Řecké euromince

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Řecké euro mince)
řecká mince 2€

Řecké euromince vstoupily do oběhu 1. ledna 2002. Řecko je členem Evropské unie od roku 1981 a také členem Evropské měnové unie. Eurocent je v Řecku známý jako λεπτό (lepto, v množném čísle λεπτάlepta, řecky „tenké peníze“).

Místa ražby mincí před vstupem do eurozóny[editovat | editovat zdroj]

Řecko mohlo do eurozóny vstoupit až v roce 2000, a tak nemohlo začít razit své vlastní mince tak brzy jako ostatních 11 států. Proto část mincí, které vstoupily do oběhu v roce 2002, nebyla ražena v Athénách, ale ve Finsku (mince 1 a 2 eura – značka mincovny S), ve Francii (mince 1, 2, 5, 10 a 50 centů – značka mincovny F) a ve Španělsku (mince 20 eurocentů – značka mincovny E). Mince, které byly vyraženy v Athénách pro rok 2002 a pozdější, nenesou žádnou značku mincovny.

Motivy mincí[editovat | editovat zdroj]

Mince každé nominální hodnoty mají rozdílné motivy a zároveň má každá ze tří skupin mincí svoje vlastní téma, ale všechny byly navrženy Georgiem Stamatopoulem. Mince s hodnotou 1, 2 a 5 centů zobrazují řecké lodě, na mincích 10, 20 a 50 centů jsou portréty známých Řeků a na mincích 1 a 2 eura jsou zobrazeny obrazy z řecké historie a mytologie. Na všech motivech je také zobrazeno 12 hvězd symbolizujících Evropskou unii, rok, kdy byly vpuštěny do oběhu, a malý symbol Řecké banky. Unikátně je i na národní rubové straně zobrazena cena mincí v řecké abecedě stejně, jako je na přední straně v latince.

Na minci 10 centů je vyobrazen Rigas Feraios (Velestinlis) (1757–1798), který byl iniciátorem a hlavní postavou řeckého osvícenství a konfederace. Jeho snem bylo osvobození Balkánu od nadvlády Osmanské říše.

Na minci 20 centů je zobrazen portrét Ioannise Capodistriase (1776–1831), významného národního a evropského politika a diplomata, který jako první stanul v čele Řecka (1830–1831) po válce za nezávislost (1821–1827).

Na minci 50 centů je zobrazen Eleftherios Venizelos (1864–1936), jedna z nejdůležitějších postav řecké politiky. Venizelos byl průkopníkem společenských reforem, známým diplomatem a hrál klíčovou roli v modernizaci řeckého státu a osvobození severního Řecka a Egejských ostrovů.

Na minci 1 euro je vyobrazení sovy na starověké aténské čtyřdrachmové minci (5. století př. n. l.) – mince v minci.

Na minci 2 eura je zobrazena scéna z mozaiky ve Spartě (3. století n. l.) zobrazující Európu unášenou Diem, který na sebe vzal podobu býka. Európa je postava z řecké mytologie, po které byl pojmenován kontinent Evropa.

Pamětní mince[editovat | editovat zdroj]

Dvoueurové oběžné mince[editovat | editovat zdroj]

Následující tabulka zahrnuje 2€ pamětní mince vydané mezi roky 2004 a 2023.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]