Fabryka Broni „Łucznik”

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Łucznik)
Fabryka Broni „Łucznik”
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaspółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Datum založení1922
Adresa sídlaRadom, Polsko
Souřadnice sídla
Charakteristika firmy
Oblast činnostizbrojní průmysl
Produktypalná zbraň
Mateřská společnostGrupa Bumar
MajitelPolish Armaments Group
Identifikátory
Oficiální webfabrykabroni.pl/en/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fabryka Broni „Łucznik” – Radom (do roku 2000 Zakłady Metalowe „Łucznik”) je polská firma se sídlem v Radomi vyrábějící palné zbraně. Společnost je součástí skupiny Polska Grupa Zbrojeniowa SA. Vznikla po úpadku původní firmy ZM Łucznik, z níž se oddělila také firma ASPA ELECTRO vlastnící ochrannou známku Łucznik. Ta je obchodní značkou domácích spotřebičů. Pod značkou Łucznik jsou vyráběny a prodávány především šicí stroje a overlocky, ale též řada dalších výrobků, jako jsou grily, vysavače, vysoušeče vlasů, žehlicí lisy, a další.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Období před druhou světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Kořeny značky Łucznik lze nalézt v roce 1927 v německém městě Breslau (dnešní polské město Wrocław, česky Vratislav), kde existovala továrna zaměřená na výrobu průmyslového zboží.

Období po druhé světové válce[editovat | editovat zdroj]

Po druhé světové válce byla ve Wrocławi založena společnost ASPA, která se opět zaměřila na výrobu průmyslového zboží. Jednalo se především o výrobky pro vojenské použití, dále o vodoměry a různé železné odlitky. Vedle toho továrna ve Wrocławi dodávala součástky pro výrobu šicích strojů probíhající v továrně ve městě Radom. Výroba šicích strojů později přešla zcela pod Wrocławskou továrnu, kdy se polské šicí stroje vyráběly již pod značkou Łucznik.

Současnost značky Łucznik[editovat | editovat zdroj]

V souladu s novými trendy, které se ve výrobě domácí elektroniky prosadily, došlo k přesunu prvotní výroby do průmyslových závodů významných světových výrobců elektroniky a elektrotechniky na Dálném Východě. Zde jsou především šicí stroje a overlocky vyráběny pro všechny hlavní společnosti, včetně značky Łucznik. Klíčová část výroby však byla ponechána v Polsku, kde probíhá především konečná montáž, příprava pro prodej a kontrola kvality.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]