Šlomo Arel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Šlomo Arel

Narození1920
PolskoPolsko Polsko
Úmrtí20. listopadu 2018 (ve věku 97 let)
Tel Aviv
Civilní činnostčlen strany Likud
Vojenská kariéra
Hodnostgenerálmajor (aluf)
Doba služby1939–1968
SloužilIzraelIzrael Izrael
SložkaIzraelské vojenské námořnictvo
Válkydruhá světová válka
sinajská válka
šestidenní válka
opotřebovací válka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons

Šlomo Arel (hebrejsky: שלמה אראל‎, 20. listopadu 1920 Łódź, Polsko20. listopadu 2018 Tel Aviv) byl generálmajor Izraelských obranných sil a v letech 1966 až 1968 v pořadí sedmý velitel Izraelského vojenského námořnictva.[1]

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Polsku a společně se svými rodiči podnikl v roce 1926 aliju do mandátní Palestiny. Tam nejprve bydleli v Petach Tikvě, ale nakonec se přestěhovali do Tel Avivu. V mládí byl členem mládežnického revizionisticko-sionistického hnutí Betar.

S vypuknutím druhé světové války vstoupil do britského Královského námořnictva. V lednu 1941 byla jeho loď potopena torpédem německé ponorky U-Boot a Erel strávil devět dní v záchranném člunu. Byl však zachráněn a po zotavení se vrátil zpět k námořnictvu. Po válce z námořnictva odešel v hodnosti kapitána. V souvislosti s vypuknutím izraelské války za nezávislost v roce 1948 vstoupil do izraelského námořnictva a stal se kapitánem izraelské lodi Palmach. Tato loď si připsala mnoho operací při Sinajském poloostrově a v Libanonu, včetně potopení Hitlerovy jachty na bejrútském pobřeží.

Po válce pokračoval v kariéře izraelského důstojníka. Zastával řadu postů, včetně vojenského attaché při izraelském velvyslanectví v Itálii a velitele flotily izraelských raketových člunů. V lednu 1966 byl povýšen do hodnosti generálmajora (aluf) a stal se velitelem izraelského námořnictva. Za jeho vedení však námořnictvo potkala dvě neštěstí, a to potopení torpédoborce INS Ejlat v říjnu 1967 a zmizení ponorky INS Hanit v roce 1968 na její cestě ze Spojeného království do Izraele. Téhož roku Arel nakonec rezignoval a odešel z armády.

Po odchodu z armády získal vysokoškolské magisterské vzdělání v oboru obchodní správa na Columbia University. V 70. letech se stal členem strany Likud a čas od času působil jako stranický poradce v otázkách souvisejících s námořnictvem.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • Diplomacy in the Depths of the Sea. Ma'ariv Publishing, 2000.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Shlomo Arel na anglické Wikipedii.

  1. זרוע הים: מפקדים [online]. Izraelské obranné síly [cit. 2010-08-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-03-25. (hebrejsky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • חיים נדל‎. (בין שתי המלחמות (1973–1967. rok vydání: 2006, s. 322.
  • אפרים תלמי‎, אפרים תלמי‎. מלחמות ישראל 1969־1949: מה ומי במלחמות עשרים השנים. rok vydání: 1969, s. 532.