Školní fotografie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Související informace naleznete také v článku Fotografie dětí.
Fotografie jako vzpomínka na školní léta, Obecní škola Amendingen, školní rok 1920-1921
Třídní fotografie, Ollndorf 1934

Školní fotografie je forma vzpomínkové fotografie obvykle formou společné skupinové fotografie objevující se od roku 1880. Portrétní snímky dětí docházejících do školy pořizovali speciálně vybavení školní fotografové. Na paspartě snímku, nebo na deskách, stál obyčejně nápis ve smyslu Vzpomínka na má školní léta nebo jméno školy a rok studia.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Fotografie byly zpočátku - v závislosti na technických možnostech fotografie - pořizovány v exteriéru za denního světla. Vhodné prostředí pro kompozici bylo schodiště, jako pozadí sloužila budova školy, před kterou pózovalo často až 60 dětí školního věku, společně s učitelem. Na snímek se musel jednak často vměstnat velký počet fotografovaných osob, na druhé straně fotograf potřeboval dostatek světla pro co nejkratší čas expozice a dostatečnou hloubku ostrosti pro vykreslení detailů.

Asi od roku 1900 se fotografická dokumentace dětí školního věku prováděla ve třídě. Na snímcích bývá vidět zařízení třídy a její výzdoba.

Zlepšující se technické vybavení, možnosti snímání v horších světelných podmínkách a širokoúhlé objektivy umožnily nové možnosti vyjádření. Začaly se objevovat také snímky z učeben.

Školní fotografie křížem krážem z různých zemí a dob poskytují informace o vývoji fotografické techniky, principech skupinové fotografie, ukazují vývoj žáků a studentů, jejich svobodu a kázeň a samozřejmě vývoj dětské módy.

Významným příkladem historie školní fotografie je archiv Huberta a Waltera Haagmansových v národním curyšském archivu.[1] V letech mezi 1927 a 1995 otec a syn Haagmansovi pořizovali po dvou snímcích 55 000 školních tříd v kantonu Curych. Digitální verzi archivu vystavili veřejně v roce 2010 na internetu.[2] Některé další sbírky třídních fotografií se nacházejí v muzeích folkloru a ve speciálních muzeích škol.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. suche.staatsarchiv.djiktzh.ch [online]. [cit. 2011-12-14]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-03-05. 
  2. Archivovaná kopie. www.klassenfotoarchiv.ch [online]. [cit. 2011-12-14]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2010-08-12. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]