Čuvašsko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Čuvašská republika)
Čuvašská republika
Чувашская Республика
Чăваш Республики
Čuvašská republika – znak
znak
Geografie
Hlavní městoČeboksary
Souřadnice
Rozloha18 300 km²
Časové pásmoUTC+3[1]
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel1 207 875 (2021)
Hustota zalidnění66 obyv./km²
Jazykruština, čuvaština
Národnostní složeníČuvaši, Rusové
Náboženství69 % pravoslaví, 4 % islám, 3 % ostatní křesťanství, 1 % tradiční a rodnověří
Správa regionu
StátRuskoRusko Rusko
Nadřazený celekRuskoRusko Rusko
Druh celkurepublika Ruské federace
Podřízené celky5 městských okruhů a 21 rajónů
Vznik1992
PrezidentOleg Alexejevič Nikolajev
Mezinárodní identifikace
ISO 3166-2RU-CU
Označení vozidel21 a 121
Oficiální webwww.cap.ru
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čuvašsko, plným názvem Čuvašská republika, je republika Ruské federace. Nachází se v evropské části země, má 1,34 milionu obyvatel a rozlohu 18 300 km². Hlavní město jsou Čeboksary na břehu Volhy.

Přírodní podmínky[editovat | editovat zdroj]

Severní hranici země tvoří řeka Volha, západní hranici pak převážně řeka Sura. Většina území republiky se rozkládá v Povolžské pahorkatině. Další významné řeky jsou Bula a Kubňa.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V 8. století bylo území dnešního Čuvašska osídleno předchůdci Bulharů, tzv. Volžskými Bulhary, časem vznikl kmenový svaz Bulharů a dalších ugrofinských kmenů. V polovině 13. století bylo území dobyto mongolským chanátem a obsazeno. To mělo za následek hromadné přestěhování Bulharů na pravý břeh řeky Volhy a jejich postupné sloučení s ugrofiny do Čuvašského národa. Jejich jazyk patří do skupiny turkických jazyků, do altajské větve. Stejně jako ostatní malé státy, Čuvašsko se připojilo v 16. století k Rusku, a zažilo také znevolňování svých obyvatel a násilnou rusifikaci. Následovala série protiruských povstání. Jejich důsledkem bylo uvolnění situace, zrušení nevolnictví na konci 19. století a pomalý hospodářský růst a rozvoj. Na školách se začalo vyučovat čuvašsky, došlo k uvědomění národa. V roce 1920 byla ustanovena sovětská moc a začaly vznikat sověty. Roku 1925 vznikla Čuvašská ASSR, od roku 1991 se používá současný název.

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Obyvatelé jsou Čuvaši (70 %) a Rusové (24 %). Kromě těchto dvou národnostních skupin existuje ještě malá menšina Tatarů. Většina obyvatel jsou pravoslavní křesťané.

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

Hospodářství země je založeno na zemědělství i průmyslu. Pěstují se obiloviny, chmel, tabák a brambory. Zastoupen je dřevozpracující průmysl, ale také elektrotechnický a strojnický. Sídlem průmyslu je hlavní město Čeboksary.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Jediné letiště je v hlavním městě, kde je i přístav. Ze západu, z Moskvy vede na východ, do Kazaně stěžejní železniční trať, asi 150 km tratě prochází územím Čuvašska. Z ní vedou také dvě odbočky, do hlavního města a do Mordvinské AR. Silniční doprava není rozvinuta, hlavní silniční spojení jsou mezi hlavním městem, Kazaní a Saranskem.

Města[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ruský federální zákon 248-ФЗ Moskva: Правительство Российской Федерации, 2014-07-21 [cit. 2014-11-05]. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]