Řepovník svraskalý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxŘepovník svraskalý
alternativní popis obrázku chybí
Kvetoucí řepovník svraskalý (Rapistrum rugosum)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbrukvotvaré (Brassicales)
Čeleďbrukvovité (Brassicaceae)
Rodřepovník (Rapistrum)
Binomické jméno
Rapistrum rugosum
(L.) All., 1785
Poddruhy vyskytující se v ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Řepovník svraskalý (Rapistrum rugosum) je planě rostoucí žlutě kvetoucí bylina, která je invazním druhem rodu řepovník.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Druh pochází ze Střední a jihozápadní Asie a z navazující jihovýchodní Evropy a okolí Středozemního moře, tam vyrůstal na výslunných místech stepního charakteru. Odkud se spontánně šířil do většiny zemí Evropy a lokálně i do severní Afriky. Zavlečen byl do Severní i Jižní Ameriky, do Austrálie a na Nový Zéland.

Tento teplomilný terofyt se vyskytuje na obdělávaných polích, ve vinohradech i na vyprahlých pastvinách a bývá součásti ruderálního společenstva na rumovištích, okolo cest, v železničních stanicích, na různých překladištích a místech s narušenou půdou.[2][3]


Popis[editovat | editovat zdroj]

Jednoletá nebo dvouletá rostlina s jednoduchou nebo častěji od báze rozvětvenou lodyhou rostoucí z tenkého jednohlavého kořene. Slabě modravě ojíněná lodyha 20 až 80 cm vysoká bývá ve spodní části jemně chlupatá a v horní téměř holá. Je porostlá tenkými, tmavě zelenými listyřapíky vyrůstajícími střídavě. Přízemní listy v růžici a spodní lodyžní 5 až 15 cm dlouhé jsou v obrysu obvejčité, většinou lyrovitě zpeřené dělené v 3 až 4 páry nestejně zubatých úkrojků, terminální je největší. Střední a horní listy jsou kopinaté, na bázi do řapíku zúžené a po obvodě jen plytce laločnaté a zubaté, směrem vzhůru se zmenšují.

Oboupohlavné čtyřčetné květy bez listenů se stopkami kratšími nebo stejně dlouhými jako kalich vytvářejí na koncích větví květenství hrozen který je v době kvetení téměř půlkulovitý. Vzpřímené, úzce elipsovité či kopinaté kališní lístky jsou zhruba 3 × 1 mm velké. Obvejčité korunní lístky, nejméně dvojnásobně delší i širší než kališní, jsou světle žluté s tmavým žilkováním a při sušení zbělají.

Plody rostoucí na vztyčených stopkách jsou úzce elipsovité, holé nebo krátce chlupaté, dvoučlánkové, podélně žebrovaté šešule 6 až 10 mm dlouhé; jejichž části se po dozrání od sebe stěží oddělují. Horní nepukavý kulovitý či vejčitý díl, obvykle s jedním semenem na tenké vztyčené stopečce, je 2,5 až 4 mm dlouhý a zakončený zobákovitou vytrvalou čnělkou. Spodní podélně pukající díl podobný ztlustlé stopce obsahuje nejčastěji jedno (někdy 0 až 3) shora zavěšené úzce elipsoidní semeno. Podlouhlá, žlutohnědá lesklá semena bývají velká 1,5 × 1 mm. Ploidie tohoto druhu kvetoucího od května do srpna je 2n = 16.[2][3][4][5]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Řepovník svraskalý je vzhledově proměnlivý druh a rozlišují se u něj dva až tři nesnadně rozpoznatelné taxony které jsou obvykle chápany jako poddruhy. V České republice se vyskytují dva které se od sebe liší hlavně tvary a ochlupením plodů. Rostliny bez vyvinutých plodů nelze jednoznačně od sebe rozpoznat.

Nominátní poddruh řepovník svraskalý pravý (Rapistrum rugosum (L.) All. subsp. rugosum) má plodní stopky 0,5 až 1 mm hrubé a stejně dlouhé nebo až 1,5krát delší než spodní díl šešule. Spodní díl je široce válcovitý nebo podlouhle elipsoidní, horní je vejčitý až kulovitý a na konci zúžený do tenké čnělky 3 až 5 mm dlouhé. Je v ČR považován za příležitostně zavlékaný archeofyt.

Druhý poddruh řepovník svraskalý východní (Rapistrum rugosum (L.) All. subsp. orientale (L.) Arcang.) má plodní stopky nejméně 1 až 1,5 mm hrubé a 1,5 až 3krát delší než spodní díl šešule. Spodní díl (podobný prodloužené stopce) je úzce válcovitý nebo kyjovitý, horní je kulovitý a na vrcholu mírně zploštělý (někdy širší než vyšší), čnělka na konci je dlouhá 1 až 3 mm. V ČR byl tento příležitostný neofyt prvně popsán v roce 1940.[2][6]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Řepovník svraskalý se rozmnožuje semeny která klíčí hlavně na podzim a brzy vytváří širokou listovou růžici. Ta na úrovni terénu dokonale pokrývá přilehlé okolí a zabraňuje tak přístupu světla k semenům a jiným rašícím rostlinám. Na příhodných místech, hlavně v okolí vodních toků a ve světlých lesích kde se může nerušeně vysemeňovat, se stává invazní rostlinou. Vytváří tam svou monokulturu a úspěšně vytlačuje původní druhy rostlin a nepříznivě mění prostředí i pro drobné půdní živočichy.[2][4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DANIHELKA, Jiří; CHRTEK, Jindřich; KAPLAN, Zdeněk. Checklist of vascular plants of the Czech Republic. S. 647–811. Preslia [online]. Botanický ústav, AV ČR, Průhonice, 2012 [cit. 01.03.2014]. Čís. 84, s. 647–811. Dostupné online. ISSN 0032-7786. (anglicky) 
  2. a b c d GOLIAŠOVÁ, Kornélia; ŠÍPOŠOVÁ, Helena. Flóra Slovenska V/4: Rapistrum rugosum [online]. VEDA, Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava, SK, 2002 [cit. 2014-03-01]. S. 730–735. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-01-27. ISBN 80-224-0710-0. (slovensky) 
  3. a b AL-SHEHBAZ, Ihsan A. Projects Brassicaceae: Rapistrum rugosum [online]. Tropicos.org, Missouri Botanic Garden, St. Louis, MO, USA, rev. 07.09.2009 [cit. 2014-03-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. a b Invasives plants: Rapistrum rugosum [online]. Texas Invasive Plant & Pest Council, Austin, TX, USA, rev. 28.03.2012 [cit. 2014-03-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Flora of North America: Rapistrum rugosum [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2014-03-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. PYŠEK, Petr; DANIHELKA, Jiří; SÁDLO, Jiří et al. Catalogue of alien plants of the Czech Republic (2nd edition). S. 155–255. Preslia [online]. Botanický ústav, AV ČR, Průhonice, 2012 [cit. 01.03.2014]. Čís. 84, s. 155–255. Dostupné online. ISSN 0032-7786. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]