Řepičtí ze Sudoměře

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řepičtí ze Sudoměře
ZeměČeské královstvíČeské království České království
Titulyvladykové
Větve roduKunaši z Machovic
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Řepičtí ze Sudoměře byli starý český vladycký rod pocházející ze Sudoměře na Strakonicku.[1] Mají shodný původ i erb s Kunaši z Machovic.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jméno nosí podle bratrů Nedamíra z Machovic a Kunáška ze Sudoměře, kteří založili obě vladycké rodiny. Vladykové ze Sudoměře mimo Řepice drželi i Dívčice, Doubravici,[2] Sedlec a panství na Sušicku. Zprávy o rodu jsou řídké, většinou spojené se záznamem vlastnictví či prodeje drobného majetku. Příslušníci rodu nezastávali většinou ani žádné nižší úřady ani nesloužili ve vojsku.

Adam Řepický ze Sudoměře se vypracoval až na post královského podkomořího, poté jistou dobu působil jako hejtman Starého Města pražského, od roku 1548 vykonával funkci královského rady soudního dvora. Účastnil se jízdy poselstva proti králi Maxmiliánovi, jenž se vracel ze Španělska, avšak zemřel cestou v Itálii a pohřbili jej v Miláně.

Jiřího Řepického ze Sudoměře zavraždil okolo roku 1544 Václav Voračický. Josef Řepický se koncem 18. století odstěhoval do Salcburku, další členové rodu žili v Praze, kde vlastnili dům v Žitné ulici. Josefem Antonínem koncem 19. století rod vymřel.

Erb[editovat | editovat zdroj]

Ve štítu s příčným pruhem jsou v horní polovině dvě linie, v dolní polovině jedna. V klenotu se nachází poprsí muže s kloboukem a péry.

Příbuzenstvo[editovat | editovat zdroj]

Spojili se s Šternberky, Malovci, Dvořeckými z Olbramovic.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze Království českého. Svazek VII. Písecko. Praha: František Šimáček, 1890. 343 s. Dostupné online. Kapitola Tvrze na Protivínsku, s. 261–262. 
  2. SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze Království českého. Svazek XI. Prácheňsko. Praha: František Šimáček, 1897. 326 s. Dostupné online. Kapitola Tvrze okolo Volyně, s. 267. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HALADA, Jan. Lexikon české šlechty. Praha: Akropolis, 1992. ISBN 80-901020-3-4. Kapitola Řepičtí ze Sudoměře, s. 135. 

Související články[editovat | editovat zdroj]