Adon Olam).

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Umberto Fortis - The Ghetto on the Lagoon, Stori edizioni, Benátky 2001

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]