Řád Černé hvězdy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řád Černé hvězdy
Ordre de l'Étoile Noire
Velkokříž
Velkokříž
Uděluje

Francouzská republika a Dahome
Typ koloniální řád
Založeno 1. prosince 1889
Zrušeno 3. prosince 1963
Stát FrancieFrancie Francie
Benin Dahome
Způsobilost občané Francie i cizí státní příslušníci
Uděluje se za rozšiřování francouzského vlivu v západní Africe
Status zrušen
Zakladatel Toffa
Třídy velkokříž
komandér s hvězdou
komandér
důstojník
rytíř
Související Národní řád za zásluhy
Hvězda velkokříže
Hvězda velkokříže
Stuha velkokříže
Stuha velkokříže
Stuha komandéra s hvězdou
Stuha komandéra s hvězdou
Stuha komandéra
Stuha komandéra
Stuha důstojníka
Stuha důstojníka
Stuha rytíře
Stuha rytíře

Řád Černé hvězdy (francouzsky: Ordre de l'Étoile Noire) byl francouzský koloniální řád a také vyznamenání Dahome (dnešní Benin v Africe). Založil jej roku 1889 v Porto Novo budoucí král Toffa a roku 1894 jej schválila francouzská vláda jako koloniální řád pro ocenění těch, jež rozšiřovali francouzský vliv v západní Africe. Byl zrušen francouzskou vládou v roce 1963 a nahrazen Národním řádem za zásluhy.

Historie a pravidla udílení[editovat | editovat zdroj]

Řád byl založen dne 1. prosince 1899 v Porto Novo budoucím králem Dahome Toffou.[1] 30. srpna 1892 byl změněn status řádu, který byl nadále udílen všem, kteří pracovali na rozvoji francouzského vlivu na západním pobřeží Afriky. Po francouzsko-dahomejské válce (1892–1894) byl řád francouzskou vládou 30. července 1894 uznán.[1] Do systému francouzských koloniální řádů byl přidán dekrety z 10. května 1896 a ze 23. května 1896 francouzským prezidentem Félixem Faurem.[2][3] Poté byl řád udílen po minimálně tříleté službě ve francouzských koloniích v západní Africe.[1] Řád byl spravován Kancléřstvím Řádu čestné legie a každý francouzský prezident měl právo nosit nejvyšší třídu řádu.[2] Novelou statutu řádu ze dne 14. července 1933 mohl být řád nadále udílen pouze osobám starším 29 let po minimálně devíti letech služby v západoafrických koloniích.[4][5][6]

Dekretem ze dne 3. prosince 1963 byl řád, spolu s dalšími 15 francouzskými ministerskými a koloniálními vyznamenáními, zrušen a nahrazen Národním řádem za zásluhy. Žijícím členům původního řádu bylo i nadále dovoleno nosit řádové insignie.[4][5]

Insignie[editovat | editovat zdroj]

Řádový odznak má tvar stříbrného pozlaceného kříže s cípy ve tvaru maltézských křížů pokrytých bílým smaltem s modře smaltovaným lemováním. V případě třídy rytíře není odznak pozlacen. Mezi cípy jsou svazky paprsků. Ve středu kříže je černě smaltovaná pěticípá hvězda. Ke stuze je odznak připojen pomocí přechodového prvku v podobě zeleně smaltovaného vavřínového věnce.[4]

Řádová hvězda má tvar osmicípé stříbrné hvězdy s cípy tvořenými různě dlouhými paprsky. Na hvězdě je položen řádový odznak.[4]

Stuha řádu je modrá.[4]

Třídy[editovat | editovat zdroj]

Řád byl udílen v pěti řádných třídách:[4]

  • velkokříž (Grand-croix) – Řádový odznak se nosil na široké stuze spadající z pravého ramene na protilehlý bok. Osmicípá řádová hvězda se nosila nalevo na prsou.
  • komandér s hvězdou (Commandeur avec plaque) – Řádový odznak se nosil na stuze kolem krku. Řádová hvězda se nosila na hrudi.
  • komandér (Commandeur) – Řádový odznak se nosil na stuze na krku. Řádová hvězda této třídě již nenáležela.
  • důstojník (Officier) – Řádový odznak se nosil zavěšený na stužce s rozetou nalevo na hrudi.
  • rytíř (Chevalier) – Řádový odznak se nosil zavěšený na stužce bez rozety nalevo na hrudi.
Řádové stuhy

velkokříž

komandér s hvězdou

komandér

důstojník

rytíř

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Orden vom Schwarzen Stern (Frankreich) na německé Wikipedii.

  1. a b c ŁOZA, Stanisław; BIEŃKOWSKI, Stanisław. Ordery i odznaczenia krajowe i zagraniczne. Co wiedziec o nich należy. Varšava: Główna Księgarnia Wojskowa, 1928. S. 45. (polsky) 
  2. a b Ordre de l'Etoile noire. www.france-phaleristique.com [online]. [cit. 2020-05-19]. Dostupné online. 
  3. Les ordres coloniaux devenus ordres de la France d'outre-mer Dostupné online (francouzsky)
  4. a b c d e f SOUYRIS-ROLLAND, André. Guide des Ordres Civil Français et Étrangers, des Médailles d'Honneur et des Médailles des Sociétés. Paříž: [s.n.], 1979. 
  5. a b WERLICH, Robert. Orders and Decorations of all Nations. Ancient and Modern. Civil and Military. Washington: Quaker Press, 1963. OCLC 55357779 S. 90 a 102. (anglicky) 
  6. {{{typ}}} č. {{{číslo}}} ze dne 3 décembre 1963, Décret n°63-1196 du 3 décembre 1963 portant création d'un ordre national du Mérite. [cit. 2020-05-19]. Dostupné online.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]