Válka v Abcházii (1998)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Válka v Abcházii (1998)
konflikt: Gruzínsko-abchazský konflikt
Gali je okres v Abcházii, který byl do roku 2008 pod dohledem OSN
Gali je okres v Abcházii, který byl do roku 2008 pod dohledem OSN

Trvání20. až 26. května 1998 (7 dní)
Místookres Gali, Abcházie
PříčinyGerilové útoky gruzínských ozbrojenců na cíle v Gali
VýsledekVítězství Abcházie
Strany
AbcházieAbcházie Abcházie

podpora:
RuskoRusko Rusko

Gruzie Bílá legie
Gruzie Mchedrioni
Gruzie Bratrstvo Lesa
Velitelé
Abcházie Sergej Bagapš Gruzie Zurab Samušia
Gruzie Dato Šengelia
Gruzie Gudžar Kurašvili
Síla
1 500 vojáků 400 partyzánů
Ztráty
abcházské odhady:
  • 8 mrtvých
  • 17 zraněných

gruzínské odhady:

  • 300 mrtvých
  • mnoho zraněných
abcházské odhady:
  • kolem 160 mrtvých

gruzínské odhady:

  • 17 mrtvých
  • 24 zraněných
  • 56 zajatých
  • 6 nezvěstných

Některá data mohou pocházet z datové položky.
Gruzínsko-abchazský konflikt
Vlajka Gruzie
Vlajka Gruzie
Vlajka Abcházie
Vlajka Abcházie
  • Začátky konfliktu
  • Pozdější konflikty a provokace

Válka v Abcházii (1998) byl konflikt mezi Gruzií a Abcházií, který vypukl v květnu roku 1998 po opakovaných útocích gruzínských partyzánů na abchazské vojenské i nevojenské objekty. Někdy se hovoří o „šestidenní válce“, boje ale ve skutečnosti trvaly déle; oněch sedm dnů trvala jen reakce abchazské armády ve dnech 20. až 26. května. Jinak k útokům ze strany Gruzínců docházelo mnohem dříve.

Příčiny války[editovat | editovat zdroj]

Stejně jako v celé Abcházii i v okresu Gali probíhaly po válce v roce 1993 etnické čistky mířené proti gruzínskému obyvatelstvu. Kvůli tomu většina Gruzínců utekla, ale na rozdíl od zbytku Abcházie se sem v roce 1994 téměř všichni vrátili. V okresu Gali žilo i po válce víc než 90 % Gruzínců, kteří byli nespokojeni s tím, že podléhají vládě Abcházců. Brzo začaly vznikat partyzánské a záškodnické skupiny, které se někdy v roce 1996 spojily a vytvořily tzv. Bílou legii. O něco později vznikla druhá skupina, tzv. Bratrstvo lesa. V Suchumi odhadli jejich počet na 300 a jejich činnost označili za záškodnickou. Údajně měli tito povstalci přesvědčovat gruzínské obyvatelstvo, hlavně ženy s dětmi, aby rychle opustili zemi, že se blíží další válka.

Jaro 1998[editovat | editovat zdroj]

Na jaře 1998 se útoky gruzínských partyzánů začali stupňovat. Začali útočit na abchazskou armádu, která nakonec ztratila kontrolu nad okresem. K největšímu útoku došlo 18. května ve vesnici Repi, bylo při něm zabito 17 místních policistů. Pro abchazskou vládu to byla poslední kapka a okamžitě vyslala do okresu armádu.

Válka[editovat | editovat zdroj]

Abchazská invaze začala 20. května. Účastnilo se jí něco mezi 1500 a 4600 dobře vyzbrojených jednotek. Měli k dispozici tanky T-55 a T-72, BVP i dělostřelectvo s děly ráže 122 mm. Povstalců bylo kolem 300 a byli vyzbrojení jen ručními zbraněmi a granátomety, se kterými se snažili vést proti Abcházcům zákopovou válku. K největším bojům došlo ve vesnicích Kchumuškuri, Kvemo Bardžebi, Saberio a Sida. Boje skončily po šesti dnech 26. května, kdy abchazská armáda obsadila celý okres Gali. Už 25. května byla podepsána mírová dohoda a povstalci se začali vzdávat. Na jejich odzbrojování dohlíželi zástupci OSN.

Ztráty[editovat | editovat zdroj]

Poté začalo sčítání škod a ztrát. Podle abchazských odhadů padlo kolem 160 Gruzínců, zatímco na abchazské straně mělo být pouze 8 mrtvých a 17 zraněných. Podle gruzínských odhadů na gruzínské straně padlo jen 17 povstalců, 6 bylo pohřešovaných a 24 zraněných, zatímco na abchazské straně mělo být až 300 mrtvých a velké množství raněných.

Během války bylo 1695 domů srovnáno se zemí a ze země uteklo na 30 až 40 tisíc Gruzínců, ale po krátké době se zase vrátili. Ještě během konfliktu se spekulovalo o tom, kdo za tímto povstáním stojí a Abchazové začali podezřívat centrální vládu v Tbilisi. 22. května se sešli zástupci obou národů, aby se dojednal okamžitě mír. Eduard Ševardnadze pak ujistil Abcházii, že on ani jeho vláda s povstalci nemá nic společného.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků War in Abkhazia (1998) na anglické Wikipedii a Война в Абхазии (1998) na ruské Wikipedii.