Čilimník

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Na tento článek je přesměrováno heslo Janovec. Tento článek je o rostlině. O osadě v okrese Havlíčkův Brod pojednává článek Janovec (Lučice).
Jak číst taxoboxČilimník
alternativní popis obrázku chybí
Cytisus procumbens
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbobotvaré (Fabales)
Čeleďbobovité (Fabaceae)
PodčeleďFaboideae
TribusGenisteae
Rodčilimník (Cytisus)
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čilimník (Cytisus, Chamaecytisus) je český název pro někdejší široký rod rostlin, v současné systematice však spíše taxonomicky obtížný konglomerát rodů a druhů patřících do čeledi bobovité (Fabaceae). Jsou to obvykle žlutě, výjimečně i bíle či růžově kvetoucí keře s trojčetnými listy a vzpřímeným nebo poléhavým habitem.

Systematika[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o složitou taxonomickou skupinu, která je u různých autorů pojímána různě a její struktura, stejně jako příbuzenské vztahy k příbuzným rodům, např. kručince (Genista) nebo štědřenci (Laburnum), nebyla dosud jednoznačně vyřešena. Co se týče relevantních českých zdrojů, Květena ČR dělí někdejší dosti široký rod čilimník (Cytisus) na základě morfologických rysů na několik menších: Cytisus sensu stricto (jehož žádní zástupci by se v české flóře nevyskytovali), Lembotropis (čilimníkovec), Sorothamnus (janovec), Corothamnus (kručinkovec) a Chamaecytisus (opět čilimník, jinde uváděn i jako čilimníček).[1][2]

Novější zdroje, např. internetová databáze české flóry PLADIAS, rozlišují dva rody: Cytisus a Chamaecytisus, oba ovšem pod českým názvem čilimník (s výjimkou janovce metlatého).[3][4] Z tohoto pojetí vychází i tento článek.

Zástupci v české květeně[editovat | editovat zdroj]

Rod Cytisus[editovat | editovat zdroj]

Čilimník řezenský (Chamaecytisus ratisbonensis)

Rod Chamaecytisus[editovat | editovat zdroj]

Použití[editovat | editovat zdroj]

Některé druhy lze použít jako okrasné rostliny, esteticky cenné je jejich kvetení. Vzrůstnější keřovité typy lze použít jako solitéry.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ONDREJ.ZICHA(AT)GMAIL.COM, Ondrej Zicha;. BioLib: Biological library. www.biolib.cz [online]. [cit. 2018-10-02]. Dostupné online. 
  2. Skalická A. (1995): Chamaecytisus Link – čilimník. – In: Slavík B., Smejkal M., Dvořáková M. & Grulich V. (eds), Květena České republiky 4, p. 339–348, Academia, Praha.
  3. Chamaecytisus | Pladias. pladias.ibot.cas.cz [online]. [cit. 2018-10-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-10-02. 
  4. Cytisus | Pladias. pladias.ibot.cas.cz [online]. [cit. 2018-10-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-10-02. 
  5. HIEKE, Karel; PINC, Miroslav. Praktická dendrologie, díl 1.,. 1. vyd. [s.l.]: nakladatelství SZN, 1978. 000128363. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]