Česko-polské vztahy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bilaterální vztahy
Česka a Polska
Česko
Česko
Polsko
Polsko
Česko a Polsko na mapě Evropy
Česko a Polsko na mapě Evropy

Polsko a Česko jsou státy ve střední Evropě. Obě země vstoupily do EU 1. května 2004. Společně se také připojily k NATO 12. března 1999. Společně jsou členové také Visegrádské skupiny (V4), což je důležitá středoevropská regionální organizace.

Sídlo Polského institutu v Praze

Obě země sdílí 796 km společné hranice, která může být, díky Schengenské smlouvě, kdekoliv bez kontroly překročena. Tato hranice mezi oběma zeměmi se ovšem v průběhu dějin měnila.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Oba národy patří mezi západní Slovany a obě země odedávna sdílely dějiny. V některých historických obdobích měly stejného panovníka v personální unii. Aktem dobrých vztahů mezi Piastovci a Přemyslovci byla svatba Měška I. a Doubravky Přemyslovny. Přesto v roce 990 vypukla česko-polská válka. V letech 1300-1306 dokonce v Polsku vládli Přemyslovci (Václav II., nekorunovaný, ale de facto několik měsíců vládnoucí Václav III.). V 15. století probíhala česko-polsko-uherská válka a v Muchobór Mały bylo uzavřeno příměří. 21. července 1479 došlo v Olomouci k míru, v jehož důsledku se zlepšily vztahy mezi jagellonským rodem a českým králem Matyášem Korvínem.

Československo Diplomatické styky mezi Polskem a tehdejším Československem byly navázány 23. března 1920. 2. října 1924 byl v Ženevě podepsán Protokol o mírovém řešení mezinárodních sporů, protokol podepsalo 48 zemí včetně Polska a Československa. Přesto byly polsko-československé vztahy nepřátelské, což bylo způsobeno hraničními spory.

Přátelské vztahy mezi oběma zeměmi panovaly již v dobách existence komunistických režimů v obou zemích. V Krkonoších se nachází Cesta česko-polského přátelství.

V roce 2010 byla provedena[kde?] Centrem pro výzkum veřejného mínění anketa o vztazích mezi Českou republikou a Polskem. Polsko bylo 2. nejoblíbenější zemí po Slovensku z 13 zemí; 92 % dotazovaných odpovědělo, že jsou vztahy mezi Českem a Polskem velmi dobré.[1] V Polsku je Česká republika poměrně oblíbeným sousedem (vzhledem k dlouhodobě problematickým vztahům Polska s některými jeho dalšími sousedy); česká kultura je dlouhodobě oblíbená.

V roce 2021 se krátkodobě vyostřily vztahy v souvislosti s českým vyžádáním si sankcí EU vůči Polsku za těžbu v dole Turów.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Czech Republic–Poland relations na anglické Wikipedii.

  1. CVVM Archivováno 7. 7. 2007 na Wayback Machine., Občané o vztazích ČR s některými zeměmi – listopad 2010[nedostupný zdroj]
  2. Morawiecki neodjel na summit do Budapešti. Jeho mluvčí uvedl, že důvodem je spor s Českem o Turów. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 2021-09-23 [cit. 2021-09-23]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]