Řeřišnice bahenní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxŘeřišnice bahenní
alternativní popis obrázku chybí
Kresba vpravo řeřišnice bahenní (Cardamine dentata)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbrukvotvaré (Brassicales)
Čeleďbrukvovité (Brassicaceae)
Rodřeřišnice (Cardamine)
Binomické jméno
Cardamine dentata
Schult., 1809
Synonyma
  • Cardamine palustris
  • Cardamine pratensis subsp. paludosa
  • řeřišnice zubatá
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Řeřišnice bahenní (Cardamine dentata) je vlhkomilná rostlina, druh rodu řeřišnice. Patří do složitého komplexu řeřišnice luční Cardamine pratensis agg. ze které byla z pozice poddruhu vydělena do samostatného druhu.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Druh je v Evropě rozšířen hlavně v severozápadních a středoevropských zemích odkud zasahuje východním směrem přes Rusko a Sibiř až na Kamčatku a Kurilské ostrovy na Dálném východě.

Je to rostlina žádající dostatek vláhy a proto roste nejčastěji v lužních lesích, na okrajích stojatých vod, na zamokřených loukách, ve vodních příkopech a na dalších bažinatých místech.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vytrvalá rostlina, obvykle s jedinou lodyhou vysokou 30 až 50 cm, rostoucí z krátkého nevětveného oddenku. Listy v přízemní růžici jsou lichozpeřené se třemi až dvanácti páry řapíkatých okrouhlých nebo široce vejčitých celokrajných lístků a s větším koncovým ledvinovitého tvaru, mladší listy jsou porostlé chlupy které postupně odpadávají. Přímá, nevětvená a lysá lodyha mívá pět až dvanáct lichozpeřených listů se třemi až deseti páry (a koncovým větším) eliptických nebo obvejčitých lístků po obvodě nepravidelně zubatých a někdy zvlněných, tyto lístky často i s řapíkem opadávají.

Čtyřčetné květy na stopkách jsou uspořádány do hroznu. Kališní lístky jsou asi 5 mm dlouhé. Bílé až světle červenofialové obvejčité korunní lístky mívající krátký nehtík a jsou dlouhé 14 mm a široké 9 mm. Čtyři delší tyčinky (asi 6 mm) a dvě kratší (asi 4 mm) nesou žluté prašníky, čnělka má širokou půlkulatou bliznu. Kvetou v květnu a červnu, opyluje je létající hmyz. Plody jsou vzpřímené nebo šikmo odstávající šešule dlouhé 30 až 50 mm a široké do 1,5 mm.

Hybridizace[editovat | editovat zdroj]

Řeřišnice bahenní je vysoce polyploidní taxonchromozomovými čísly 2n = 68, 72, 76 a 78. Vytváří hlavně s řeřišnicí luční časté hybridy a protože oba rodičovské druhy jsou variabilní nelze často podle vzhledu spolehlivě určit, zda se jedná o hybrid nebo o pouhou variabilitu jednoho z rodičů.

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

V souvislosti se snižováním rozlohy neúrodných zamokřených luk a bažin melioracemi a zarůstání zbylých ploch mnohem agresivnějšími rostlinami se zmenšuje i životní prostor pro řeřišnici bahenní, v České republice se její populace stává stále méně početnější. Byla proto v "Červeném seznamu cévnatých rostlin České republiky z roku 2012" zařazena do kategorie ohrožených druhů (C3), zákonem chráněna není.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  • GOLIAŠOVÁ, Kornélia; ŠÍPOŠOVÁ, Helena. Flóra Slovenska V/4: Cardamine dentata [online]. VEDA, Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava, SK, 2002 [cit. 2014-06-12]. S. 339–340. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. ISBN 80-224-0710-0. (slovensky) 
  • WÓJCICKI, Jan; MARHOLD, Karol. Cardamine dentata (Brassicaceae) in Poland. S. 433–443. Fragmenta Floristica et Geobotanica Polonica [online]. Institute of Botany, Polish Academy of Sciences, Kraków, PL, 2000 [cit. 12.06.2014]. Roč. 45, čís. 1–2, s. 433–443. Dostupné online. ISSN 1233-0132. (anglicky) 
  • GRULICH, Vít. Red List of vascular plants of the Czech Republic: 3rd edition. S. 631–645. Preslia [online]. Botanický ústav, AV ČR, Průhonice, 2012 [cit. 12.06.2014]. Roč. 84, čís. 3, s. 631–645. Dostupné online. ISSN 0032-7786. (anglicky) 


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]